Κάμπινγκ - Προστασία Οργάνων ;

Παιδιά,
καλοκαιράκι μύρισε …
όσοι (θα) κάνετε υπαίθριες διακοπές (“κάμπινγκ”, επί το ελληνικότερον …)
και
δεν αποχωρίζεστε τα αγαπημένα σας όργανα,
μήπως
έχετε υπόψη σας κάποια θήκη ή ‘‘σύστημα’’ ή ‘‘πατέντα’’ για προστασία των οργάνων υπό τις συνθήκες αυτές (ήλιος, υψηλές θερμοκρασίες, αυξομειώσεις κτό)

Φίλε, εγώ απλά δεν παίρνω το πιο αγαπημένο και μη-μου-άπτου όργανό μου μαζί, φροντίζω ή ελπίζω να βρω αρμυρίκι για να στήσω, και, αν υπάρχουν ώρες που ο ήλιος βαράει ανελέητα τη σκηνή κι εγώ είμαι κάπου εκεί γύρω, βγάζω το όργανο και το παίρνω σε κάναν ίσκιο.
Πολύ αμφιβάλω αν υπάρχει σωστός τρόπος. Απλώς προσπαθείς να μην τα καταστρέψεις εντελώς.

Είναι σαν να πηγαίνεις ελεύθερο σε αχαρτογράφητη παραλία και να ψάχνεις πώς θα γίνει να μην πατήσεις κανέναν αχινό και κανένα γαϊδουράγκαθο, να μη γρατσουνίσεις κανένα γόνατο, να μη σε κάψει πουθενά ο ήλιος, να μη σε τσιμπήσει κανένα έντομο/φίδι/λιοντάρι… Κάτι απ’ όλα αυτά θα γίνει, ίσως και όλα, αλλά δε σημαίνει ότι θα περάσεις λιγότερο καλά.

Απλώς όταν επιστρέψεις στον πολιτισμό θα κουβαλάς μερικά παράσημα. Έτσι και το όργανο.

1 «Μου αρέσει»

Οπως τα λεει ο Περικλης εινια σε γενικες γραμμες, αλλα νομιζω οτι το θεμα ειναι αξιο συζητησης προκειμενου να βρεθει το… λιγοτερο φθοροποιο συστημα προστασιας. Ναι κανεις δεν μπορει να εγγυηθει οτι το οργανο θα μεινει ανεπαφο, αλλα τουλαχιστον ποιες συμβουλες-πατεντες-μεθοδους προστασιας να χρησιμοποιησω για να μου χαλασει οσο το δυνατον λιγοτερο.
Γιατι δεδομενης και της γενικης αφραγκιας, οι περισσοτεροι θα τη βγαλουμε στο καμπινγκ…

Αν κάνεις οργανωμένο κάμπινγκ, μπορείς να δώσεις το όργανο για φύλαξη στη ρεσεψιόν ή σε κάποιο γείτονα με τροχόσπιτο που να έχει και κάποιο σκέπαστρο (συνήθως έχουν). Εγώ αφήνω μια κιθάρα, μονίμως μέσα στο τροχόσπιτο, χωρίς κανένα πρόβλημα, όλο το χρόνο. (Το τροχόσπιτο είναι μονίμως σε σκιά).

Παραλιακό είναι το κάμπινγκ. Το τροχόσπιτο δεν πιάνει υγρασία, ούτε και ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, γιατί όπως είπα είναι συνέχεια σε σκιά και το καλοκαίρι φυσικά είναι με ανοιχτά τα παράθυρα. Αν δεν βρεις κάποιον με τροχόσπιτο δίπλα σου, για να προφυλάξεις το όργανο, στη ρεσεψιόν πιστεύω δε θα σου αρνηθούν να το κρατήσουν. Και φυσικά κι εκεί δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, αφού κάποιος κάθεται όλη την ημέρα εκεί.
Και στη σκηνή όμως αν είναι στη σκιά και αερίζεται, θα είναι πολύ καλύτερα από το πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου στον ήλιο.
Η κιθάρα που αφήνω είναι μια κλασσική φτηνή Alhambra, 43 ετών.

αντι να παρουμε μαζι το καλο μας τριχορδο παιρνουμε τον μπαγλαμα μας που αντεχει περισσοτερο…
και αν δεν εχουμε μπαγλαμα…αγοραζουμε!

o μπαγλαμας δεν ειναι πιο ευαισθητος?
Νομιζω λογω μικρου μεγεθους πιο ευκολα θα “παρει” το μπρατσο του και θα εχει κ αισθητη επιδραση στον ηχο. Απο την αλλη βεβαια ενας φτηνος μπαγλαμας για διακοπες ειναι ιδανικη λυση, γιατι με λιγα χρηματα παιρνεις ενα μικρο (πολυ σημαντικο κ αυτο) οργανακι που δε σε πολυενδιαφερει αν θα σκευρωσει και κανεις το κεφι σου.
Αλλα να παρω τον χειροποιητο, μονοκομματο σκαφτο μπαγλαμα μου -κ ας εχω σκληρη θηκη- μαζι στο καμπινγκ… ψιλοδισταζω. Αυτο που καπως με πειθει (αναλογα και με τον προορισμο) ειναι οτι τον μπαγλαμα μπορεις να τον εχεις και παντα μαζι σου, και να μην τον αφηνεις στο παραθαλασσιο καμπινγκ (ε δε θα εισαι κ ολη μερα στην ακρογιαλια), οποτε καπως την αποφευγεις τη μονιμη υγρασια, ενω ταυτοχρονα παιζεις. Ενω την κιθαρα ειναι πιο δυσκολο να την κουβαλας.

αντεχει ο μπαγλαμας πιο πολυ απ’ το μπουζουκι
με 250 ευρω παιρνεις αριστο χειροποίητο σκαφτο μπαγλαμα και τον χρησιμοποιείς φυσικα και μετα το καμπινγκ…
οι κοινοι μπαγλαμαδες κανουν 150-200 ευρωπουλα

Για χειροποιητο λιγα βαζεις (επειδη εκανα ερευνα αγορας σχετικως προσφατα). Για τις διακοπες ενας φτηνος βιομηχανικος την κανει τη δουλεια του, κ εχεις κ το κεφαλι σου ησυχο.

Φίλε επισκέπτη.Λέγαν οι παλιοί οργανοποιοί στην ερώτηση σε τι συνθήκες αντέχει ένα ξύλινο όργανο, “Όσο αντέχει κι ο άνθρωπος”.Κατά τα άλλα ο Περικλής κι ο Πέτρος σου έδωσαν αρκετές λύσεις.

adouan
ισως ειμαστε εκτος θεματος αλλά ο Καρελλας στου Ψυρρη εχει πολυ καλους μπαγλαμαδες χειροποίητους σκαφτους με 250 ευρω…