Η όπερα στην Αθήνα

αθήνα

#1

Ποιός έχει ιδέα από πότε υπάρχει (ιταλική) όπερα στην Αθήνα


(Νίκος Πολίτης) #2

πολύ χοντρικά, από τα μέσα 19ου αιώνα


(Παναγιώτης Καγιάφας) #3

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον μικρό βιβλιαράκι του Κώστα Μπαρούτα “Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ”, 1992, εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει τα δημοσιεύματα από τις εφημερίδες της εποχής, για τις μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα.

Στην πρώτη κιόλας σελίδα του κειμένου αναφέρεται:


Στις 4 Ιουλίου 1837 έγινε η πρώτη παρουσίαση μελοδράματος από ιταλικό θίασο σχοινοβατών, με την ελπίδα να κάνουν ως τραγουδιστές καλύτερες εισπράξεις! Συγκεκριμένα στο “σανιδόπηκτον” στεγασμένο θέατρο του Meli ανεβάστηκε η πρώτη πράξη του “Κουρέως της Σεβιλίας” ενός των αριστουργημάτων του περίδοξου Ιταλού Μουσικογράφου Ροσσίνη. Ο ρόλος της Ροζίνας παραλείφθηκε αφού δεν υπήρχε γυνάκα τραγουδίστρια. Παρά την άθλια παράσταση και τις εξ ίσου άθλιες φωνές οι θεατές χειροκρότησαν και ανακάλεσαν του “ερμηνευτές” στη σκηνή. Το βασιλικό ζεύγος έφτασε μετά την παράσταση και προς τιμή του ο θίασος έδωσε “παντομιμικάς παραστάσεις”


#4

Πολύ ωραίο! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


(Νίκος Πολίτης) #5

Μάρθα, αν σε ενδιαφέρει, η ερευνήτρια Αύρα Ξεπαπαδάκου παρουσίασε στο Μουσικολογικό συνέδριο «Όψεις της ελληνικότητας στη μουσική», τον Μάϊο 2006 το συγκρότημα «Ελληνικός μελοδραματικός Θίασος» (1888 – 1892). Μία σύμπραξη Ελλήνων και Ευρωπαίων συντελεστών του μουσικού θεάτρου με πολύ υψηλό επίπεδο (Λαμπελέτ, Μπεκατώρος, Ξύνδας, Καρρέρ και άλλοι), ελληνικό ρεπερτόριο και μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν δημοσιεύτηκαν και ίσως δεν θα δημοσιευτούν πρακτικά του συνεδρίου αλλά μπορείς στ διεύθυνση http://www.ionio.gr/~Tmssyned να βρής περίληψη. Ίσως μπορείς και να ψάξεις την ερευνήτρια, αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες.


#6

Ευχαριστώ πολύ Νίκο, θα κρατήσω αυτή η πληροφορία!


(Ελένη) #7

Μάρθα,

βρήκα ένα βιβλίο σχετικό που μπορεί να σε ενδιαφέρει:
“Η πορεία της όπερας”, της Αγγελικής Σκανδάλη, εκδόσεις Gutenberg, 2001.

Ξεκινά από την πορεία της όπερας στην Ευρώπη,συνεχίζει με την Ελλάδα, με ξένους θίασους που έφεραν το είδος αυτό στην Ελλάδα, με τις πιο δημοφιλείς ελληνικές όπερες, με το πώς αναπτύχτηκε στη χώρα αυτό το είδος…
Έχει και σχετική βιβλιογραφία.


(Ιωάννα) #8

Αν δεν έχεις καλυφθεί ακόμα, Μάρθα, στείλε μου μέιλ να σου παραθέσω μια αρκετά κατατοπιστική βιβλιογραφική ενημέρωση (αλλά από βδομάδα, έχω αρκετή δουλίτσα…).

Καλό ΣΚ.