Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

Πριν από μερικές ημέρες, έψαχνα ένα τραγούδι που νόμιζα ότι είχα ακούσει μικρός. Συγκεκριμένα το “η φτώχεια θέλει καλοπέραση”, έχοντας την λανθασμένη εντύπωση ότι ήταν ελαφρό (Σουγιούλ, Αττίκ) και έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση και πάλι ότι μια και είναι σλόγκαν ο τίτλος, θα το ξέρουν τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Διαπίστωσα ότι δε το ήξερε κανείς, οι στίχοι του δεν υπάρχουν στο kithara.vu ούτε στο stixoi.info αλλά ούτε και το google το βρίσκει. Τελικά το τραγούδι βρέθηκε με τη μεσολάβηση της pelagias και την ευχαριστώ και δημοσίως γι’ αυτό, γιατί πήγαινε να μου στρίψει, αφού ήμουν σίγουρος ότι το τραγούδι το άκουγα μικρός και μάλιστα ήταν επιτυχία.
Η δεύτερη έκπληξη ήταν όταν άκουσα το τραγούδι από τη Μαίρη Λίντα και τον Μανώλη Χιώτη. Δε ξέρω αν είναι η πρώτη εκτέλεση (1958) αλλά είναι πανέμορφο και εντυπωσιάζομαι που δεν υπάρχει πουθενά. (sealabs, youtube κλπ). Ευχαριστώ και από εδώ τον φίλο που μου το έστειλε (δε ξέρω αν πρέπει να ανακοινώσω το όνομά του εδώ). Συντομα θα το μετατρέψω σε βιντεάκι και θα το ανεβάσω στο youtube ώστε να το απολαύσετε όλοι, αφού είναι και διαχρονικό και επίκαιρο.

πολύ ωραία
αναμενουμε…

Δεν το στελνετε και στο sealabs αν δεν υπαρχει;
(Αν συμφωνει και ο φίλος που σας το έδωσε)
Βεβαια είναι για τραγουδια μεχρι το '55 αλλα μπορει να γίνει εξαιρεση, αν υπαρχει λόγος…

http://palia.kithara.gr/index.php?searchFor=Song&ftSearch=%E7+%F6%F4%FE%F7%E5%E9%E1+%E8%DD%EB%E5%E9+%EA%E1%EB%EF%F0%DD%F1%E1%F3%E7

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση - 1953
Συνθέτης: [Σουγιούλ Μιχάλης](http://palia.kithara.gr/index.php?cmd=ci&cre=spucipul mixalgs)
Στιχουργός: [Κοφινιώτης Κώστας](http://palia.kithara.gr/index.php?cmd=ci&cre=kpviniztgs kzstas)
Σημειώσεις: “Ελληνικό Τραγούδι” Νοε 1953 “Μοντέρνο Τραγούδι” 1 Ιαν 1956 αλλά με συνθέτη τον Βαγγέλη Λυκιαρδόπουλο

Ο φίλος μου είναι και μέλος του “Ρεμπέτικου Φόρουμ”, με το nickname “fakk”,
τον γνώρισα στο sealabs, όπου έχει συνεισφέρει σημαντικά με τις τεράστιες
γνώσεις του πάνω στα τραγούδια (ξέρει όλα τα λόγια και τα έχει γραμμένα)
επίσης στον καθαρισμό παλιών δίσκων και γενικά είναι μια από τις “ψυχές”
του φόρουμ …

'Οταν μου το έστειλε με e mail από Γαλλία, το έστειλε παράλληλα και σε
Συντονιστή του sealabs, για να το ανεβάσει με την πρώτη ευκαιρία …

σημείωση = έχει βρεθεί στην Αθήνα σε μάζωξη του Ρεμπέτικου Φόρουμ
και μου είπε πως πέρασε υπέροχα και πως θα επιδιώξει να ξαναβρεθεί
όταν είναι στην Ελλάδα και πραγματοποιηθεί τέτοια εκδήλωση !!!

Το τραγούδι, υπάρχει από Μαίρη Λίντα και Μανώλη Χιώτη, στo άλμπουμ Χρυσή Δισκοθήκη 1950-1990, γύρω στα 40 CD με 800 τραγούδια από την EMI.
Βρίσκεται στο CD με έτος 1957 και είναι το track 09. Για περισσότερες πληροφορίες, πμ.

Και το είχα χάσει αυτό το site. Φαίνεται ενσωματώθηκε στο kithara.gr. Άρα δεν έκανα και τόσο λάθος τελικά. Είναι του Σουγιούλ. Και αν θυμάμαι καλά η πρώτη εκτέλεση είναι χωρίς μπουζούκι και με λίγο διαφορετικούς στίχους, τουλάχιστον στο ρεφραίν.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 14:02 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 13:59 —

Μπράβο του και πάλι. Αν και το περίμενα ότι θα κάνει κάτι τέτοιο

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 14:31 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 14:02 —

Απολαύστε το

//youtu.be/xLQIN5dIxZE

ωραίο τραγουδι αλλα ακομα πιο ωραίο “video clip”
Ειδικά η τελευταία φωτογραφία… :019::019:
Απιστευτη έμπνευση… !!! :088:

πέτρο έγραψες πάλι! παιδιά δείτε όλο το βιντεάκι, και μην πάτε κατευθείαν στο τέλος -σαν τις ταινίες που στο τέλος βγαίνει ο δολοφόνος!

Μπελίντα Καίτη – (Αικατερίνη Πολιτοπούλου)

Αικατερίνη Πολιτοπούλου (1923-1978). Δημοφιλής μεταπολεμική τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού και της επιθεώρησης καθώς και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Άργος και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Σπούδασε στο Ωδείο Καλλιθέας και εργάστηκε σε χοροδιδασκαλείο. Υπήρξε σύζυγος του Γιάννη Βέλλα (παντρεύτηκαν την Κατοχή). Κατόπιν καθιερώθηκε στον ελαφρό μουσικό Χώρο από τον θεατρικό επιχειρηματία Βασίλη Μπουρνέλλη. Πρωτοδισκογράφησε ως «δεύτερη φωνή» στον Τ. Μαρούδα. Πρώτη σκηνική εμφάνιση: “Σκάνδαλα γυναικών” (“Ακροπόλ”, 1950. Τότε ερμήνευσε «Το τραγούδι που σού έγραψα» του Μ. Σουγιούλ ως αντικαταστάτρια της Κούλας Νικολαϊδου). Το 1951 ήταν η «πρώτη διδάξασα» το περίφημο «αρχοντορεμπέτικο» τραγούδι του Γ. Μουζάκη «Ταμπακιέρα». Από τότε τραγούδησε και έπαιξε κύριους ρόλους σε διάφορα επιθεωρησιακά θεάματα. Συγκρότησε θίασο με τους Ν. Σταυρίδη και Μαρ. Νέζερ (1958).

Προηγουμένως, τραγουδούσε στο «πάλκο» του Τσιτσάνη, δίπλα στη Δούκισσα και τη Σεβάς Χανούμ. Στο “Ακροπόλ” (1959): “30 κότες κιʼ ένας κόκορας”. Στο “Πάρκ” (1960): “Φέρρυ μπώτ”. Στο “Καλουτά” (1961): “Της φυλακής τα σίδερα”. Στο “Ακροπόλ” (1963-65): “Κόκκινα τριαντάφυλλα”, “Γυναίκες και λουλούδια”, “Είκοσι θέατρα μαζί”, “Η δημοκρατία χορεύει”. Στο “Μπουρνέλλη” (1966): “Σήκω χόρεψε συρτάκι”. Στο “`Αλφα” (1966): “Επιχείρησις…Ασπίδα”, κ.λπ. Πρωταγωνίστησε και σε ταινίες: “Φυντανάκι”, “Η φτώχεια θέλει καλοπέραση”, “Τζίτζικας και μέρμηγκας”, κ.λπ.

Περισσότερα, φωτογραφίες κλπστην πηγή