Η 'Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής' της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στην Achaia Clauss στην Πάτρα, 5 Ιουν

achaia-clauss_kelari

Δύο ιστορικοί χώροι της Πάτρας με διαδρομή από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα σμίγουν μέσα από ένα μουσικό ταξίδι με όχημα την ελληνική αστική λαϊκή μουσική του γραμμοφώνου: Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών [1892-] και το οινοποιείο της Achaia Clauss [1861-] παρουσιάζουν την “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” στη μουσική εκδήλωση: «Από την εποχή του γραμμοφώνου στο σήμερα… Αστικά λαϊκά τραγούδια και σκοποί [1924-1952]» .

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 (ώρα έναρξης: 21.00) στο πετρόχτιστο « Κελλάρι» της Achaia Clauss στο Πετρωτό Πάτρας. Το εν λόγω οινοποιείο είναι το παλαιότερο της Ελλάδας και πρόκειται για έναν από τους πλέον εμβληματικούς χώρους της Αχαΐας, ενώ η ατμόσφαιρα του «Κελλαριού» με τα ανάγλυφα ιστορικά βαρέλια και τα σχετικά εκθέματα ανάμεσά τους ξυπνά μνήμες που συμβαδίζουν με τους ήχους του γραμμοφώνου μέσα σε μια προοπτική ως το σήμερα.

Η επιμέλεια της εκδήλωσης, η ενορχήστρωση και η διδασκαλία ανήκουν στον μουσικό-εθνομουσικολόγο και υπεύθυνο της εν λόγω ορχήστρας Σπύρο Δελέγκο, ενώ η συναυλία θα πλαισιωθεί και από σχόλια ιστορικού-μουσικολογικού χαρακτήρα.

Η τριών ετών “ Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών συνδυάζει στην παρούσα φάση νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μαντολίνο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, τρομπέτα και τούμπα), ακορντεόν και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική του παρελθόντος, η οποία αποτελεί ένα αρκετά πολυδιάστατο πεδίο λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, όσο ρευστά και ιδεολογικά προσδιορισμένα κι αν είναι τα όρια των τελευταίων όρων.

Στόχος της ορχήστρας είναι να αναδείξει την πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής με τον συγκρητικό της χαρακτήρα (musical syncretism), που απορρέει από τα διάφορα χαρακτηριστικά φαινόμενα της πολιτισμικής όσμωσης στην ευρύτερη περιοχή, υπερβαίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το καθιερωμένο νεωτερικό δίπολο Ανατολή-Δύση . Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιούνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό - και χωρίς εμμονή- στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, προσεγγίζεται μέσα από νέες οπτικές, που τελικώς διαμορφώνουν μια πιο σύγχρονη μουσική θεώρηση.

Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “ εστουδιαντίνες , αλλά ταυτόχρονα ακολουθούνται τέτοιες μουσικές επεξεργασίες και προσθήκες, που συνιστούν σαφή προβολή στο σήμερα, έξω από τις συνήθεις φολκλοριστικές διαθέσεις. Οι “ εστουδιαντίνες” ήταν ορχήστρες, οι οποίες εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο περίπου και απέδιδαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.)

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι βασισμένο σε τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα, και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης , ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Σπύρος Περιστέρης , ενώ κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 5 Ιουνίου με ώρα έναρξης 21.00 στο « Κελλάρι» της Achaia Clauss στο Πετρωτό με ελεύθερη είσοδο (πληροφορίες στο τηλ. της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών: 2610 277740).

Η «Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής» απαρτίζεται από τους εξής:

Φλάουτο, κλαρίνο : Λευτέρης Πετρόπουλος

Τούμπα: Τομ Καπετανάκης

Τρομπέτα: Γιώργος Ανδριόπουλος

Μπουζούκια : Κωνσταντίνος Βολικός, Θεόφιλος Καρύπης, Γιώργος Μοιράγιας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μανώλης Σοφικίτης, Τάσος Τσεκούρας.

Μπαγλαμάδες : Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Δημήτρης Πετρίδης

Μαντολίνο: Ανδρέας Κούφης
Κιθάρες: Βασίλης Αγγελακόπουλος, Εύη Αγγελοπούλου, Εύη Ασπιώτη, Θοδωρής Γιαννόπουλος, Μάριος Καραγιάννης, Κυριάκος Κονναρής, Βαγγέλης Κουτσογιάννης, Σπύρος Μελιτσόπουλος, Νάσος Μπαρδάκης, Νίκος Φραγκούλης.
Βιολί: Λουκία Ζαχαράκη
Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Σταυριανός
Κρουστά: Λίτσα Καβελάρη, Μαίρη Κάργα

Κόντρα μπάσο : Νίκος Αβραντινής

Τραγούδι : Ακριβή Αποστολάτου, Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Νίκος Φραγκούλης

-Επιμέλεια-ενορχήστρωση-διδασκαλία : Σπύρος Δελέγκος ( μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι)

3 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.