Η "ΛΩΞΑΝΔΡΑ" ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Είχα την τύχη να βρεθώ για μερικές μέρες στην Θεσσαλονίκη και να συναντήσω και να απολαύσω τον αγαπητό μου φίλο τον Ζιάντ που έπαιξε, με ένα σχήμα Συριακό, ένα πρόγραμμα Συριακής και Αράβικής μουσικής στο Σεράϊ(ένα μαγαζί που βρίσκεται στην αρχή της Κονίτσης, στην Α. Τούμπα).
Εκεί συνάντησα και άλλους φίλους μουσικούς (τον Ταπάκη, τον Πετρά κ.λ.π.) και έμαθα με χαρά πως την επόμενη Κυριακή στις 8μ.μ. το μουσικό σχήμα “Λωξάνδρα” θα παρουσιάσει στο Ρέθυμνο, στο Ωδείο Ρεθύμνου(το τζαμί στο κέντρο της πόλης) ένα πρόγραμμα με μουσική της Πόλης και της Τούρκικης κλασσικής παράδοσης.
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Ρεμπέτικου Φόρουμ στην Κρήτη να παρευρεθούν σε αυτή την εκδήλωση, η οποία υπόσχεται πολλά!

Συμπληρώνοντας να πώ ότι η Λωξάντρα έχει φτιάξει και ένα πολύ όμορφο σιντάκι τελευταία με τραγούδια της περιοχής της αν. Μεσογείου με πολύ ιδιαίτερες διασκευές και με τραγούδι τον Παν. Δρακόπουλο και την Ιρα Κριταρασοβα…

Οι μουσικοί του σχήματος “Λωξάντρα” είναι οι εξής :

Κυριάκος Ταπάκης : ούτι, άταστο μπάσσο (για μένα το καλύτερο ούτι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη)
Κυριάκος Πετράς :βιολί (με θητεία στο Εν χορδαίς και όχι μόνο…)
Λουκάς Μεταξάς : κρουστά (έκανε και ενορχήστρωση…)
Δημήτρης Βασιλειάδης : κανονάκι
Αγγούσης Δοϊτσίδης Νίκος : κλαρίνο
Παναγούλιας Δημήτρης :κρουστά

Καλή διασκέδαση στη συναυλία…

Νίκος

Eρχόμενη Κυριακή 22 του μήνα;

Το σχήμα Λωξάνδρα είναι ένα από τα καλύτερα σχήματα στην σύγχρονη παραδοσιακή μουσική στη Μακεδονία, καλή επιτυχία να χει το live τους στην Κρήτη. Όσο για το cd τους καλή δουλειά αλλά για τον ήχο δε θα το έλεγα.
Κάτι ανάλογο στην Αθήνα είναι το σχήμα Τακίμ πολύ καλοί και με καλύτερο ήχο στη δουλειά τους …(μήπως τα στάξανε χοντρά από την τσέπη τους?)
Γράψτε για το τελευταίο σας παρακαλώ θα ήθελα την γνώμη σας…

Α ρε Τότι με προκαλείς…

Έχεις απόλυτο δίκιο και αυτή ήταν και η δική μας παρατήρηση όταν πρωτακούσαμε το σιντί της Λωξάντρας…οι εντάσεις… Το κανονάκι εξαφανισμένο, το ούτι ελάχιστα να ακούγεται , τα κρουστά τέρμα…επειδή τους έχω ακούσει και ξέρω τι αξίζουν μου λειψε ένα καλό ταξιμάκι απο τον Ταπάκη ή απο τον Βασιλειάδη…αντιθέτως απολαυστικός ο Δρακόπουλος και τα σόλο των κρουστών…

Συγκριτικά με τους τακίμ…νομίζω πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ηχητικά (και όχι μόνο).Καταρχάς οι Τακίμ είναι πολλά περισσότερα άτομα και έχουν κατα συνέπεια περισσότερες δυνατότητες.Παρόλα αυτά το σιντί τους για μένα είναι μακράν η καλύτερη προσπάθεια απόδοσης κομματιών αυτού του είδους απο ελληνική ορχήστρα (τι εστουδιαντίνες και πράσινα άλογα…).Και ατομικά άν το δείς τα παιδιά βγάζουν φωτιές απο παντού…βέβαια (για να παραπονεθώ λιγάκι) και στο δικό τους σιντί μου λείπει κανα γιαβάσικο μακρόσυρτο ταξιμάκι απο κανονάκι,ούτι κτλ…είναι πιο πολύ στην ταχύτητα.

Τώρα για το θέμα της παραγωγής…το μόνο που ξέρω είναι οτι ο παραγωγός των Τακίμ είναι ο Παντ. Θαλασσινός ενώ ο παραγωγός των Λωξάντρα ο Μωυσής Ασέρ.Δε νομίζω το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα όμως να οφείλεται στα φράγκα που επένδυσε ο καθένας παρά στο μιξάρισμα και στην αισθητική του ενορχηστρωτή…

Νίκος

Α… ρε Νίκο, γειά σου ρε Νίκο,
Δεν ήθελα απο τακτ! να αναφερθώ αλλά η αναφορά σου μου δίνει την ευκαιρία να το κάνω.Μιλάω για τον Παναγιώτη τον Δρακόπουλο, μια απο τις καλύτερες φωνές που έχω ακούσει ποτέ στο χώρο της δικής μας μουσικής παράδοσης αλλά και ευρύτερα.Τραγουδιστής με μεγάλες φυσικές ικανότητες,ψηλή ποιότητα, σπάνια τεχνική κατάρτιση και κυρίως ψυχή. Πώς τα καταφέρνει και παραμένει τόσα χρόνια άγνωστος στο ευτύτερο κοινό ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω.Ήταν και αυτός προχθές στου Ζιάντ και τα ψιλοείπαμε. Ελπίζω πώς θα έρθει και στο Ρέθυμνο.
Επιτέλους πότε θα γνωριστούμε απο κοντά ρε Μούλτικούτιε!΄Ελαβα τα χαιρετίσματα σου το καλοκαίρι απο τον Άσλεϊ και χάρηκα πολύ που δεν ξεχνιόμαστε.

Θα γίνει και αυτό οπωσδήποτε Γιώργο το κακό είναι πως μας χωρίζουν κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα και εγώ κατεβαίνω σε άτακτα χρονικά διαστήματα…

Σχετικά με τον Δρακόπουλο εγκρίνω και επαυξάνω…μεγάλη φωνή…εντομεταξύ άκου στο σιντί τους πόσο ωραία αποδίδει την Σκερτσέζα…το καταβροχθίζει το σαμπάχ.

Α γνώρισες τον Άσλει?? Δε τον είδα μετά το σεμινάριο και δε μου τα είπε. Έμαθα ψάχνατε λεπτή πετονιά για να κουρδίσετε την ψηλή Φα (για το ιρακινό κουρδισμα) ισχύει? Πώς ήταν ο Νασέρ Σαμά ?

Νίκος

Φίλε Νίκο,
Για τον Νασίρ δύο λόγια έχω να πώ.Μεγάλος δεξιοτέχνης, εξαιρετικός και λαμπρός δάσκαλος και πολύ απλός άνθρωπος.
Άν γνωρίζεις ,ενώ είναι Ιρακινός ζεί αρκετά χρόνια στο Κάϊρο όπου έχει ιδρύσει “Το σπίτι για το (αράβικο) ούτι”, το οποίο έχει τρία -τέσσερα παραρτήματα σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Ένα απο τα άμεσα σχέδια του η ίδρυση ενός ακόμη παραρτήματος στην Αθήνα.