ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 14/5/2011, ΩΡΑ 20:00

Στo πλαίσιo του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων», το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το συγκρότημα Τζίτζικες παρουσιάζουν παραδοσιακά αφηγηματικά τραγούδια στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων. Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις «Μουσικός Μάης», που διοργανώνει τo Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι Τζίτζικες, ένα καινούργιο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, τραγουδούν και διηγούνται. Τραγούδια άγνωστα, αλλά και μερικά γνωστά. Τραγούδια μακρόσυρτα, της υπομονής. Τραγούδια σαν παραμύθια, για την αγάπη, την ξενιτιά, το θάνατο, τραγούδια για βασιλιάδες, αντρειωμένους και πεντάμορφες. Τραγούδια από τη δημοτική παράδοση διάφορων περιοχών της Ελλάδας και από συγγενείς παραδόσεις γειτονικών λαών.
Οι Τζίτζικες είναι:
Άννα Χαϊδεμενάκη - τραγούδι
Περικλής Σχινάς - τραγούδι, λαούτο, σάζι, καρπάθικη λύρα
Λένα Τσαμπούρη - βιολί, τραγούδι
Θανάσης Ζέρβας - ούτι, καβάλι, τραγούδι
Φωκίων Αποστολόπουλος - κρουστά, τραγούδι

Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο αφηγητής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης, παρουσιάζουν στον κήπο του Μουσείου την παράσταση «Να σου πω μια ιστορία…».
Ο βασιλιάς της θάλασσας, η πριγκίπισσα του κάστρου, ο δράκος του πηγαδιού, ο Τσιρτσώνης, η Ανδρονίκη, ο Αφούσης, ο Αντώνης ο βαρκάρης… σμίγουν σε μια μουσική-αφηγηματική παράσταση, που ισορροπεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.
Αφήγηση – διασκευή κειμένων: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης
Τραγούδι: Βασιλική Μάρκου, Μανίνα Παπαδοπούλου, Άγγελος Σίμος, Σουσάνα Τρυφιάτη, Θέμις Χαραλάμπους
Ορχήστρα
Βερόνικα Αλωνεύτου - σαντούρι
Αλέξης Καραμποΐκης - μαντολίνο
Μαρίνα Λιόντου -ούτι
Μανώλης Μπουνταλάκης - λύρα
Πασχάλης Παπαζούδης - λαούτο
Γιώργος Παπιώτης – κρουστά
Μουσική επιμέλεια - διεύθυνση: Πέτρος Μουστάκας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ