Στο επεισόδιο «Το Αχ και το Αμάν» της σειράς Ελλήνων δρώμενα μιλούν και τραγουδούν έξι-εφτά Μυτιληνιοί. Τα ονόματά τους αναφέρονται στο τέλος του επεισοδίου, χωρίς να μπορεί να γίνει η ταύτιση, ποιος είναι ο καθένας. Επιπλέον δε, ενώ το έχω βρει σε δύο διαφορετικά ανεβάσματα στο ΥΤ (μονοκόμματο και σε τέσσερις δόσεις), και τα δύο έχουν τόσο χαμηλή ανάλυση ώστε δε διαβάζω τα γράμματα.
Αναγνωρίζω μόνο τον πασίγνωστο Σόλωνα Λέκκα και τον φίλο μου τον Νίκο Ανδρίκο (δεν τραγουδάει, παίζει), και είναι οι μόνοι που βγάζω και τα γράμματα στα ονόματά τους!
Μήπως ξέρει κανείς να βοηθήσει (α) στην ανάγνωση των ονομάτων και (β) στην ταύτισή τους με φάτσες μέσα στα δευτερόλεπτα της ταινίας; Ψάχνω όσους τραγουδούν και όσους μιλούν, όχι τους οργανοπαίχτες.
Ωραία μέχρις εδώ. Ειλικρινά, εγώ δεν τα έβγαζα! Τα επώνυμα δηλαδή, τα μικρά τα μαντεύεις πιο εύκολα.
Δε θα ήταν τολμηρό να υποθέσουμε ότι από τους τέσσερις, η Κατερίνα Βουρλή είναι η γυναίκα, αν οι γυναίκες που εμφανίζονται δεν ήταν δύο!
Ένας Μιχάλης Βίγλατζης, σημαίνουσα όπως φαίνεται μορφή στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα της Αγιάσου (λαϊκός ηθοποιός, τραγουδιστής… ταιριάζει το προφίλ), πεθανε το '11. Η φωτογραφία όμως δε μου ταιριάζει μέ κανέναν απ’ όσους εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ. Για Μάριο Χρυσάφη δε βρίσκω κάτι, και τον Γιωργο Χατζημανώλη με το τόσο κοινό ονοματεπώνυμο δε δοκιμάζω καν να τον γκουγκλάρω.
Τελευταία ελπίδα, κάποιος να τους ξέρει αυτοπροσώπως.
Γιατί την άνοιξα ολωσδιόλου την ιστορία, αφού μπορούσα εξ αρχής να ρωτήσω τον Νίκο;
Λοιπόν, δύο μ’ ενδιέφεραν βασικά, και τους βρήκα. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, ο κύριος που στο 6’25’’ λέει «ο αμανές δε μαθαίνεται, δεν είναι τραγούδι να το αντιγράψεις» είναι ο Μ. Χρυσάφης, και η κυρία που από το 11’20’’ τραγουδάει τον μανέ του μπάλου «Χαιρώστε να χαιρόμαστε» είναι η Κατερίνα Βουρλή.