Εντέρινες χορδές

Καπου ακουσα για καποιον κατασκευαστη Παναγιωτη Στεφο που τον διαφημισε η Νετ ο οποιος κατασκευαζει αρχαια ελληνικα οργανα αλλα το πιο ενδαφερον ειναι οτι κατασκευαζει εντερινες χορδες οι οποιες οπως εδειξε και ο ιδιος οσο και αν τις τραβουσε δεν σπαγαν,ξερει κανεις καποιο τηλ η πληροφορια για τον συγκεκριμενο η οτιδηποτε αλλο?

http://www.lyravlos.gr/lyravlos-members.asp
http://www.greekreligion.gr/el/musiki

Με μια απλή αναζήτηση στο google έχεις πολλά αποτελέσματα, συνονώματε!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΟΣ
Κατασκευάζει μια πλειάδα Αρχαίων Ελληνικών μουσικών οργάνων: λύρα, βάρβιτο, κιθάρα, αυλό, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλο, σάλπιγγα, σύριγγα, κοχύλι, τύμπανον, κύμβαλα, σείστρα, κρόταλα, κλπ. Όργανα που κατασκεύασε, χρησιμοποιεί το μουσικό σχήμα “Λύραυλος”, στο οποίο συμμετέχει. Διεύθυνση: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, Κέρκης 43, Πετρούπολη 13231. Τηλ. (30-1) 210-5022602. :slight_smile:

Οι εντέρινες χορδές δεν είναι, σήμερα, κάτι εξωτικό. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από επαγγελματίες μουσικούς της παλιάς μουσικής στην Ευρώπη και έχουν ωραίο ήχο, δυνατή ταλάντωση και ελάχιστα προβλήματα.

Νομίζω ότι και ο Μπράς ο Νίκος κατασκευάζει αρχαία όργανα…
Το μαγαζί του βρίσκεται στα Εξάρχεια.

Το δεύτερο λινκ που έδωσα αναφέρει και τον Μπρα, αλλά και οτιδήποτε σχετικό με το θέμα.

Ευχαριστω Πολυ για τις πληροφοριες,αραγε εχει δοκιμασει κανεις σε μπουζουκι εντερινες χορδες να μας πει πως ακουγεται?

Όταν ήμουν φοιτητής είχα ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική μουσική στο Ευρετήριο του Γιώργου Μανιάτη. Τα όργανα τα έφτιαχνε ο Γιώργος Πολύζος (νομίζω φτιάχνει ακόμα, είναι και στο σάιτ που έδωσε πιο πάνω η Χασκίλ). Σε όλα τα έγχορδα (λύρα, κιθάρα του Απόλλωνα, πανδουρίδα) βάζαμε εντέρινες χορδές, τις οποίες ομολογώ δεν ξέρω που τις έβρισκε ο Πολύζος. Ο ήχος τους ήταν καλός, ειδικά στις λύρες, αλλά το παίξιμο με την πανδουρίδα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό του μπουζουκιού που ξέρουμε (κάτι ξερό, μουντό και πολύ πιο χαμηλότονο). Εκτός αυτού είχανε μεγάλη ευαισθησία στις καιρικές μεταβολές, κυρίως στην υγρασία. Πιό πολύ κουρδίζαμε, παρά που παίζαμε (που λέει ο λόγος…).

Αρμοδιότεροι να μιλήσουν είναι βέβαια οι οργανοποιοί, αλλά νομίζω ότι το μπουζούκι (το «κλασικό προπολεμικό») για τα ρεμπέτικα είναι κατʼ εξοχήν σχεδιασμένο να δέχεται μεταλλικές χορδές. Με εντέρινες θα έχει άλλον, ίσως πολύ ενδιαφέροντα αλλά ασυνήθιστο ήχο. Και είναι και πολύ δύσκολη η προμήθεια αυτών των χορδών στην Ελλάδα, δεν ξέρω να πωλούνται. Μόνο από Ιντερνετ κλπ.

Οι εντέρινες χορδές σίγουρα έχουν διαφορετικό ήχο απο συνθετικές και ατσάλινες αλλα έρχονται με πολλά προβλήματα.Πρώτα απο όλα, οπως ανέφερε και κάποιος άλλος χρήστης, περισσότερη ώρα κουρδίζεις παρά παίζεις.Ακόμα και στρωμένες χορδές θέλουν συνεχώς προσοχή.Καλό παράδειγμα είναι η άρπα, που μένει κουρδισμένη …μεχρι κάποιος να ανοίξει την πόρτα και να κάνει λιγο ρεύμα:019:. Μετά θέλει πάλι κούρδισμα. Το δεύτερο πρόβλημα ειναι οτι αυτές οι χορδές δεν στώνουν σε μια μέρα και σπάνε εύκολα.Αν πάς λοιπόν για δουλειά και πρέπει να αλλάξεις χορδή, η καινούργια εντέρινη χορδή σου δεν θα σου επιτρέψει να δουλέψεις γιατι επί 1-2 μέρες θα πέφτει εως και έναν ολόκληρο τόνο με λίγα λεπτά παιξίματος.
Περιττό να αναφέρω οτι πτήσεις, ταξίδια και οτιδήποτε αλλαγές χαλάνε αμέσως την διάθεσή τους.
Κάποια απο αυτά έχουν βελτιωθεί με την κυκλοφορία συνδιασμού εντέρου τυλιγμένου σε μέταλλο, κυρίως ασήμι αν δεν κάνω λάθος( μιλάω για έγχορδα με τόξα).Η συμπεριφορά της χορδής γίνεται κάπως ποιό προβλέψιμη και δεν χρειάζεται να κάνουμε κόμπους γιατί έχουν αυτά τα κεφαλάκια όπως τις υπόλοιπες. Μήπως οι κατασκευαστές χορδών μπουζουκιού θα δεχόντουσαν να πειραματιστούν με αυτήν την ιδέα της σύνθετης χορδής(έντερο τυλιγμένο σε μέταλλο); θα υπήρχε αγορά;

Γεια σας, όποιος θέλει να κάνει μια δοκιμή στις εντέρινες χορδές μπορεί να βρεί στον Στεφανίδη. Βρίσκεται σε ένα υπόγειο στις αρχές της ζωοδόχου πηγής ,στην αριστερή μεριά του δρόμου καθώς ανεβαίνει ( δεν θυμάμαι αριθμό ). Πωλούνται με το μέτρο, κοστίζουν 15 ευρώ οι 80 πόντοι και τις φέρνει σε 2 διαμέτρους. Ο Στέφος και ο Πολύζος μου τον είχαν προτείνει σαν μια επιλογή όταν χρειάστηκα, η δεύτερη ήταν απο Αγγλία μέσω ίντερνετ.

Image5904

Image8645

1 «Μου αρέσει»