"Ελιά"...Και κατά πόσο κάνει για όργανο

Καλησπέρα σε όλους ήθελα να ρωτήσω εάν η Ελιά είναι κατάλληλο ξύλο για ένα σκαφτό τζουραδάκι που σκέφτομαι να κάνω…
Επίσης θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μου πεί την διαδηκασία που ακολουθώ έτσι ώστε το ξύλο να είναι πλέον κατάλληλο για επεξεργασία…
Βρήκα έναν κορμό σε μαγαζί που πουλάει καυσόξυλα…
1)Βαρέλι με νερό να βγάλει τις τανίνες
2)Φούρνο
???

Η ελιά από όσο γνωρίζω είναι μαλακό ξύλο. Από αυτή την άποψη είναι βολικό ξύλο για σκάψιμο. Από εκεί και μετά είναι θέμα νομίζω η παλαιότητα του ξύλου αλλά και οι συνθήκες παλαίωσης. Επειδή το παίρνεις από μάντρα με καυσόξυλα, κατά τη γνώμη μου είναι κακό όχι τόσο αν έχει βραχεί, αλλά αν το έχει χτυπήσει πολύ ο ήλιος. Βέβαια υπάρχουν στο φόρουμ άτομα με πολύ περισσότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις από μένα.

Όπως είδα μπήκες ήδη στο φόρουμ των ερασιτεχνών οργανοποιών. Εκεί έχει πληροφορίες για την ελιά και τα προβλήματα που έχει σαν ξύλο. Το βασικό θέμα αν θυμάμαι καλά είναι ότι δεν έχει συνήθως ίσια νερά και δυσκολεύει αρκετά στο δούλεμα (στρεψοΐνίες). Βέβαια έχουν βγει όργανα από ελιά συνήθως σκαφτά. Επίσης ξέρω ότι ο Σπουρδαλάκης πουλάει μπουζούκι με σκάφος από ελιά. Οπότε αφού μπήκες εκεί, διάβασε ότι μπορείς να βρεις και αποφάσισε. Να έχεις υπ όψιν σου ότι όλα γίνονται αν αφιερώσεις χρόνο και προσοχή. Τα όργανα που έχω δει από ελιά πάντως είναι πολύ όμορφα, ακριβώς επειδή τα νερά του ξύλου έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα.