Εκπομπή στο Γαλλικό TV-5

Ακούστε τι έγινε εχτές το απόγευμα.
Με παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος από Καλαμάτα και μου λέει:
“Βάλε αμέσως το γαλλικό το TV-5”.
Βάζω κι εγώ το εν λόγω κανάλι κι έρχομαι φάτσα-κάρτα με κάτι ψαράδες που νετάρανε παραγάδια και δίπλα ο Οδυσσέας Μοσχονάς, ο Μήτσος Κοντογιάννης και δυο-τρεις άλλοι να τραγουδάνε το “Ζέππο”! Ασπρόμαυρη εικόνα.
Δεν ξέρω τι έχασα πριν, αλλά επακολούθησαν σκηνές από φασισμό Μεταξά, από 1940 (επιστράτευση-Μέτωπο), από ΕΑΜ, από απελευθέρωση, από Δεκεμβριανά, από Μπελογιάννη, από εξορίες, από Γεώργιο Παπανδρέου, από Χούντα, από μεταπολίτευση.
Ολα αυτά καλυμένα με απίστευτο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, και με μουσική κάλυψη ρεμπέτικων. Ενδιάμεσα έπαιξαν βίντεο με Τσιτσάνη-Μπιθικώτση, Καλδάρα-Διονυσίου, σόλο Τσιτσάνη, Τσιτσάνη-Μπέλλου, Θεοδωράκη-Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, κ.ά. Επίσης πιο σύγχρονα βίντεο με τους Στέλιο Βαμβακάρη και Χρήστο Κωνσταντίνου να “πλακώνονται” με δυο μπουζούκια.
Να σας πω τι ένιωσα εγώ.
Στην πρώτη ματιά …έκπληξη.
Υστερα μια ευχαρίστηση.
Και μόλις τέλειωσε η εκπομπή …μια απίστευτη οργή. Οργή για τη δική μας τηλεόραση, για τα δικά μας κανάλια, κρατικά και μη. Σημειωτέο ότι μέρος της παραγωγής έχει γίνει από την ΕΡΤ ή τουλάχιστον από υπαλλήλους της ΕΡΤ.

Πρόταση:
Μαζεύουμε τα “στελέχη” όλων των καναλιών σε μια μεγάλη αίθουσα. Τους υποχρεώνουμε να δουν την εκπομπή του γαλλικού καναλιού. Επειτα κλείνουμε τις πόρτες, βάζουμε φωτιά και τους καίμε όλους μαζί. Κι απέξω ο ΚΦ να παίρνει πλάνα στυλ Αϊζενστάιν (την πτώση των ανακτόρων). Αλλη λύση δε βλέπω.
ΑΝ

ΥΓ. Απορία: Αυτός ο π…ης ο Γιώργος, ο φίλος μου απ’ την Καλαμάτα, τι σκατά έκανε μεσημεριάτικα στο TV-5;

Οχι ρε συ Αρη δεν ειναι αυτη η λυση.
Ολοι ξερουμε οτι οι δημ.υπαλληλοι στην Ελλαδα ψωμολυσσανε ενω δουλευουνε
σαν σκυλια πεντε 8ωρα την εβδομαδα, δεν κλεβουνε, δεν κανουν απατες και προσεχουν
με ευλαβεια την κρατικη περιουσια.
(δεν θελω γελια)
Προτεινω να πουλησουμε ο καθενας απο ενα χωραφι -ολο και κατι θα μας βρισκεται- και να λαδωσουμε στα ισα αυτους τους 10-15 υπαλληλους ωστε να αξιοποιηθει το αρχειο της ΕΡΤ ή στην καλυτερη περιπτωση να το αγορασουμε στη μαυρη και να γινει δικο μας…
Η δικη σου λυση ειναι μεν ανατρεπτικη και θεαματικη αλλα θα μας τα φαει ο Κουγιας
μετα για να γλυτωσουμε τη φυλακη…

Επειδη ειμαι πυρομανης …
να αναψω εγω την φωτια???
ευχαριστω!!!

Του ανταποκριτή μας
Mario.
Redlands,
San Bernardino
California
Feb 2004

Εμένα μου έστειλαν πριν κάνα 6μηνο ένα mail από Redlands και μου ζήταγαν τα υπόλοιπα στιχάκια από το ‘Sun hegee-ree-za hap-tee pee-lo’ by the famus Greek bluesman Strato".
Σαφώς καταλαβαίνουμε πως μιλάει για το Σαν Εγύριζα Απ’ την Πύλο, του Παπάζογλου που το έχει πει (και;) ο Παγιουμτζής.

Αυτά, από ένα παλιό συνεργάτη μου που κρατήσαμε e-επαφή, τον Μάριο τον Ισπανο-Αμερικάνο. Εκεί που παρακολουθούσε έναν ασήμαντο τοπικό σταθμό, ακούει τον εκφωνητή να λέει: “Επειδή η επόμενη ολυμπιάδα θα γίνει στην Αθήνα της Ελλάδας” (έχουν και στο USA μερικά Athens city), “να σας εξοικειώσουμε με την τοπική κουλτούρα. Θα σας παίξουμε ένα video που μας έδωσε ένας συμπολίτης μας με Ελληνική καταγωγή”.

Και τους έπαιξε ένα 45λεπτο με ρεμπέτικα, φωτογραφικό αρχείο της Ελλάδας του μεσοπολέμου και κάτω από τα τραγούδια, σε λεζάντα “karaoke” οι στίχοι με λατινικό αλφάβητο. Ετσι πρόλαβε ο Mario να αντιγράψει το ‘Sun hegee-ree-za hap-tee pee-lo’ για να με ρωτήσει.

Στο τέλος, η σπιτική παραγωγή του Ελληνο-Αμερικάνου, τους υπενθύμισε πως για το ρεμπέτικο ισχύει ό,τι και για το blues:
“The blues is an expression of anger against shame and humiliation” (B.B. King)
(δεν συμφώνησα, αλλά δεν μπόρεσα να μην θαυμάσω την προσπάθεια)

Παρακαλώ;


Ωράια σύμπτωση: Το τραγούδαγα σήμερα γιατί χθες βράδυ το έπαιξε και το είπε υποδειγματικά ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Δύσκολο τραγούδι που να πάρει…

Σαν εγυριζα απο την Μηλο? Η απο την Πυλο???
πιο ακριβως ειναι?

Merci!

απ’ την Πύλο

Ο Στράτος το λέει πρώτη εκτέλεση το '35.
ΑΝ