Γιάννης Μωραΐτης

Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης μπουζουξής εμφανίζεται σήμερα Δευτέρα 8.01.2007 καθώς επίσης και κάποιες άλλες βραδιές του Ιανουαρίου στη μουσική σκηνή “Χίλιες και δυο νύχτες”(Καραισκάκη 10, στου Ψυρρή).

Μπουζουξής με όλη τη σημασία της λέξης, με επιθετικό, αλανιάρικο παίξιμο, βετεράνος στα πάλκα και τις γραμμοφωνήσεις της δεκαετίας του '60, συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Τσιτσάνη, Παπαιωάννου, Τζουανάκο κλπ. Ο Μπαρμπα-Γιάννης έχει διαγράψει λαμπρή καριέρα καθώς έχει παίξει δίπλα σε σχεδόν όλους τους επώνυμους τραγουδιστές, συνθέτες, μπουζουξήδες (από Μπέλλου, Διονυσίου μέχρι Νταλάρα, Μητροπάνο, Νικολόπουλο) και εμφανίστηκε στα μεγαλύτερα κέντρα (Δειλινά κλπ)

Δυστυχώς στην εποχή της σαβούρας και των ισχνών, αναιμικών και κάτωχρων “αγελάδων”, ο Μωραΐτης αποκλείεται από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Εννοώ δηλαδή ότι αφενός υφίστανται λίγοι, μικροί χώροι που παίζουν λαϊκά και ρεμπέτικα και πληρώνουν λίγο και αφετέρου υπάρχει υπερπληθώρα μουσικών, όχι απαραίτητα καλών, αλλά που βγάζουν τη βραδιά χωρίς εκπλήξεις. Αν προστεθεί παράλληλα η ανύπαρκτη προβολή του κλασσικού μπουζουκιού (όχι βέβαια αυτού που ευαγγελίζεται κάποιος “ΔΑΣΚΑΛΟΣ”) από τα μέσα μαζικής πολτοποίησης και ισοπέδωσης της αισθητικής, ξεχωριστοί καλλιτέχνες με πορεία και ιστορία, που υπηρέτησαν το μπουζούκι και αναδεικνύουν πάντα την ανατρεπτική, απρόβλεπτη, αυτοσχεδιαστική, παιχνιδιάρα φύση του δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να εκφραστούν…

Μακάρι να έχουμε πιο συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε ξεχωριστούς, ιδιαίτερους παίκτες κι όχι “φασόν”, από σχολές, βαρετούς και νυσταλέους “βιρτουόζους”…

Ακυροοοοοοοο!
Οσους προλάβω… Πήγα στο μαγαζί και προέκυψε …Ψαραντώνης!
Αλλη Δευτέρα παίζει ο κυρ Γιάννης. Αν είδα καλά στις 22/1 και στις 29/1.
Παναγιώτη χρωστάς μια διαδρομή Χαϊδάρι-Αθήνα-Χαϊδάρι. Θα την πατσίσεις με κανα μπουκάλι…

Ο Μωραΐτης μου είχε πεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι παίζει την Δευτέρα στο “Χίλιες και δυο νύχτες”. Ωστόσο όταν είδα το site του μαγαζιού και το πρόγραμμα με τον Ψαραντώνη, εχτές το πρωί, του τηλεφώνησα και του μετέφερα την απορία μου, οπότε ο μπαρμπα-Γιάννης μου λέει: " Όχι εγώ παίζω, έχει γίνει λάθος, όλα οκ…" Όπως καταλαβαίνετε, δεν καταλαβαίνω τίποτα…Μέχρι κι οι μουσικοί ήταν εκεί στις 11.00 το βράδι.

Ζητώ συγγνώμη και πάλι απ’ όσους τυχόν ξεσηκώθηκαν, Άρη επιφυλάσσομαι…Θα επανορθώσω!!!

Κι ο Ψαραντώνης εξαιρετικός είναι, ιδιαίτερα στις long versions, και θ’ αναγνωριστεί κάποια μέρα το μεγαλείο του.

Όμως τον Γιάννη Μωραϊτη, όσοι δεν τον ξέρετε, σπεύσατε! Ύστερα από την απώλεια του Λιώση, μόνο ο Γιάννης μας έμεινε. Τον μποϋκοτάρησαν πολλοί “μεγάλοι”, αλλά η Σωτηρία Μπέλλου πρώτα αυτόν έπειρνε μαζί της. Πιάστε κουβέντα μαζί του, βάλτε τον στον πειρασμό να πάρει το αίμα του πίσω, και θα το ξεσκίσει το μπουζούκι του. Κι άμα λάχει κι έχετε όρεξη, βάλτε τον να περάσει στα οργανικά μπλουζ τζαζ και ροκ, και θα πέσετε ξεροί. Αν τα καταφέρω -φοβάμαι πως θα προλάβω, γιατί την ίδια μέρα επιστρέφω από Κωνσταντινούπολη- θα πάω κι εγώ.

Κώστα, συμφωνώ απόλυτα, ο Ψαραντώνης είναι μέγιστος !!!

…Όχι μόνο μετά την απώλεια του Λιώση, μην ξεχνάμε πως τη χρονιά που πέρασε έφυγε κι` ο Ιορδάνης…απο΄τον οποίο - και μιλάω απόλυτα προκατειλημένος - σε ανύποπτες στιγμές έχω ακούσει ότι καλύτερο άκουσα ποτέ να παίζεται στο μπουζούκι…Έκτοτε, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να μου κάνουν πλέον εντύπώση !

Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία του Ψαραντώνη. Απλώς πήγα για ν’ ακούσω μπουζούκια και βρέθηκα στους …μαυροπουκαμισάδες! Θέμα αιφνιδιασμού ήταν κι όχι απογοήτευσης.

Βρέθηκα στις 1000+2 νύχτες την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ που έπαιζε ο Γιάννης ο Παξιμαδάκης από το Ηράκλειο.Λοιπόν, στο πρόγραμμα του μαγαζιού για τον μήνα Μάρτιο αναφέρει πως ο Μωραϊτης θα εμφανιστεί την Δευτέρα 12/3 και την Δευτέρα 26/3 επίσης. Οπότε αύριο λέω να περάσω το βράδυ τελειώνοντας.

Πάντως σίγουρα θα παίξει στις 12/3/2008 στην Πριγκηπέσσα!!

Που είναι η “Πριγκηπέσσα”? Εννοώ το στέκι που αναφέρετε και όχι την … πριγκηπέσσα του παραμυθιού!!! Ποιά είναι η διέυθυνσή της, αν γνωρίζετε?
Με την ευκαιρία: Που μπορώ να βρώ στίχους παλιών ρεμπέτικων?
Επίσης: Πώς σας φάνηκε η τελευταία συναυλία-αναφορά στο ρεμπέτικο του Γιώργου Νταλάρα στο Μέγαρο?
Ευχαριστώ

Μπές στο www.prigipessa.gr

Για στίχους: http://www.angelfire.com/music2/rebetiko/words.html και
stixoi.info:088:

Τελικά, μήπως έμαθε κανείς, πότε παίζει ο Μωραΐτης στο ΄΄χίλιες και δυο νύχτες΄΄;

//youtu.be/qRmiF3DKW-M

//youtu.be/pzIlNRR7Asc

//youtu.be/8-_5S6lavM0

//youtu.be/azi-Q988hA8

//youtu.be/AMDMweYFDcU

//youtu.be/Z0-ipagEBvo

Μπράβο ρε Κώστα, ωραίος ο Μοραίτης! Τον άκουσα και την Παρασκευή το βράδυ που πήγα μ’ενα φίλο εκ Τουρκίας με τις γυναίκες μας στου Φέρρη. Έπαιξε κάτι ταξιμάρες κορυφαίες και ο Φέρρης μας είπε τα καλύτερα.

ΥΓ: Για το Καφέ Αμάν: είναι μιά τολμηρή προσπάθεια και προσωπικά γουστάρω τους ανθρώπους με κότσια. Και μόνο να έχεις είκοσι άτομα ορχήστρα και να τους “μανατζάρεις” είναι ζόρικο. Τωρα τα μπαλλέτα δεν τα γουστάρησα αλλά ίσως για την παράσταση ήταν απαραίτητα(;).
Α, στην ορχήστρα παίζει και ο τριχορδάς Μιχάλης Δήμας http://www.youtube.com/watch?v=o-qrrBsK_AA

(Οι Τούρκοι παιδιά είχαν μείνει άφωνοι! Τρελλάθηκαν!) Φιλιά στον ΚΦ, φωτογραφίες, κακό…πανικός).

Σαν τακτικός θαμώνας ,στις αρχές της δεκαετίας του 80 στου Σαμπάνη ,είχα πάθει πλάκα με τον Γ.Μωραιτη. Μετά τον έχασα . Πιστεύω, ότι με τον Σπύρο τον Λιόση και τον Ιορδάνη ήταν πολύ ιδιαίτεροι παίχτες ,πολύ εύστοχα ένας φίλος πριν χαρακτήρισε το παίξιμό τους αλανιάρικο .Θέλω να απευθυνθώ στον Αρη και να του πω ότι απ΄ότι γνωρίζω υπάρχει ανέκδοτο υλικό στον 902 με τον Μωραιτη καλό θα ήταν κάποια στιγμή να βγει

Φίλε Ισαάκ, που γίνεται αυτό, του Φέρρη?
Δώσε μας λίγο φώς!

Φίλε Manosf, η παράσταση είναι στα Αστέρια Γλυφάδας. Π-Σ βράδυ και Κ-μεσημέρι.
(Τηλέφωνο δεν έχω, το βρήκα με λουκούμι από τον καφενέ του Γιακουμή!)

Κανένα λουκουμάκι και για μάς?

Δυο βιντεο απο το προσωπικο μου αρχειο

//youtu.be/DwLhedu8Kgw

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ με την ανηψια του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΜΜΟΥ
☆ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΩ - 1:34 ΤΟ ΒΟΥΝΟ
Το βιντεο ειναι τραβηγμενο στην Νεαπολη στη Κοκκινια 17/05/2009:110:

//youtu.be/KTNNKjgLYJY

☆ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ♫ ΤΑΞΙΜΙ ☆
Αφιερωνει στον φιλο του Κωστα ( neapoliotis ) 17/05/2009

Και τα καναρίνια να συνοδεύουν!!! ωραίος συγχρονισμος!!!