Βοήθεια ταυτοποίησης λαϊκού (γρήγορο): «…στα στενά σου βολτατζάρω» / «Αμαλιάμι – νταλιαμί – ντράγκα ντρούγκ η μηχανή»

Γεια σε όλους! Ψάχνω ένα παλιό ελληνικό λαϊκό τραγούδι που άκουγα πριν ~30–35 χρόνια. Είναι γρήγορο (όχι βαρύ/ζεϊμπέκικο), με αντρική φωνή και «λιμανίσιο/ναυτικό» ύφος.

Αποσπάσματα που θυμάμαι (με πιθανές παραφθορές):

• «Αν μ’ αγαπά να μου το πει, κι άμα το πιει θα ζαλιστεί…»

• «(Στο λιμάνι / στα στενά σου) βολτατζάρω, (και τζοίτζω τραγουδώντας στα στενά σου βολτεντζάρω)»

• Κάτι σαν: «Αμαλιάμι και νταλιαμί και ντράγκα-ντρούγκ η μηχανή»
    Χρονικά το τοποθετώ ’70s–’80s.
    Κάθε ιδέα/υπόδειξη ευπρόσδεκτη — ευχαριστώ πολύ!

• Συγνώμη αλλά είναι οι ήχοι που καταλάβαινα σαν παιδί

1 «Μου αρέσει»

Τι λες εδώ;

(… …)
(… / …)

Άκουσμα της παιδικής μου ηλικίας πριν 30 χρόνια περίπου. Πιθανόν να είναι ναυτική διάλεκτος ή κάτι τέτοιο.

Το «τζοίτζω» με όμικρον-γιώτα; Νόμιζα ότι σου ξέφυγε κανένα λάθος πληκτρολόγησης.

Έχεις δίκιο. Τζοΐζω ή τζοΐτζω ή τζωίζω….κάτι τέτοιο έφτανε στα αφτιά μου. Και αμάλιαμι και ντάλιαμι ή ράλιαμι…Κάπως έτσι. Ήμουν 4-5 χρονών τότε, οποτε άκουγα αυτά. Ίσως να μην το γράφω σωστά. Αλλά σαν ήχος αυτό ήταν.

Θέλω πολύ να το βρω να το βάλω στον πατέρα μου να το ακούσουμε παρέα να θυμηθούμε τα παλιά. Κι εκείνος αυτά θυμάται. Αυτά τα λόγια.

Το Τσατ ΓΤΠ, αφού ομολόγησε ότι δυσκολεύεται, πρότεινε αυτό ως πιθανή απάντηση.

Δεν έχει καμία φράση αυτούσια, αλλά έχει κάποιες που θυμίζουν. Χωρίς μηχανή, χωρίς «αν μ’ αγαπά», και γενικώς χωρίς πολλές… ελπίδες.

Δεν είναι αυτό. Το πάλεψα κι εγώ με chatGPT. Είναι πιο γρηγιορο. Πιο χαρούμενο.

Μάλλον θα πρέπει να κάνω ανασκαφές στις παλιές κασέτες μπας και βρω κάτι, αλλά δεν νομίζω.

Έχουμε άραγε 70αρηδες ναυτικού εδώ?