Βινίσιο Καποσέλα

[b]Μια μπαγιάτικη Ιταλική απόπειρα…

Ο Vinicio Capossela για λίγες εμφανίσεις στο Half Note[/b]

                     Παρασκευή 13/04 έως και Πέμπτη 19/04 στο Half Note Jazz Club

Vinicio Capossela

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Κάποιοι τον περιγράφουν ως τον “Tom Waits της Ιταλίας”, όμως ο καλλιτεχνικός ψυχισμός και μουσικός χαρακτήρας -αλλά και η εμφάνιση- του Vinicio Capossela είναι πιο κοντά στον Captain Beefheart! Αλλά ο Vinicio Capossela
, σαν ένας σύγχρονος Μινώταυρος, έχει σήμερα τις οπλές του καλά μπηγμένες στη γη της Μεσογείου, με το μπαγλαμά στο χέρι και στρέφει τη μάσκα boves που φοράει προς τον ουρανό.
Τραγουδιστής, τραγουδοποιός και περφόρμερ με έντονες beat (και νέο-beat), rock, και αλά- Kerouac ή Waits σαφείς επιρροές που συνδυάζονται θαυμάσια με την παραδοσιακή ιταλική τραγουδοποιία, όσο και με ποικίλες “εθνικές” μουσικές σχολές (σε όλη τους την ιστορικότητα).

Ο Ιταλός τροβαδούρος, ενσωματώνοντας τα στοιχεία αυτά στην ξεχωριστή του δυνατότητα στη στιχουργία, αναδεικνύεται σε καλλιτέχνη με τεράστια αποδοχή που τον φέρνει ψηλά στα world music charts και κάθε δισκογραφική απόπειρά του γίνεται αυτόματα πλατινένια! Πρακτικά ο Vinicio Capossela αποτελεί μια μοναδικότητα σε όλη την avant-pop σκηνή της Ευρώπης. Αβανγκαρντίστας των γοητευτικών μελωδιών και ποιητής των έντονων ρυθμών, πετυχαίνει να δίνει εκπληκτικές παραστάσεις (σε δίσκους ή live) προχωρημένων προδιαγραφών και ιδιοσυγκρασιακής ταυτότητας.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Capossela δε διστάζει να κινηθεί προς το τάνγκο, το ρεμπέτικο ή τα τραγούδια α λα Renato Carosone ή Luigi Tenco. Το τελευταίο του άλμπουμ (“Ovunque Proteggi”, ηχογραφημένο με διάφορους guest καλλιτέχνες όπως τον κιθαρίστα του Tom Waits, Marc Ribot) έγινε πλατινένιο μέσα σε δύο μήνες, δίνοντας ανάγλυφα την πολυμορφία – και την ουσία – της μουσικής του Vinicio Capossela.

To “Ovunque proteggi” είναι ένα άλμπουμ που έχει χωμένες τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αντλώντας από το μύθο και παρουσιάστηκε στα αρχαία πέτρινα θέατρα της Ιταλίας με ένα θέαμα που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε DVD + CD με τον τίτλο “Nel Niente Sotto Il Sole” (“Στο Τίποτα Κάτω Από Τον Ήλιο”) από τη Warner (http://www.warnermusic.gr).
Στις εμφανίσεις του στο Half Note της Αθήνας ο Vinicio Capossela θα προσφέρει ένα ρεπερτόριο επιλεγμένο με ιδιαίτερη έμφαση στα τραγούδια “της απουσίας, του λιμανιού και του αντιμάμαλου ”, με την πολύτιμη συμβολή ρεμπετών όπως ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι και ο Βασίλης Μασσαλάς στο μπαγλαμά. Εξάλλου, η μουσική του Vinicio Capossela – που με το τραγούδι “Contratto per Karelias” (“Συμβόλαιο με τον Καρέλια”, ιταλική εκδοχή της “Φραγκοσυριανής” με στίχους του Capossela) έχει ήδη αποτίσει φόρο τιμής στη λαϊκή μουσική παράδοση της Ελλάδας και σε ένα μεγάλο μουσικό όπως το Μάρκο Βαμβακάρη – έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της το χρωμόσωμα της απουσίας.

Vinicio Capossela: φωνή, πιάνο, ακορντεόν
Glauco Zuppiroli: μπάσο
Alessandro Stefana: κιθάρα
Davide Graziano: ντραμς
Μανώλης Πάππος: μπουζούκι, φωνή
Βασίλης Μασσαλάς: μπαγλαμάς

Riccardo Melis & Essenza - Sette Vizi 14 sett. - Contratto per Karelias .wmv

http://www.youtube.com/watch?v=tDW8DFBSlok