Αφρικανική καρυδιά

Είχα ακούσει διάφορα για την αφρικανική καρυδιά και οι περισσότεροι με είχαν αποτρέψει από να την χρησιμοποιήσω. Παρ’όλα αυτά πριν κανά χρόνο βρήκα, παλιά ξυλεία περίπου δεκαετίας, σε μια ξυλαποθήκη που του είχε ξεμείνει και ήθελε να την ξεφορτωθεί και την έδινε πολύ φθηνά. Έτσι μπήκα στον πειρασμό και αγόρασα. Όμως την άφησα στην αποθήκη και σήμερα το βράδυ αποφάσισα και έκοψα ντούγιες για ένα μπουζούκι. Είναι η πρώτη φορά που δούλευω αυτό το ξύλο και η πρώτη εντύπωση που μου έκανε από το κόψιμο στην κορδέλα (δεν το έχω γυρίσει ακόμη) είναι ότι πρόκειται για πιο σκληρό και βαρύτερο ξύλο σε σχέση πάντα με τις άλλες καρυδιές. Η απόχρωση του είναι αρκετά πιο ανοιχτή και η μυρωδιά του στο κόψιμο διαφέρει και από τις άλλες καρυδιές που έχω δουλέψει (ελληνική, γαλική και αμερικάνικη). Δεν ξέρω αν είναι το κομμάτι που δούλεψα αλλά παρατήρησα τα νερά να είναι παράλληλα χωρίς καθόλου στρεβλώσεις. Έχει μήπως κάποιος φίλος δουλέψει ποτέ αφρικανική καρυδιά; Από ήχο τι λέει; Αξίζει τον κόπο να προχωρήσω ή να το αφήσω το μαδέρι για κανά μάνικο μήπως;
Ευχαριστώ.

αφρικανικη καρυδια.Ατιμο Ξυλο.Θα προτεινα οποιες εργασιες κανεις χρησιμοποιωντας αυτο το ξυλο να χρησιμοποιεις μασκα και καλο εξαερισμο.Προκαλει βηχα και φτερνισμα και ειναι επικυνδινη για τα πνευμονια.επισης προκαλει καουρα στον λαιμο.ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΥΛΟ.

Συμφωνώ απόλυτα.Εμένα μου αλλάζει τα φώτα.Μια φορά τη δοκίμασα και έπειτα την έκαψα στο τζάκι.

Συνφωνώ με τους προλαλήσαντες,για καούρες,βήχα,φτάρνισμα, καταροή και πρησμένα μάτια θα προσθέσω εγω, αλλά στην ερώτηση του sakkalis θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότεροι σκαφάδες παραγωγής χρησιμοποιούν αφρικανική καρυδιά. Δηλαδή αν πάρεις τα σωστά μέτρα προστασίας -ντύσιμο,και μάσκα ενεργού άνθρακα,- δεν ΄βλέπω τον λόγο γιατί να μην χρησιμοποιηθεί , αν ειδικά το μαδέρι είναι καλό.

μιας που το φερε η κουβεντα το cocobolo προκαλει τα ιδια προβληματα?

Πράγματι, τόσο η αφρικάνικη καρυδιά όσο και το ιρόκο είναι ίσως τα χειρότερα ξύλα σε θέματα αλλεργικών αντιδράσεων κατά την κατεργασία τους.
Από την άλλη όμως, έχουν και τα δύο πολύ μεγάλες αντοχές στην καταπόνηση, στην υγρασία και τους μύκητες, ενώ φυραίνουν ελάχιστα στην πάροδο του χρόνου

Ενημερωτικά:
κοντεύω να τελειώσω τις ντούγιες του σκάφους, είμαι λίγο πριν την κολάντζα και παραδόξως δεν μου παρουσιάσε κανένα πρόβλημα μέχρις στιγμής παρόλο που έχω χρόνια αλλεργική ρινίτιδα (βέβαια ακόμη τριψίματα δεν έχω κάνει για να πούμε και του στραβού το δίκιο!). Αντιθέτως είναι ευκολοδούλευτο και πιστεύω πως θα βγεί καλό. Λέτε να παίζει ρόλο που είναι 10 ετίας το ξύλο και έχει στεγνώσει για τα καλά; Θα ενημερώσω ξανά όταν προχωρήσω και άλλο. Μέχρι στιγμής το έχω μετανιώσει που δεν πήρα κανα δυο μαδέρια ακόμη. Τώρα άντε βρες τα.

Περίμενε και θα δεις. Πίσω έχει η … καρυδιά την ουρά!!!

Φιλε εαν χρειαστεις τετοια καρυδια μπορω να σου βρω οσο θελεις.αλλωστε ειναι σχετικα φθηνη γιατι δεν την προτιμαει κανεις.Παντως σου συνιστω οταν πας για τριψιμο πριν τα βερνικια να φορας οπωσδηποτε μασκα και μαλιστα απο τις καλες.Το συγκεκριμενο ξυλο εκτος απο τα προβληματα που δημιουργει οπως σωστα ειπαν ολοι οι προλαλησαντες ειναι και καρκινογονο.Αυτο μου το εχουν πει ολοι οι μαραγκοι και οργανοποιοι που εχω γνωρισει.Αντιθετως η αμερικανικη και η ευρωπαικη καρυδια ειναι οτι καλυτερο.

Λυπάμαι,όμως και οι δικές μου πληροφορίες συμπίπτουν με τα προλεγόμενα
του niavent.Φίλος μου,απ΄τους τελευταίους παραδοσιακούς ξυλογλύπτες,με
πάνω από 60 χρόνια στην τέχνη,μου είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι η
αφρικανική καρυδιά είναι όντως καρκινογόνα.Μου είχε μιλήσει μάλιστα για
θανάτους συναδέλφων του.Προσοχή λοιπόν.

(Sakkalis είσαι ο ομοτράπεζος στην καντίνα .η κάνω λάθος;)