Αρχάριος με τρίχορδο αναζητά βοήθεια

Καλησπέρα παιδιά,

έχω ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες να μαθαίνω μόνη μου τζουρά από βιντεάκια και ταμπλατούρες στο ίντερνετ. Δεν έχω καμία εμπειρία με άλλα μουσικά όργανα, μουσική θεωρία κλπ. Όσο κι αν κάνω εξάσκηση παρατηρώ ότι δεν βελτιώνεται σημαντικά η ικανότητά μου από ένα σημείο και μετά και χάνω και το ενδιαφέρον μου παίζοντας συνέχεια τις ίδιες και τις ίδιες ταμπλατούρες. Σίγουρα θα με βοηθούσε ένας δάσκαλος αλλά θα ήθελα σε πρώτη φάση να αγοράσω ένα βιβλίο που να εξηγεί λίγο τις τεχνικές του τρίχορδου, από το πως το κρατάμε σωστά, πως πιάνουμε την πένα κλπ κλπ και κάποιο βιβλίο με ταμπλατούρες (δεν ξέρω να διαβάζω παρτιτούρες προφανώς) .

Θα εκτιμούσα λοιπόν ιδιαίτερα εάν έχετε να μου κάνετε κάποιες προτάσεις για βιβλία ή site που να καλύπτουν τα παραπάνω, που βοήθησαν εσάς ξεκινώντας ή που θεωρούνται γενικά κατάλληλα γι αυτό που αναζητώ. Ευχαριστώ πολύ!

6 «Μου αρέσει»

Καλώς ήλθες και καλές συζητήσεις να έχουμε.
Εκτός από βιβλία θα σου πρότεινα το webinar του Βασίλη Κορακακη στο webinartists.com που είναι 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου και συνοψίζει τα βασικά, νομίζω κοστίζει 26€.
Επίσης και στο YouTube κάπου υπάρχει ένα βίντεο του Βαγγέλη Τριγκα που μιλάει για στάση σώματος, θέση οργάνου, πένας κ.τ.λ.

4 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες ! Εγώ θα ήθελα να σου δώσω μία συμβουλή . Εκτός από ταμπλατούρες θα ήταν πιό χρήσιμο κατά την γνώμη μου να προσπαθείς να βγάλεις κομμάτια με το αυτί . Έτσι όταν έχεις κατανοήσει το τραγούδι θα μπορείς να το παίξεις χωρίς την βοήθεια ταμπλατούρας. Γενικά εμείς οι αυτοδίδακτοι έχουμε αυτό το πρόβλημα της στασιμότητας . Όμως με λίγη οργάνωση ξεπερνιέται εύκολα . Καλό θα ήταν να μάθεις παρτιτούρα στην περίπτωση που θές στο μέλλον να παίξεις πιο σοβαρά . Αλλά η αλήθεια είναι πως γενικά αν δεν παίζεις με μεγάλη
ορχήστρα στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό δεν είναι αναγκαία η παρτιτούρα.

2 «Μου αρέσει»

Βιβλίο με ταμπλατούρες λίγο δύσκολο να βρεις και κάποια λίγα που έχω βρει και έχουν και λάθη οπότε πρόσεξε κατά πόσο αυτό που βλέπεις είναι ίδιο με αυτό που ακούς.
Σχετικά με το πως κρατάνε το όργανο και τέτοια, υπαρχει ένα καλό βιντεάκι που προτείνει συχνά ο @liga_rosa, δεν το θυμάμαι τώρα όμως πως λέγεται, αλλά σίγουρα έχει αρκετά.

Μιας και είσαι στο ξεκίνημα, τα τραγούδια που προσπαθείς να μάθεις είναι ανάλογα του επιπέδου σου; Θέλω να πω, θα είναι πιο ομαλή η μετάβαση αν μάθεις (πχ) αρχικά το καμηλιέρικο του Μπάτη, μετά το θερμαστή και μετά το Ήθελα να μουν ηρακλής, παρά αν ξεκινήσεις απευθείας με το 3ο. Κάνε μικρά βήματα, λίγο λίγο.

Για την παρτιτούρα, μπορείς να γράψεις στο γκουγκλ ΄΄νότες΄΄ και θα σου βγάλει το πεντάγραμμο. Αν δε βαριέσαι, σε απλά κομμάτια μπορείς να κάνεις τη μετατροπή αν αφιερώσεις λίγο χρόνο και ταυτόχρονα θα μάθεις σιγά σιγά και τις νότες.

Αν συνεχίζεις να κάνεις εξάσκηση, σε συνδυασμό με το ότι ξέρεις ότι δεν σου αρέσει το παίξιμό σου τώρα, θα έρθει η βελτίωση πιο γρήγορα από όσο νομίζεις.

Και, ίσως δεν είναι και η ώρα από ένα κομμάτι να το μάθεις τώρα. Άμα δεις ότι σε 2 μέρες πχ βγάζεις άλλα κομμάτια κ κάποιο το παιδεύεις 5-6 μέρες και ακόμα δεν βγαίνει, άστο για πιο μετά και εστίασε σε κάτι πιο εύκολο. Έτσι θα έρθει η βελτίωση, με πειράματα, δοκιμές και…‘‘αποτυχίες’’!

Και άκουσμα, άκουγε φουλ. Άμα αφομοιώσεις μελωδίες και φράσεις, και να μη ξέρεις τώρα να τις παίξεις πάνω στο όργανο, όταν έρθει η ώρα θα σου φανεί πιο γνώριμο γιατί ήδη έχεις τη μελωδία στο μυαλό σου και το ΄χερι θα πάει μόνο του.

(Καλή αρχή και μη μασάς θα μάθεις, αυτοδίδακτος κι εγώ)

3 «Μου αρέσει»

Φίλε Νούμπη, καλωσήρθες.

Όπως είδες, πολλοί απ’ όσους σού έγραψαν εστιάζουν στα ζητήματα στάσης, κρατήματος, κίνησης. Και πολύ σωστά βέβαια, γιατί με τις λάθος κινήσεις δε θα μάθεις ποτέ να παίζεις. Αυτά είναι ζητήματα που πολύ δύσκολα θα τα λύσεις με βιβλίο. Ιδανικά με δάσκαλο, ως δεύτερη λύση με βιντεάκια.

Εγώ θα προτείνω και κάτι άλλο, που ίσως σου φανεί αστείο αλλά το έχω δει να πιάνει: παρακολούθα κάποιον μουσικό που σε εμπνέει, και μιμήσου τον! Σαν παιδάκι που παίζει ηλεκτρική κιθάρα στον αέρα μπροστά στον καθρέφτη. Αν αποβάλεις κάθε σοβαροφάνεια (που σου ψιθυρίζει «μα τι καραγκιοζιλίκα κάνεις τώρα»), κάτι θα σου αφήσει. Αν, εννοείται, δεν έχεις καλύτερο τρόπο.

(Και στις ξένες γλώσσες μαθαίνουμε καμιά φορά προφορά μέσω της μίμησης-διακωμώδησης.)

5 «Μου αρέσει»

Το να μάθεις μόνος σου να παίζεις είναι δύσκολο όχι ακατόρθωτο όμως.Θέλει υπομονή αλλά το μπέρδεμα και το να μάθεις λάθος κάποια πράγματα θα σε κάνει να σταματήσεις την εκμάθηση.Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να πας σε δάσκαλο που θα σε εκτοξεύσει και θα σε βάλει σε μια σειρά.Καταλαβαίνω το οικονομικό κομμάτι αλλά υπάρχουν δάσκαλοι με αρκετά καλές τιμές την ώρα.Οπότε για μένα ο δάσκαλος είναι μονόδρομος.Στην τελική ακόμα και αν δεν μπορείς να πας για ένα μάθημα την εβδομάδα και ένα μάθημα ανά δυο βδομάδες πάλι καλύτερο από το να κάτσεις να ψάχνεσαι μόνος σου.

4 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες!
Δύσκολο να μάθεις εντελώς μόνη σου, χωρίς να σε διορθώνει κάποιος. Αν δεν υπάρχει κανένας μα κανένας στην ευρύτερη παρέα, υπάρχουν κοινωνικά ωδεία αν δεν μπορείς να αντέξεις το κόστος ενός δασκάλου. Μπορείς να γνωριστείς με μουσικούς σε μαγαζιά, και σαν καθημερινή λύση υπάρχει η ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση του εαυτού σου όταν παίζεις καθώς και ο καθρέφτης.
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, δοκίμασε με το αυτί κι ας βγαίνει λάθος και μην εμπιστεύεσαι τις ταμπλατούρες που κυκλοφορούν. Επίσης δώσε ιδιαίτερη σημασία στην πένα, που δίνει σωστό ρυθμό και καλό ήχο.
Το βίντεο που έλεγε ο @John88 είναι το πρώτο μάθημα από τον Γιάννη Βιλλιώτη:
https://www.youtube.com/channel/UCcNwBm4KBkAMCk_9H9PQpJw

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα,

Εγώ διαφωνώ με τον καθρέφτη γιατί αν το συνηθίσεις δεν θα μπορείς να παίξεις χωρίς καθρέφτη.
Καλύτερα να (δοκιμάζεις και σιγά σιγά να συνηθίσεις να) παίζεις με κλειστά μάτια.

2 «Μου αρέσει»

Αν το λες για μένα Μπάμπη, δεν επιμένω για τον καθρέφτη. Τυχαία τον ανέφερα. Εννοοώ απλώς «κάν’ το σαν παιχνιδάκι».

Πάω πάσο για τον καθρέφτη αν ξέρεις κάτι παραπάνω.

1 «Μου αρέσει»

Και τελικά πόσο κοστίζει ένας μεγάλος καθρέφτης ; Μερικά 5-6 υπερπολύτιμα πρώτα μαθήματα με δάσκαλο ! Που σε αντίθεση με τον καθρέφτη… κρίνει αμερόληπτα :wink:

4 «Μου αρέσει»

Ναι, αλλά καθρέφτη έχουμε οι περισσότεροι στην ντουλάπα μας (και στο μπάνιο, αλλά εκεί πιο πολύ τραγουδάμε, μπουζούκι σπάνια).

Δάσκαλο στην ντουλάπα έχουμε; Γιατί αν είχαμε θα περίττευε η όλη συζήτηση!

2 «Μου αρέσει»

Ντουλάπα Skype ή Webex ! Αξιοπιστες λύσεις !

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα και καλό μήνα,

το εννοώ αυτό που λέω για τον καθρέφτη. Ναι μεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου, και προφανώς σου επιτρέπει να δεις κάποια πράγματα κυρίως για την στάση και για τα δάχτυλα κτλ και να κάνεις κάποιες διορθώσεις, αλλά αποκτάς μια “οπτική” η οποία δεν υπάρχει εκτός σπιτιού και της οποίας η έλλειψη μπορεί να σου καλλιεργήσει ανασφάλεια.
Αν εμπιστευτείς τα αυτιά σου και κάνεις δικό σου το όργανο, χωρίς να σε νοιάζει τι εικόνα έχεις (για την τεχνική μιλάω), θα πας μπροστά.

3 «Μου αρέσει»

Τέλος πάντων, περιττό να το αναλύουμε αφού κανείς δεν επιμένει για τον καθρέφτη, αλλά αφού γίνεται που γίνεται η συζήτηση, να αναφέρω ότι εγώ όποτε έχει τύχει να κοιτάω στον καθρέφτη τον εαυτό μου καθώς παίζω, μάλλον με μπερδεύει. Άπειρες φορές έχω παίξει μαζί με κάποιον που παίζει το ίδιο όργανο μ’ εμένα (κυρίως δύο λαούτα να συνοδεύουμε κάποιο πρώτο όργανο) και να τον κοιτάω για να είμαστε μαζί στα πατήματα, κι έχω μάθει να το κάνω με το κάθε του χέρι χιαστί προς το αντίστοιχο δικό μου, όχι όπως τα δείχνει ο καθρέφτης. (Με αριστερόχειρα δε θυμάμαι να το έχω κάνει.)

Πάντως το θέμα αφορά αρχάριο παίχτη το οποίο σημαίνει να μάθει να παίζει πρώτα και μετά μιλάμε για καθρέφτες κλειστά μάτια και τα υπόλοιπα.

5 «Μου αρέσει»

Τα κλειστά μάτια νομίζω βοηθάνε από τον πρώτο χρόνο.
Ειδικά σε μεγάλες ασκήσεις και εύκολα τραγούδια.

1 «Μου αρέσει»

επισεις υπαρχει και ο παλιος κλασικος τροπος. γνωρισε αλλους μουσικους που παιζουν. πολλοι θα σου δειξουν 5 πραγματα που θες χωρις να πληρωσεις μια.

5 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πάρα πολύ ρε παιδιά για όλες τις συμβουλές, συμπερασματικά θα εξαντλήσω όλα τα tips σας και όπως το βλέπω εν τέλει θα βρω έναν δάσκαλο να γίνει σωστά η δουλειά!
(με το debate του καθρέφτη πολύ γέλασα, αν και καταλαβαίνω τα points και των δύο πλευρών)

6 «Μου αρέσει»

Μα δεν υπάρχουν δύο πλευρές. Προς στιγμήν υπήρξαν, αλλά… συμφιλιώθηκαν:

2 «Μου αρέσει»