Απώλεια ακοής σε μουσικούς ορχήστρας

Δεν είμαι βέβαιος για το αν το θέμα έχει ενδιαφέρον για το φόρουμ αλλά το μοιράζομαι γιατί το θεωρώ σημαντικό και ελπίζω να ενθαρρύνει μουσικούς που είναι εκτεθειμένοι σε υψηλές εντάσεις να σκεφτούν πως να προστατευθούν απο πιθανούς τραυματισμούς.

Πριν λίγα χρόνια, ένας μουσικός της ορχήστρας της βασιλικής όπερας του Λονδίνου αναγκάστηκε να παραιτηθεί απο την θέση του λόγω προβλημάτων ακοής, τα οποία, οπως ο ίδιος υποστηρίζει, προκλήθηκαν αποκλειστικά στον εργασιακό του χώρο και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό.

Μετά απο πολύμηνες δικαστικές διαδικασίες, κέρδισε μια αποζημίωση.

Musician wins landmark ruling over ruined hearing - http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-43571144

Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο και αφήνει κάποια θέματα ανοιχτά για το μέλλον. Θα περιμένω να δω αν έχει ενδιαφέρον εδώ, πριν σχολιάσω, γιατί δεν θέλω να κουράσω με το πιθανόν αδιάφορο θέμα.

1 «Μου αρέσει»

πολύ ενδιαφέρον αλέξανδρε, ευχαριστούμε πολύ!
αξίζει να διαβάσει κανείς όλο το άρθρο με το σκεπτικό της απόφασης, απαράδεκτη η προσπάθεια της ορχήστρας (εργοδότης) να υποβαθμίσει το περιστατικό και να αποφύγει την αποζημίωση.
ένας γνωστός μου είχε πάθει κάτι αντίστοιχο από μια σύντομη έκθεση σε πιατίνια, το αυτί του βρέθηκε ακριβώς εκεί που εκτονώνεται το κύμα κατά την κρούση τους. για να καταλάβετε την ένταση του κύματος, δεν μπαίνει ποτέ μικρόφωνο σε εκείνο το σημείο γιατί κινδυνεύει να καταστραφεί.
είναι γνωστό πως όλοι οι ηχολήπτες και οι μουσικοί που παίζουν με ηλεκτρικό ήχο, έχουν σημαντική απώλεια ακοής μετά από κάποια χρόνια. οι ωτασπίδες είναι απαραίτητες για την πρόληψη, αλλά τις φοράνε λιγότεροι κι από το κράνος στα μηχανάκια πριν αρχίσουν τα πρόστιμα…

Πραγματικά έχει ενδιαφέρον το θέμα alk, και επίσης θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα.
Είναι γνωστό πως ο άνθρωπος με την ηλικία χάνει την ικανότητα να ακούει κάποιες συχνότητες. Αυτό ονομάζεται Πρεσβυακοία ή Ωτογήρανση. Έτυχε να δω μια εκπομπή στο Discovery channel, (που συνήθως έχει σκουπίδια), και αναφερόταν σε αυτό το θέμα.
Η εκπομπή είναι αυτή:


Και το κομμάτι που αναφέρεται στην απώλεια ακοής είναι από το 29:00 λεπτό έως και το 32:00
Γενικά καταλήγει στο ότι όσο πιο νέος τόσο καλύτερα ακούς.
Ένας 12χρονος ακούει συχνότητες μέχρι και 16 kh
Ένας 30χρονος ακούει συχνότητες μέχρι και 14 kh
Ένας 40χρονος ακούει συχνότητες μέχρι και 12 kh
Και ένας 50χρονος ακούει συχνότητες μέχρι και 11 kh.
Οπωσδήποτε αυτά είναι ενδεικτικά και υπάρχουν άνθρωποι με πιο βεβαρυμένη ακοή σε μικρότερες ηλικίες αλλα και μεγαλύτεροι σε ηλικία που ακούνε καλύτερα.
*στο λινκ που έχω βάλει, ο ήχος είναι εκτός για λίγο. Είναι λίγο κουραστικό αλλά δεν βρήκα καλύτερο βίντεο.

αυτό έχει σχέση και με το περιβάλλον που ζει ο καθένας. στο συνεχώς θορυβώδες τεχνητό περιβάλλον της πόλης, η απώλεια είναι πιο έντονη. πόσο μάλλον αν δουλεύει κομπρεσέρ ή σκυλοροκάδικο.
γενικά ο άνθρωπος χρειάζεται κάποιο χρόνο με απόλυτη ησυχία κάθε μέρα, το κακό με τα αυτιά είναι ότι μένουν συνέχεια ανοιχτά. αν δεν γίνεται κάποιος να βάζει ωτασπίδες για λίγο, ας ακούει έστω σκαρβέλη (υποθέτω θα έχει την ίδια ευεργετική επίδραση).