Αναδημοσίευση από το in.gr
Μια «καπνισμένη» αίθουσα στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά στο Νέο Φάληρο έχει μετατραπεί σε ουζερί Τσιτσάνη, το μαγαζί που άνοιξε ο σπουδαίος έλληνας συνθέτης μαζί με τον κουνιάδο του.
Το φημισμένο μαγαζί «ξαναζεί» μέσα από τη νέα ταινία του Μανούσου Μανουσάκη Ουζερί Τσιτσάνης που θα προβληθεί τον χειμώνα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το in.gr βρέθηκε στα γυρίσματα και μίλησε με τους συντελεστές.
Οι ηθοποιοί παίρνουν τις θέσεις τους και μία σκηνή γλεντιού αναβιώνει σε μία περίοδο δοκιμασίας για την ελληνική κοινωνία: την περίοδο της Κατοχής.
Λίγο νωρίτερα, σε μια γωνιά στην κεντρική αίθουσα, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, φορώντας ρούχα εποχής, παίζει μπουζούκι. Δεν ξέρει να παίζει, μας λέει, αλλά έχει αρχίσει μαθήματα. Είναι η πρώτη ημέρα γυρισμάτων για τον ηθοποιό, η πρώτη ημέρα που φοράει τα ρούχα του Τσιτσάνη.
Πώς αισθάνεται που ερμηνεύει αυτόν τον σπουδαίο ρόλο; «Έχω μια χαρά και έναν φόβο, ένα δέος τόσο για τον άνθρωπο Τσιτσάνη, όσο και για την ιστορία του. Πάντως, προσπαθώ να συγκεντρωθώ στον άνθρωπο και όχι στην ιστορία του» λέει. Τι το ξεχωριστό είχε ο Τσιτσάνης; «Σεβάστηκε το ταλέντο του. Μπορεί να έκανε και τρία μερόνυχτα να κοιμηθεί. Έκανε 80 τσιγάρα σε ένα βράδυ μόνο για ένα κομμάτι. Ζούσε για τη μουσική. Τα άλλα υπήρχαν για να στηριχθεί αυτή».
Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης κινείται συνεχώς στον χώρο, δίνοντας οδηγίες στους ηθοποιούς, μιλώντας με τους τεχνικούς, φροντίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Πώς αποφάσισε να γυρίσει μία τόσο μεγάλη παραγωγή σε μία δύσκολη εποχή; «Τις δύσκολες εποχές γίνονται πράγματα» λέει. «Ίσα-ίσα έχουν δημιουργηθεί αριστουργήματα στις δύσκολες εποχές. Οι δύσκολες στιγμές κάνουν τον κόσμο πιο δοτικό» προσθέτει.
Η ταινία του Μανούσου Μανουσάκη βασίζεται στο βιβλίο Ουζερί Τσιτσάνης του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. «Το βιβλίο ισορροπεί ανάμεσα στον ίδιο τον Τσιτσάνη και τη δημιουργία του και σε έναν απόλυτα απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε έναν χριστιανό και μία εβραιοπούλα, έρωτας που στο βιβλίο υποβόσκει και εμείς τον φέρνουμε στο προσκήνιο. Αυτό είναι και το θέμα της ταινίας μας. Ο έρωτας αυτός ανθεί την περίοδο της Αντίστασης, υπό τη σκέπη και τη δημιουργία του Τσιτσάνη» λέει ο σκηνοθέτης.
«Μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, να πούμε σε αυτούς που δεν ξέρουν και να θυμίσουμε σε αυτούς που ξεχνάνε ποιο είναι το μόρφωμα του φασισμού και του ναζισμού σε μία εποχή που τα μορφώματα αυτά αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη» συνεχίζει ο κ. Μανουσάκης.
«Δίνεται μία ευκαιρία μέσα από την ιστορία του Τσιτσάνη να γνωρίσει κανείς τη ζωή της εποχής» λέει ο Λάκης Κομνηνός που έχει μια φιλική συμμετοχή στην ταινία, στον ρόλο ενός αντιστασιακού.
«Δεν είναι τυχαίο που γράφτηκαν την περίοδο της Κατοχής τα σπουδαιότερα έργα του Τσιτσάνη. Πείνα, δυστυχία, θάνατος, έρωτας και η τέχνη πήρε φωτιά» επισημαίνει η Χριστίνα Χειλά που ερμηνεύει την εβραία Εστρέα. Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης, γνωστός από τη συνεργασία του με τη Νατάσα Μποφίλιου, ενώ έχει επιμεληθεί και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του Τσιτσάνη που ακούγονται στην ταινία.
Η Βασιλική Τρουφάκου ερμηνεύει τη «φωνή» του Τσιτσάνη, τη γυναίκα που ερμηνεύει τα τραγούδια του. Σχετικά με το εάν η Λέλα, ο χαρακτήρας που ερμηνεύει, είναι η Μαρίκα Νίνου, η ηθοποιός λέει ότι αν και η συνάντηση του Τσιτσάνη με τη Μαρίκα Νίνου έγινε μεταπολεμικά, η Λέλα μάλλον «πατά πάνω» στην Μαρίκα Νίνου, καθώς η χαρακτηριστική φωνή των τραγουδιών του Τσιτσάνη και καθοριστική σχέση ήταν εκείνη.
Ήταν και πολιτική προσωπικότητα ο Τσιτσάνης; Η ζωή του Τσιτσάνη ήταν μία βαθιά πολιτική πράξη, λέει η Ξανθή Γεωργίου που στην ταινία ερμηνεύει τη σύζυγο του σπουδαίου συνθέτη, Ζωή.
«Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Όταν εμπνέεσαι και σχολιάζεις το περιβάλλον σου, εντάσσεσαι σε ένα πολιτικό γίγνεσθαι. Η μουσική του εκφράζει την καθημερινότητα και τη φυγή από την καθημερινότητα. Και η φυγή από την καθημερινότητα, το όνειρο, το παραμύθι και αυτά είναι πολιτική» λέει ο κ. Μανουσάκης.
Σε αυτό συμφωνεί και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ανδρέας Κωνσταντίνου (που πρόσφατα τον είδαμε σε έναν άλλο… ρόλο εποχής, στη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη). «Ε, δεν ήταν; Από τη στιγμή που φτιάχνεις κάτι και το κοινωνείς… Αυτό που ξέρω ήταν ότι τα τραγούδια του λογοκρίνονταν και ότι αυτός το σχολίαζε, έλεγε “αυτόν τον στίχο θα μας τον κόψουν”» λέει.
Ποια ήταν η σχέση του Τσιτσάνη με την Αντίσταση; Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου λέει ότι τη σχέση αυτή τη βλέπουμε εμμέσως, αλλά σαφέστατα. Στη συνέχεια, μέσω του χαρακτήρα του κουνιάδου του, του Γιώργου, με τον οποίο έχουν ανοίξει το Ουζερί, ο Τσιτσάνης εμπλέκεται περισσότερο και καταλαβαίνει ότι πρέπει να το κάνει, έστω και με κόστος.
Η παραγωγή είναι μεγάλη (συμπαραγωγή της Τηλεκίνησης ΑΕ και του OTE TV), αλλά ο σκηνοθέτης λέει ότι δεν γνωρίζει ακόμα το κόστος. «Τον Ιούλιο θα σας πούμε» λέει χαριτολογώντας, προσθέτοντας ότι πρόκειται σίγουρα για ένα ρίσκο.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποια γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσά τους και τα γυρίσματα μιας από τις πιο δύσκολες σκηνές -εκείνης της μεταφοράς των εβραίων από τη Θεσσαλονίκη στα στρατόπεδα ναζιστικής συγκέντρωσης.
Η Χριστίνα Χειλά που ερμηνεύει την εβραία Εστρέα θυμάται εκείνη την ημέρα. «Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι το γύρισμα θα ήταν τόσο μεγάλο, τόσο συγκινητικό. Ήταν περισσότεροι από 600 βοηθητικοί ηθοποιοί, ηλικιωμένοι, παιδιά που ήταν εκεί από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, κάτω από τον ήλιο, στο κρύο. Τα γυρίσματα έγιναν έξω από ένα βαγόνι που ήταν το αυθεντικό βαγόνι που έφυγε για το Άουσβιτς. Και μόνο αυτό συντελεί σε μια τρομερή εμπειρία» λέει.
Ο έρωτας της Εστρέας με τον κουνιάδο του Τσιτσάνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας. «Υπήρχαν πατεράδες που αυτοκτονούσαν όταν μάθαιναν ότι οι κόρες τους εμπλέκονταν σε έναν τέτοιο έρωτα» λέει η νεαρή ηθοποιός που συμμετέχει για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη παραγωγή.
Ο έρωτας είναι στοιχείο που φαίνεται πως θα διατρέχει όλη την ταινία. Η Ξανθή Γεωργίου λέει συγκινημένη ότι παρά τις φήμες για απιστίες και τα προβλήματα στη σχέση τους, το ζευγάρι Ζωή Σαμαρά - Βασίλης Τσιτσάνης ενσάρκωνε την απόλυτη αγάπη σε μία εποχή που ήταν έντονη η απειλή του θανάτου.
Όσο για το τι θέλουν να επιτύχουν οι συντελεστές με το Ουζερί Τσιτσάνης, το συνοψίζει ο Λάκης Κομνηνός: «Είμαι βέβαιος ότι ο Μανούσος θα κάνει μια καλή ταινία που θα αρέσει στον κόσμο. Είναι μάστορας στο είδος του, μπορεί να το κάνει και θα το κάνει».
* Η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 3 Δεκεμβρίου 2015 σε διανομή Feelgood Entertainment.