Αναγεννησιακή και μπαρόκ μουσική της Δαλματίας

http://www.bbc.co.uk/programmes/b01qdy5l Μουσική γραμμένη από Δαλματούς (Κροάτες της ακτής) στην Ιταλία και την Αυστρία, Ιταλούς στη Δαλματία και φυσικά Δαλματούς στη Δαλματία, κυρίως εκκλησιαστική πολυφωνία αλλά και κάποια πιο κοσμικά/χορευτικά κομμάτια. Θα ήταν ενδιαφέρον να το συγκρίνει κάποιος με τις αντίστοιχες περιπτώσεις των επτανήσων και της Κρήτης (Λεονταρίτης κλπ), αλλά και αν υπήρχε τυχόν κατευθείαν επίδραση της Δαλματίας σε άλλες ενετοκρατούμενες περιοχές (όπως φανερώνεται π.χ. στην Κύπρο με το επώνυμο Αραούζος που επιβιώνει μέχρι τη σύχρονη εποχή)

Ο Μάρκος Σιφνιός, τσελίστας της Παπαγκίκα λένε ότι ήταν απ’ τη Δαλματία, από το νησάκι Hvar ( = Φάρος; ).

Πώς δηλαδή; Υπήρχε ελληνική παροικία εκεί, ή ήταν βέρος Κροάτης; Γιατί το μεν «Σιφνιός» εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε βέρα ελληνική οικογένεια, αλλά αφετέρου, Έλληνες σ’ εκείνα τα μέρη δεν έχω ξανακούσει.

Χωρίς να θέλω να τρολάρω αλλά με λίγο περιπαικτικό ύφος :

Γενικότερα πάντως οι Δαλματικές ακτές ήταν από την αρχαιότητα μέρος που είχαν μετοικίσει Έλληνες. Παρόλα αυτά ούτε εγώ έχω ακούσει κάτι για ελληνική μειονότητα (έστω) στη σύγχρονη ιστορία.

:wink: έλα ρε δεν έπρεπε να το σβήσεις, φαίνεται αν πατήσει κάποιος το μολυβάκι, έχει πολλή πλάκα

2 «Μου αρέσει»

Να υπενθιμίσω το φυσικά πασίγνωστο, ότι η ορχήστρα των Παπαγκίκα διαμορφώθηκε στην Αμερική, για να παίζει τραγούδια “μεταναστευτικού ενδιαφέροντος”. Κι εγώ δεν πιστεύω να υπήρχαν Έλληνες στη Δαλματία, και μάλιστα από μέρη όπου ο κόσμος συνήθιζε να μεταναστεύει στην Πόλη. Ίσως να είναι παρατσούκλι…

Το ένα μουσικό είδος που συνδέει την Δαλματία με τα καθ’ημάς πρέπει να είναι η κερκυραϊκή Φουρλάνα, η οποία μαλλον σχετίζεται με την ιταλική Furlana - Wikipedia
https://youtu.be/1lrBoJ1_wBs