Ακονισμα εργαλειων

καλησπερα!
αντιμετωπιζω καποια προβληματα σχετικα με το κεφαλαιο “ακονισμα εργαλειων” και θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιος διαδυκτυακος τοπος με σχετικα αρθρα.
Επισης αν εχει δοκιμασει κανενας καποιους τροχους με επιπεδο ακονισμα σαν και αυτο


ευχαριστω προκαταβολικα

ΥΓ:πιο συγκεκριμενα δεν ξερω αν η γωνια που κραταμε το εργαλειο στο λαδακονο ειναι η γωνια του καλεμιου η διαφορετικη…

Kαλησπερα.
Με εχει απασχολησει και εμενα το θεμα αυτο και εχω ψαξει αρκετα.
Αν μιλαμε για σκαρπελα το προβλημα ειναι οτι πρεπει οταν ακονιζεται να κρατας την ιδια γωνια που εχει το σκαρπελο
Για ευκολια κυκλοφορουν οδηγοι που κρατανε μεσα το σκαρπελο και εσυ απλα ακονιζεις το εργαλειο.

Δες εδω τις φωτο
92651-03-500..jpg92651-05-500..jpg

Μπορεις να φτιαξεις μονος σου οδηγο απο ξυλο. Νομιζω η γωνια ειναι 30-35 μοιρες

Εγω εχω παρει και διδυμο τροχο με ρυθμιζομενη κλιση σαν οδηγο και τα ακονιζω εκει!
10_37837_s..gif

Παντα μετα το ακονισμα θελει λιγο η πισω πλευρα ισιωμα με ενα γυαλοχαρτο ή στην πετρα ακονισματος!

βασικα εχω και γω τον τροχο,εχω κανει πατεντα με κλιση αλλα το θεμα ειναι μετα στο λαδακονο.εκει τριβω πολυ ωρα χωρις να καταλαβαινω τι ακριβως πρεπει να κανω.Εννοω αν πρεπει το καλεμι να το κανω επιπεδο η με κοιλια.Και οταν κανει κοιλια οταν παω να σκαλισω το μαχαιρι καρφωνει γιατι πρεπει να λειτουργησει σε μεγαλυτερη γωνια.Δεν ξερω αν γινομαι αντιληπτος…Συγνωμη κι ολας αν φαινομαι χαζος,αλλα μαλλον πως ειμαι…

Καλησπερα…
Καποιος που γνωριζει τα μυστικα ας μας δωσει τα φωτα του…
Ενδιαφερει και εμας το θεμα…
Ευχαριστω!!!

Σίγουρα δεν είμαι ο πιό έμπειρος για να απαντήσω, αλλά θα πω ότι έχω καταλάβει ρωτώντας και ψάχνωντας.

  1. Η κόψη του σκαρπέλου (ή του οποιουδήποτε άλλου κοπτικού π.χ. πλάνης) πρέπει να είναι τελείως κάθετη με τις άλλες πλευρές του.
  2. Η επίπεδη πλευρά του σκαρπέλου πρέπει να είναι τελείως επίπεδη, ώστα να πετύχουμε η κόψη μετά το ακόνισμα να είναι μια τέλεια ευθεία γραμμή. Άρα ακονίζουμε και την επίπεδη πλευρά τρίβωντάς την πάνω στο λαδάκονο (ή άλλο ακονιστικό όπως π.χ. γιαπωνέζικες πέτρες νερού). Ο στόχος είναι να γίνει τελείως επίπεδο γύρω στους 1-2 πόντους από την αιχμή.
  3. Η γωνία ακονίσματος διαφέρει από κοπτικό σε κοπτικό. Το κάθε κοπτικό έχει ήδη κατασκευαστεί με συγκεκριμένη γωνία. Ο οδηγός της φωτογραφίας που μας έδειξε ο Δημήτρης (Ανδρέου) γράφει πάνω του πόσο πρέπει να προεξέχει το κοπτικό ώστε να ακονίζεται σε συγκεκριμένες μοίρες. Άλλοι πιό ακριβοί οδηγοί έχουν ρυθμιστικά πιό λεπτομερή. Οι πιό έμπειροι το κάνουν χωρίς οδηγό με το χέρι. Νομίζω οτι στα σκαρπέλα η γωνία είναι 25 ή 30 μοίρες.
  4. Επαναλαμβάνουμε το ακόνισμα και στην επίπεδη πλευρά και στην υπό γωνία, μέχρι να μην έχουμε γρέζια στην αιχμή.
  5. Απ ότι έχω δει και εγώ σε διάφορα βιντεάκια και οδηγίες στο Internet, μερικοί προτείνουν στο τέλος του ακονίσματος να ακονίζουμε με λίγο μεγαλύτερη γωνία ώστε η κόψη να γίνει πιό κοφτερή.

Τέλος, για πιό κοφτερή κόψη πολλοί τελειώνουν το ακόνισμα με τη χρήση σκληρού δέρματος, όπως κάνανε οι παλαιοί μπαρμπέρηδες με τα ξυράφια τους.

ΥΓ.
Αν ψάχνεις μηχάνημα ηλεκτρικό για ακόνισμα, οι περισσότεροι που έχω ρωτήσει προτείνουν ως απόλυτο εργαλείο το ακονιστικό σύστημα της TORMEK. Έχει και λειαντικό τροχό και τροχό δέρματος. Βγαίνει σε δύο εκδόσεις μια μικρή με περίπου 300? και μια μεγαλύτερη με περίπου 500? (Δες στον DICK). Με αυτό μπορείς να ακονίσεις και κοίλα ή καμπύλα εργαλεία όπως οι σγρόμπιες.

λοιπον ο τροχος Tormerk χρησιμοποιειται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΝΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?η απλα σε περιπτωση επισκευης η κατι αλλο?
αν ειναι ετσι ειναι πολλα τα λεφτα.
επισης στο λαδακονο ξοδευω πολλη ωρα και ειναι σαν τα λειαινεις σε γυαλοχαρτο δεν ξερω και γω ποσο ψιλο πχ 2000 ,αρα μηπως να το εκανα πρωτα σε κανενα γυαλοχαρτο πιο τραχυ(πχ 120) να ερθει πιο γρηγορα?
τελος σε εργαλεια ξυλογλυπτικης σγρομπια (μαρκα με 2 κερασακια) το καλεμι απο οτι βλεπω δεν ειναι επιπεδο αλλα κυρτο…θα πρεπει να το φαω στον τροχο?

Μην μπερδεύουμε το τρόχισμα με το ακόνισμα. Το τρόχισμα κάνει την χοντρή δουλειά και συνήθως γίνεται χωρίς λιπαντικό (απλώς πρέπει να βουτάς συχνά το κοπτικό στο νερό για να μην χάσει την σκληρότητά του από την υψηλή θερμοκρασία της τριβής). Αν για παράδειγμα μας πέσει το εργαλείο και κάνει δόντια, τότε πριν από το ακόνισμα χρειάζεται τρόχισμα. Το τρόχισμα γίνεται με τροχούς οι οποίοι φέρουν πέτρες που μπορεί να είναι διαφορετικά νούμερα (πιό άγριες ή πιο λείες).

Σε συνήθη χρήση των εργαλείων χρειαζόμαστε μόνο ακόνισμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ακονίσει κανείς τα εργαλεία του.

  1. Λαδάκονο
  2. Γιαπωνέζικες πέτρες νερού. Είναι βιομηχανικές πέτρες και η χρήση τους είναι ίδια με το λαδάκονο. Ως λιπαντικό χρησιμοποιείς νερό.
  3. Πέτρες διαμαντιού
  4. Άλλες πέτρες
  5. Γυαλόχαρτα (ξεκινάς από κάποιο νούμερο και σε δύο ή τρία στάδια φθάνεις σε πολύ ψιλό).
  6. Ειδικοί ηλεκτρικοί τροχοί με διάφορα προσαρμοστικά για τα κοπτικά που θέλουμε να ακονίσουμε (π.χ. TORMEK). Για να ακονίσεις τα κυρτά κοπτικά το TORMEK έχει ειδικό εξάρτημα το οποίο επιτρέπει την ελεγχόμενη κυκλική κίνηση του κοπτικού ώστε να τροχίζεις εύκολα το κυρτό του μέρος. Οι πέτρες μπορούν να αλλάζουν ανάλογα τι θέλεις να κάνεις. Οι πέτρες του TORMEK είναι βουτηγμένες στο νερό που το χρησιμοποιούν ως λιπαντικό.
  7. Συνδυασμός των παραπάνω ή και άλλες μέθοδοι.

Διαλέγεις και παίρνεις ότι σε βολεύει ή ότι φτάνει ο προϋπολογισμός σου. Το λαδάκονο είναι ο φτηνός παραδοσιακός τρόπος. Ότι είδος πέτρες χρησιμοποιήσεις, πρέπει να είναι εντελώς επίπεδες και λείες. Αν δεν είναι, πρέπει να τις λειάνεις με κάποιο κατάλληλο τρόπο. Π.χ. στο λαδάκονο μπορείς να λειαίνεις την πέτρα με τάκο με γυαλόχαρτο, τις γιαπωνέζικες πέτρες τις τρίβεις μεταξύ τους, κτλ κτλ.

Αυτά τα λίγα γνωρίζω. Ας μιλήσει και κανένας πιό έμπειρος.

οσον αφορα το #5 το tormek κανει και για ακονισμα παραλληλα με τροχισμα?

Ο Pakag τα περιέγραψε σωστά.
Μια παρατήρηση θα κάνω για ένα σοβαρό λάθος που φαίνεται και στο αρχικό βίντεο που παρέθεσε ο theodoropoulos.
Όποιο μηχάνημα και αν επιλέξουμε για το τρόχισμα κοπτικών εργαλείων όπως σκαρπέλα, λάμες ροκανιών, μαχέρια πλάνης, λάμες παστράγκουλου κλπ (κοπτικά δηλαδή που η πίσω τους πλευρά είναι επίπεδη), σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αγγίζουμε την επίπεδη αυτή πλευρά στην ακμή της με τροχό, γυαλόχαρτο ή ακόμη και με χοντρό ακόνι (δείτε προσεκτικά σε ένα καινούργιο σκαρπέλο, ότι η πίσω του πλευρά είναι άθικτη).
Π.χ. για τα σκαρπέλα, τροχίζουμε μόνο την εμπρός κεκλιμένη πλευρά (καλέμι), προσεκτικά ώστε να είναι τελείως επίπεδη και κάθετη στις άλλες δύο πλευρές.
Στη συνέχεια η επιτυχία έρχεται με το ακόνισμα (όπως είπε σωστά ο Pakag, άλλο τρόχισμα άλλο ακόνισμα). Όσο πιο σταθερά μπορούμε πιέζουμε όλη (και όχι ακμές ή γωνίες μόνο) την τροχισμένη επιφάνεια επάνω στο ακόνι (το οποίο είναι πολύ καλά εμποτισμένο με λάδι - ποτέ στεγνό) και κάνουμε κινήσεις ελλειπτικές ή κυκλικές, βάζοντας πίεση προς τα κάτω όταν το κοπτικό έρχεται προς τα πίσω και πιέζουμε λιγότερο όταν κινείται εμπρός. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να βγάλει το εργαλείο το αιθέρα του που λέμε.
Την πίσω επίπεδη πλευρά την περνάμε πολύ ελαφριά με το ακόνι, ακουμπώντας την επιφάνεια σε όλο της το μήκος επάνω στο ακόνι και όχι μόνο στο εμπρός τμήμα.
Είναι καθαρά θέμα εξάσκησης και εμπειρίας.

Όσον αφορά τις πέτρες που χρησιμοποιούμε στους τροχούς, όσο πιο χοντρή είναι η πέτρα (μικρός αριθμός Νο 40, 50 ή 60), τόσο πιο εύκολο είναι το τρόχισμα αλλά απαιτείται πολύ δουλειά στη συνέχεια με το ακόνι.
Αντίθετα η ψιλή πέτρα μας δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα επιφάνειας τροχίσματος, αλλά απαιτεί μεγάλη εμπειρία και υπομονή γιατί είναι πολύ εύκολο να “κάψουμε” το εργαλείο, οπότε αχρηστεύεται.

Υ.Γ. theodoropoulos, ψάξε να βρεις από κανένα παλιό μαραγκό λαδάκονο Ελούντας. Θα εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα. Τα απλά σμυριδάκονα του εμπορίου είναι για πιο πρόχειρες δουλειές.

Χαίρομαι όταν αρχίζει μία συζήτηση για τεχνικά θέματα.
Το ακόνισμα των εργαλείων είναι μία ολόκληρη τέχνη από μόνο του. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρει κάθε τεχνίτης έστω τα βασικά, ώστε να ακονίζει με επιτυχία τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Το ίδιο ισχύει και με τον οργανοποιό ο οποίος χρειάζεται να έχει σφαιρική γνώση πολλών αυτοτελών γνωστικών πεδίων πράγμα που από μόνο του καθιστά το επάγγελμα αυτό δύσκολο πολυπρόσωπο και ιδιαίτερα απαιτητικό.
Μετά από πολύ κόπο επί μακρό χρονικό διάστημα κατόρθωσα να φθάσω σε ένα σημείο στοιχειωδώς ικανοποιητικό σχετικά με το θέμα και την απαραίτητη τεχνογνωσία που πρέπει να υπάρχει.
Είχα για πολλά χρόνια ένα δίδυμο τροχό Metabo με ειδικό οδηγό για ακόνισμα φαρδιών εργαλείων και αρκετά νωρίς κατάλαβα και από τα αποτελέσματα που είχα αλλά και μετά από αναζήτηση πληροφοριών σε διάφορες κατευθύνσεις πως για τα ατσάλια και τα κράματα εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην οργανοποιϊα δεν ενδείκνυται ως τεχνολογία ακονίσματος. Παράλληλα ασχολήθηκα με την χρήση τεχνικών ακονίσματος με το χέρι σε διάφορες πέτρες κ.λ.π. αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι κατάλληλη αλλά είναι εξαιρετικά χρονοβόρα όταν σε ένα εργαστήριο χρησιμοποιεί κανείς 300 διαφορετικά κοπτικά εργαλεία.
Η άποψη που διαμόρφωσα με τα χρόνια και την έκανα πράξη ολοκληρώθηκε όταν αγόρασα και έμαθα καλά να χρησιμοποιώ το Tormek το οποίο είναι καταπληκτικό εργαλείο.
Αυτό που θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω ιδιαίτερα Δημήτρη Θεοδωρόπουλε είναι πώς για τα ατσάλια και για τα κράματα που χρησιμοποιούμε στην οργανοποιϊα είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε τεχνικές που βασίζονται στην χρήση του νερού ως καταλύτη-λιπαντικού και να μην αρκούμαστε στο ¨κρύωμα¨ των εργαλείων στον αέρα γιατί μετά από μερικές δεκάδες ακονίσματα το εργαλείο ¨μαλακώνει και ξεβάφει¨.
Παράλληλα χρησιμοποιώ και τον δίδυμο τροχό αλλά για άλλες εργασίες και πιο σκληρά κράματα μετάλλων και για άλλους σκοπούς πέρα από το ακόνισμα.

Αγαπιε,εχει βαρεθει ο κ.Μπεχλιβανης να μου δειχνει και να μου ξαναδειχνει ο ανθρωπος να ακονιζω.Ολο κατι στραβα παει,ολο κατι χαλαει στο τελος ,και θα νομιζει ο ανθρωπος οτι ειμαι ανεπιδεκτος μαθησεως.Αλλα τελικα με το λαδακονο Ελουντας που εχω το βρισκω ποολυ χρονοβορο και μαλλον πως θα χτυπησω κανενα Τορμεκ.
Αλλα αγαπητε Αγαπιες Τορμεκ η το αλλο το εργαλειο με το επιπεδο παραλληλο στο τραπεζι τροχο που ακονιζουμε
αυτο εννοω


τι προτεινετε?

Δημήτρη δεν είχα και δεν έχω σκοπό να διαφημίσω κανένα εργαλείο. Απλά εκθέτω την εμπειρία μου. Το Metabo είναι πολύ καλό εργαλείο(σημειώνω αγορασμένο το 1987) αλλά δεν κάνει για την δουλεια του ακονίσματος των εργαλείων που χρησιμοποιούμε. Το Tormek έτυχε να αγοράσω και ξέρω πώς είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τις ανάγκες μου. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα εξίσου καλά ή και καλύτερα ενδεχομένως. Δεν ξέρω. Για εσένα που είσαι σε αρχικά βήματα η αγορά ενός Tormek μπορεί να είναι μεγάλο βάρος . Θα σε συμβούλευα για αρχη να πάρεις κάτι πιό φθηνό αρκεί να χρησιποποιεί χαμηλές ταχύτητες και το νερό ως λιπαντικό μέσο. Ο Dick πουλάει ένα πολύ καλό εργαλείο αυτού του τύπου.Σκέψου!!!

Eιμαι της αποψης οτι αν εισαι πορωμενος με κατι και αρρωστος τα λεφτα δεν μετρανε.Και το ξερουμε και οι δυο πολυ καλα.Δεν μου τρεχουν αλλα θα κοψω τον απαυτον μου να τα βρω,αρκει να μεινω ευχαριστημενος.Δεν ειναι θεμα διαφημισης ειναι θεμα καλης δουλειας και εφοσον μου συμβουλευετε να το παρω ,η γνωμη σας βαραινει,και θα το παρω πολυ σοβαρα υπ οψην…

YΓ:Με το Τορμεκ καταργουνται μετα τα λαδακονα ?Δηλαδη προοριζεται για τροχισμα,για ακονισμα για τι απο ολα?
Θα παρακαλουσα μια απαντηση σε αυτο γιατι μαλλον πως θα το παρω

Γειά σου ρε Δημήτρη μ ε ρ α κ λ ή !!! Είναι αλήθεια γι’αυτό που λές το μερακλίκι. Αν έχεις αποφασίσει να πάρεις το Tormek πάρε το με την πέτρα που το πουλάει ο Dick. Η αλήθεια είναι πώς χρειαάζεται άλλη μία πέτρα με πιό ψιλό σμυρίδι. Το νούμερο 1000 είναι καλό πριν το δέρμα . Το νούμερο 4000 είναι υπερβολικό αν και καθόλου άχρηστο. Όμως έτσι ανεβαίνει ο προϋπολογισμός πολύ. Εγώ δεν την έχω πάρει αυτήν την πέτρα. Μου αρκούν τα μέσα που έχω.
Ναι θα καταργήσεις τις χειροποίητες πέτρες αλλά όχι τελείως. Πάντα υπάρχουν εργαλεία με κυρτό ή στριφτό καλέμι που απαιτούν μικρές και καμπύλες πέτρες για να ακονισθούν. Εγώ χρησιμοποιώ διαμαντόπετρες αλλά είναι ακριβές.