Έκδοση και κυκλοφορία νέου βιβλίου – ΞΑΝΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΔΑ

Με χαρά σας ανακοινώνω την κυκλοφορία του βιβλίου μου:

ΞΑΝΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΔΑ – 9 μαρτυρίες για το ρεμπέτικο

(Ακολουθεί περιγραφή από την παρουσίαση του βιβλίου στον ιστότοπο της έκδοσης:)

Καρπός ενός ιδιότυπου, ταυτοτικού οδοιπορικού, το «ΞΑΝΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΔΑ» είναι μια αρθρωτή μαρτυρία, αποτελούμενη από 9 αντι- συνεντεύξεις για το ρεμπέτικο.

9 αφηγήσεις, γλαφυρά αποτυπωμένες από αυτήκοους μάρτυρες μιας εποχής που ανήκει στη νοσταλγία, ξεδιπλώνονται μπροστά στον αναγνώστη. Όπου βέβαια και το κύριο μέλημα: να διατηρηθεί οργανικά ζωντανός, εύληπτος κι ατόφιος ο Λόγος, δίχως ν’ αναλώνεται σε θεωρητικές αναλύσεις που αποστεώνουν την ουσία.

Μάλλον π ρ ό σ κ λ η σ η σ’ ευωδιαστό ροδόκηπο θα χαρακτήριζε κανείς αυτά τα βιογραφήματα!

Τα κείμενα διανθίζονται με σπάνιο, ανέκδοτο έως σήμερα υλικό (φωτογραφίες, χειρόγραφα και ιστορικά ντοκουμέντα). 82 κατατοπιστικές υποσημείωσεις, λεπτομερής βιβλιογραφία, κ’ ένα χρήσιμο ευρετήριο κυρίων ονομάτων πλαισιώνουν το πόνημα.

Η έκδοση είναι στοιχειοθετημένη σε κλασσικό πολυτονικό σύστημα, καθώς και παραδοσιακά τυπογραφημένη. Τη φιλολογική επιμέλεια ανέλαβε ο συγγραφέας και ιστορικός Ήρκος Ρ. Αποστολίδης.

Συγγραφέας: Πίκινος
Εκδόσεις : ΛΙΘΟΞΟΟΣ
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβρης 2018
Αριθμός σελίδων: 192
Διαστάσεις: 17×24

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο της έκδοσης:

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Ο Πίκινος

7 «Μου αρέσει»

Μπράβο @pikinos. Πολύ ωραία ιδέα και ενδιαφέρον θέμα.
Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο; Για παράδειγμα αναφέρεται στην έκδοση ότι αποτελείται από αντι-συνεντεύξεις. Τι εννοείται με τον όρο αυτό; Πότε πάρθηκαν αυτές, ποιοι άνθρωποι συμμετείχαν, θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε και λίγα πράγματα παραπάνω!

Σίγουρα θα με ενδιέφερε η περίπτωση της παρουσίασης του βιβλίου. Αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορούσες να μας ενημερώσεις;

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια .Που θα μπορούσαμε να βρούμε να το βιβλίο?

1 «Μου αρέσει»

@admin :
Στο σύνδεσμο που έδωσα αναγράφονται λεπτομερώς τα περιεχόμενα.

@efraimathanasiou :

Θα ενημερώσω άμεσα για την παρουσίαση.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον,

Ο Πίκινος

2 «Μου αρέσει»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Εύγε! Καλή επιτυχία.

1 «Μου αρέσει»

Θα με κάνεις να αγοράσω “ρεμπετοβιβλίο” και θα είναι η πρώτη μου φορά!! Χαλάλι!

1 «Μου αρέσει»

Καλοτάξιδο, Πίκινε, καλή αρχή και καλή συνέχεια!

1 «Μου αρέσει»

Καλοτάξιδο και απο μένα!! Πολλα συγχαρητήρια!!

1 «Μου αρέσει»

Θα το διαβάσω έχοντας την αισιοδοξία μιας άλλης θετικής οπτικής σε αντίθεση με πολλά βιβλία που κυκλοφορούν γύρω απ το ρεμπέτικο.
Καλοτάξιδο!

2 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικό βιβλίο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που προσφέρει καινούργια στοιχεία στο Ρεμπέτικο τραγούδι όπως:
Η μέχρι τώρα άγνωστη συμβολή του Ρένου Αποστολίδη στο Ρεμπέτικο και η σχέση “κόντρας” που είχε με τον Πετρόπουλο, όπως επίσης και το σπουδαίο κείμενο που έδωσε στη Νίνου προκειμένου να δημοσιευτεί ως απάντηση στις επικρίσεις για το Ρεμπέτικο το 1954.
Αυτούσια κουβέντα στο Los Angeles με τον Νίκο Πουρπουράκη , από τους τελευταίους του ρεμπέτικου.
Στοιχεία και φωτογραφίες για τον περιβόητο τεκέ του Μάνθου Γραβαρά στους Αγ Αναργύρους καθώς και μικρή συνέντευξη ενός κατοίκου που μας διαφωτίζει από μνήμης.
Στοιχεία --άγνωστα μέχρι τώρα-- για τη ζωή του Σταύρου Τζουανάκου από την κόρη του Τζοάν Τζουανάκου.
Άγνωστα μέχρι τώρα λεπτομερή στοιχεία για την ζωή του Ανέστου Αθανασίου (γύφτου) από τον γιο του τον Πάνο.
Διαφωτιστική κουβέντα με τον επονίτη Γιάννη Καφρίτσα και τη σχέση του με τους ρεμπέτες.
Συνέντευξη με τον Θύμιο Στουραίτη για το λαϊκό τραγούδι όπως το βίωσε.
Συνεντεύξεις με τους οργανοποιούς Παναγιώτη Καφετζόπουλο, με τον Eckhard Generlich , την Σουζάνα Απαρτιάν και στοιχεία βιογραφικά για τη ζωή του Αθανάσιου Αθανασίου-- μπάρμπα Θανάση-- από την Αίγινα όπως τα περιγράφει ο Σταμάτης Χατζηδήμος.

Είναι ένα βιβλίο που μας μεταφέρει αυτούσια και χωρίς παρεμβάσεις την εικόνα του ρεμπέτικου όπως την βίωσαν οι συνομιλητές του συγγραφέα Θανάση Πίκινου.
Η περιεκτικότητα στα νοήματα, η διακριτικότητα, η έλλειψη φλυαρίας καθώς και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό είναι στοιχεία που μ’ενθουσίασαν γι αυτό σας προτείνω να το διαβάσετε!

3 «Μου αρέσει»

Παρουσίαση του βιβλίου του Πίκινου από την Κατιούσα.

1 «Μου αρέσει»

Το βιβλίο είναι πλέον διαθέσιμο και στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Η διακίνηση στα υπόλοιπα φυσικά σημεία (Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη), καθώς και οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, συνεχίζονται κανονικά.

Ευχαριστώ,

ο Πίκινος

2 «Μου αρέσει»

Αυτή την Κυριακή 16-12-2018, 12:00-14:00, είμαι καλεσμένος στο στούντιο του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΤ, στους 103,7 και την εκπομπή “Λαϊκοί Δρόμοι” της Έλενας Φαληρέα.
Θα μιλήσουμε για τα ξανθισμένα ρόδα.
Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο σολίστας του μπουζουκιού Θύμιος Στουραΐτης.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σε όλους,
Διάβασα το βιβλίο απνευστί και μέσα σε λίγες ώρες αφότου το παρέλαβα από τον οργανοποιό κ. Καφετζόπουλο, ο οποίος το φύλαξε και μου το παρέδωσε κατ’ εντολήν του συγγραφέα του Πίκινου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά!

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη είναι και η συμβολή του κ. Αποστολίδη. Περιλαμβάνει κάποιες ξεχασμένες ή υποτιμημένες μαρτυρίες, μέσω συνεντεύξεων που λαμβάνει ο συγγραφέας χωρίς να τις λογοκρίνει (εγώ θα λογόκρινα κάποια πράγματα, για να πω την αλήθεια…) και φωτίζει αρκετά περιστατικά ή πρόσωπα, ακόμη και δευτεραγωνιστές (αν μιλούσαμε με κινηματογραφικούς όρους), που όμως έχουν την ιστορία τους και τη συμβολή τους στην ιστορία του μπουζουκιού και του λαϊκού τραγουδιού. Συμπληρώνει -θα έλεγα- κάποιες ψηφίδες στο ψηφιδωτό του λαϊκού μας πολιτισμού που δεν είχαν αναδειχθεί μέχρι σήμερα.

Το μήνυμα που μου μετέφερε το βιβλίο είναι ότι απαιτείται προσπάθεια για να διατηρηθούν κάποιες μνήμες και ότι τα πρόσωπα φεύγουν, οι ιστορίες ξεχνιούνται, οι αναμνήσεις σβήνουν… Κάθε καταγραφή επομένως είναι πολύτιμη και αποκτά ή θα αποκτήσει κάποτε ιστορικό ρόλο.

Καλή αρχή λοιπόν στην συγγραφική προσπάθεια του Πίκινου και καλή δύναμη!!!

ΠΚ

4 «Μου αρέσει»

Για όσους έχασαν τη ζωντανή εκπομπή της περασμένης Κυριακής:

2 «Μου αρέσει»

χαιρετω σας!
Μου ηρθε λοιπον πριν απο λίγο καιρό στα χερια μου το συγκεκριμένο βιβλίο μετα απο πολλά χρονια που είχα να πιασω στα χερια μου βιβλίο σχετικό με λαϊκη μουσική/ρεμπέτικο κτλ κτλ κτλ.
Η πρωτη εντυπωση ήταν θετικότατη,μου αρεσε το λητό κ απεριττο , το εξυπνο λόγκο κ ο Τίτλος αρκετά αισιόδοξος (αργότερα καταλαβαινει κανεις κ απο που προερχεται).
Ξεκινάω το διαβασμα κ ενω ειχα σκοπό να το παω αποσπασματικά καθώς δεν ειχα κ πολυ ελευθερο χρόνο τελικά μεσα σε λιγες ωρες το ξεκοκκαλισα.

Επι της ουσίας ειναι ενα πανεμορφα γραμμενο έργο. Η ελευθερία των συνομιλητών να πουν ο.τι θελουν οπως το θελουν δημιουργει μια αισθηση αμεσότητας και σε κάνει να νοιωθεις οτι εισαι εκει δίπλα τους.
Οτι πινεις καφέ με τον Αποστολίδη , τσιγάρο έξω απ το κομμωτηριο με τον Πουρπουράκη , μπύρα με τον Εκχαρδ , τσάι με την Τζουανάκου κ τσίπουρο με τον μάστορα Καφετζόπουλο κ τον Θύμιο!
Το αποκορύφωμα για μένα ήταν η καταθεση ψυχης της κόρης του Τζουανάκου που με αφησε με δάκρυα στα μάτια . Συγκινητικότατη , αληθινή βγάζοντας μια πλευρά του αγνωστου Τζουανάκου που δε τη φανταζόμασταν. Τελικά τα τραγούδια ειναι καθρεφτης του δημιουργού τους…

Δεν εχω να πω παραπανω . Το θεωρώ ήδη σημειο αναφοράς κ θα χαρώ να υπάρχει κ συνέχεια…

Ν.

ΥΓ. το μόνο αρνητικό ειναι οτι σε κάθε συνεντευξη όταν τελειωνει σε αφήνει με την όρεξη να συνεχίσεις λίγο ακομα την παρέα μαζί τους…να μαθεις τι ειπώθηκε στα ενδιαμεσα , στην πλάκα , στο καλαμπουρι… Ας κρατούσε λιγο ακομα ο καφές!

4 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα κι από μένα,

είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες καλές κινήσεις γύρω από το “ρεμπέτικο” (με την ευρεία έννοια του όρου) τραγούδι.

Πριν λίγο καιρό τελείωσα το βιβλίο και θεωρώ ότι έχει πολύ ενδιαφέρον, κυρίως γιατί ακροβατεί μεταξύ μιας χαμένης γενιάς ανθρώπων και μερικών Άξιων και Σημαντικών προσωπικοτήτων του σήμερα (Στουραΐτης, Καφετζόπουλος).
Θα συμφωνήσω με τον φίλο multi_kulti ως προς το παρακάτω:

Μακάρι να μπαίνουν όλο και περισσότερα κομμάτια στο παζλ.
Πού θα πάει η βάρκα, δεν το ξέρουμε.
Μπράβο Πίκινε. Και εις άλλα

1 «Μου αρέσει»

Η Αρμενική Κοινότητα Ελλάδος τιμά την έκδοση του βιβλίου: συνέντευξη στο περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ (τεύχος 99, Δεκέμβρης 2018 - Φλεβάρης 2019).

Ξεφυλλίστε το ψηφιακό έντυπο εδώ:

2 «Μου αρέσει»

Καλεσμένος του Ελευθεριακού, σε μιαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την έκδοση του βιβλίου «ΞΑΝΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΔΑ» και το ρεμπέτικο.

Άπιστοι και μή προσέλθατε:

4 «Μου αρέσει»