«Το πέρασμα των κομπανιών των χάλκινων πνευστών στον 21 ο αιώνα»

Μία πτυχιακή εργασία για τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας. Ο εν λόγω φοιτητής φαίνεται κάπως ανορθόγραφος, π.χ. δεν βάζει κεφαλαία γράμματα στα ονόματα! Για την έρευνά του δεν μπορώ να αποφανθώ, ας την κρίνουν αυτοί που ξέρουν.

Εύα

Ενοχλητικές πραγματικά, οι ανορθογραφίες και τα συντακτικά λάθη. Όμως, πολύ καλή και συγκροτημένη εργασία, που επιπλέον βοηθάει και στην απομόνωση των παρωπιδοφόρων, που νομίζουν ότι όλα προέρχονται από – και γυρίζουν γύρω από – την Ελλάδα και μόνον.

Απορία μου: τις ανορθογραφίες και ασυνταξίες, δεν τις εντόπισε κάποιος επιβλέπων, να το συζητήσει με τον (σήμερα πτυχιούχο, φαντάζομαι) φοιτητή; Κάποιες από αυτές, π.χ. εξελεγκτική αντί του ορθού εξελικτική, και μάλιστα επαναλαμβανόμενο πολλές φορές, στρεβλώνουν και το νόημα της φράσης.

Και εγώ θετική εντύπωση αποκόμισα.
Τεκμηριωμένη εργασία και με αρκετά στοιχεία.

Όσο για τα λάθη, ελπίζω να ήταν ένα προσχέδιο και να την επεξεργάστηκε κάποιος, πριν κατατεθεί επίσημα.

Μου κάνει εντύπωση πόσο ανελλήνιστος μπορεί να είναι ένας φοτητής ΑΕΙ επί πτυχίω. Δεν είναι μόνο οι απροσεξίες (αν και η απροσεξία σε κάτι με υποψιάζει για πιθανές απροσεξίες σε όλα), είναι και η εντελώς ερασιτεχνική σχέση με το λεξιλόγιο και τη σύνταξη πέραν των εντελώς βασικών.

Παρά ταύτα επιφυλάσσομαι να την διαβάσω. Δεν αποκλείεται να αποκαλύπτει σημαντικές και άγνωστες πληροφορίες, ή ακόμη και συσχετισμούς που δεν έχουν ξαναγίνει. Ωστόσο μια πρώτη επιτροχάδην ματιά στο πώς χειρίζεται ζητήματα όπως οι Σλαβομακεδόνες και οι Γύφτοι δε με κάνει πολύ αισιόδοξο ως προς το πώς διαχειρίζεται τις πληροφορίες του: δεν υπάρχει μόνο το “ας μην είμαστε εθνικιστές / ρατσιστές”, υπάρχει και ένα συγκεκριμένο σημείο προόδου στο οποίο έχει φτάσει η επιστήμη μέχρι σήμερα.

Και εγώ απορώ πώς πέρασε αυτή η εργασία από το “κόσκινο” του επιβλέποντα. Επί πλέον, πολλά λάθη διορθώνονται τόσο εύκολα τώρα με το spellcheck και τα λοιπά.

Γενικά, δε μου αρέσει να κατακρίνω “τη σημερινή νεολαία” (λες κι ήμασταν εμείς καλύτεροι!), αλλά όσον αφορά τη γνώση της γραμματικής και της σύνταξης έχει πέσει πολύ το επίπεδο, τουλάχιστο εδώ στη Σουηδία. Δεν ξέρω αν φτάει η εκπαίδευση ή η ευκολία του κομποιούτερ και του copy-paste.

Παρεπιπτώντος, έχω βρει μια άλλη ωραία εργασία για την κιθάρα στο ρεμπέτικο, που δεν έχει καθόλου ορθογραφικά λάθη, όπου αναφέρεται και ο δικός μας Δημήτρης Μυστακίδης. Μάλλον έχει ήδη εμφανιστεί στο φόρουμ, αλλά αν όχι μπορώ να την παραθέσω.

Σήμερα άκουγα τους Fanfare Ciocărlia, που δεν τους αναφέρει ο φοιτητής. Έχουν λίγο την όψη του world music, αλλά είναι μια γνήσια λαϊκή κομπανία από ένα χωριό της Ρουμανίας.

http://www.asphalt-tango.de/fanfare/artist.html

Εύα

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά μέχρι και την εισαγωγή δεν υπάρχει ούτε ένα ορθογραφικό λάθος (αν θεωρήσουμε ότι στο τέλος της εισαγωγής ένα ‘διαφορά’ αντί ‘διάφορα’ είναι “εκ παραδρομής”). Σαν να το έγραψε άλλος άνθρωπος ή να έμεινε στη μέση η διόρθωση του κειμένου.

Ναι, δεν αποκλείεται. Συνήθως από την τελική σύνταξη του κειμένου μέχρι να παραδοθεί η εργασία μεσολαβεί ένα σύντομο, πυρετώδες και πανικόβλητο διάστημα για διορθώσεις και χτενίσματα.

Οξύτατη πατρατήρηση, Κούρε! Πού το πρόσεξες!

(Πάντως τον γλωσσοφάγαμε τον άνθρωπο. Αρχίζω να αισθάνομαι τύψεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε, αν μη τι άλλο, να την διαβάσω!)

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:59 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:52 —

Υ.Γ. Κάτσε, βιάστηκα. Ορθογραφικά δεν έχει, είναι όμως αγαρμπογραμμένο.

Έχεις δίκιο, pepe! Δεν έχει πολλά ορθογραφικά λάθη το κείμενο, όμως τα ονόματα έτσι όπως είναι γραμμένα εμένα με χτυπούν λίγο στο μάτι. Επίσης, δεν θα έπρεπε μία πανεπιστημιακή εργασία να έχει παραπομπές μέσα στο κείμενο ή μήπως είμαι εγώ που είμαι σχολαστική; Πάντως, το παιδί έχει πολλή αγάπη για το αντικείμενό του και έχει κάνει μία καλή επί τόπου έρευνα (field work θέλω να πω) και αυτό είναι το σημαντικό.

Ελπίζω να μην έχω κάνει κι εγώ ορθογραφικά λάθη, όπως συνηθίζω!

Εύα

Φίλε Περικλή ως εκπαιδευτικός που είσαι, σίγουρα θα έχεις δει γραπτά μαθητών Λυκείου απ’ τα οποία δε βγάζεις νόημα. Τουλάχιστον στην εν λόγω πτυχιακή, το νόημα βγαίνει αβίαστα έστω και αγαρμπογραμμένη. Πάντως και εγώ θα την διαβάσω ολόκληρη γιατί αρχικώς φαίνεται να έχει αρκετές αναφορές ειδικώς σε Σλαβομακεδόνες (εννοώ Σλάβους κατοίκους μέρους της αρχαίας Μακεδονίας μας).

Κρύβε λόγια ρε Κούρε!

Ξέρεις πόσες φορές ξεκίνησα να γράψω εδώ ένα μήνυμα με κάτι σαν «αλλά από καθηγητές σαν κι εμάς, τι παιδιά θα βγαίνανε;», και μετά είπα άσε, δεν υπάρχει λόγος, σάμπως ξέρουν όλοι τι δουλειά κάνει ο καθένας;

Απογοήτευση !!

Όχι για τον σπουδαστή, του οποίου την εργασία τελικώς μπορώ να την κρίνω γενικώς ως τεκμηριωμένη αν και δεν έχω επαρκείς μουσικές και ιστορικές γνώσεις επί του αντικειμένου, αλλά για τους αξιολογούντες αυτής για τους οποίους φαίνεται ότι ουσία είναι μόνο το τι γράφει και όχι πως το γράφει.

Όσο και αν έψαξα για την εν λόγω πτυχιακή στην τελική της μορφή (υποθέτοντας ότι αυτό που διαβάζουμε είναι ένα προσχέδιο), κατέληξα στην “ΨΗΦΙΔΑ” που είναι η ΨΗΦιακή ΒΙβλιοθήκη & ΙΔρυματικό ΚΑταθετήριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη διεύθυνση http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/14119 θεωρώντας ότι μάλλον πρόκειται για το τελικό κείμενο.

Κάποιες άλλες διευθύνσεις για τα (σημαντικά ή μη δεν ξέρω) “έργα και ημέρες” του συγκεκριμένου σπουδαστή κατωτέρω :


http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=34831

Δεν ξέρω αν το πολυέψαξα (κοινώς το πολυψείρισα) αλλά επειδή σε άλλη δημοσίευση (Καταργούν Μια Σημαντική Κατάκτηση - ΕΡΔΙΠ ΤΕΙ Άρτας) ήμουν κατηγορηματικός σχετικώς με το αν οι διδάσκοντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να έχουν πρωτίστως πτυχία, εργασίες όπως η προαναφερόμενη (ασχέτως αν οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι αξιολογούντες αυτής), τελικώς κλονίζει πάρα πολύ αυτή μου την πεποίθηση.