«Ο Άλλος Κόσμος» ΕΣΗΕΑ 4-11-2016

«Ο Άλλος Κόσμος»
Η συμβολή του δημοσιογράφου Κώστα Φαλτάϊτς στην έρευνα, καταγραφή και διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν του στην Αθήνα, σας προσκαλεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), σε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από τις έρευνες του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή του μεσοπολέμου Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς. ΄

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ο Άλλος Κόσμος» θα παρουσιαστεί μέρος της έρευνας του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς από τον κόσμο των ρεμπετών και του ρεμπέτικου τραγουδιού, στο ευρύτερο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου, που θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική με τον δεξιοτέχνη μουσικό κ. Σπύρο Γκούμα και το λαϊκό μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”, βασισμένη στην κατατεθειμένη στην ΑΕΠΙ εργογραφία του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς.

Ο Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς (1891-1944) υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη της ΕΣΗΕΑ και θεωρείται πρωτοπόρος στην έρευνα του αστικού λαϊκού τραγουδιού (ρεμπέτικο), με τα δημοσιεύματά του σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, να αποτελούν βάση για τους επόμενους ερευνητές. Παράλληλα, υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη της ΑΕΠΙ, ενώ μέσω της συνεργασίας του με τη δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια, συνέβαλε στη διάδοση του ρεμπέτικου στην Ελλάδα.

Ο Σπύρος Γκούμας και το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι” είναι οι βασικοί συντελεστές της οργάνωσης και υλοποίησης του ετήσιου διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2009 έως σήμερα στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, με την υποστήριξη του Δήμου Σκύρου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ερευνητής και μέλος των «Παραπεταμένων» Γιώργος Μακρής, η διευθύντρια του Μουσείου, ιστορικός, Αναστασία Φαλτάϊτς και η δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Μουσείου Άννα Γ. Φαλτάϊτς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ημερομηνία: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:30
Διεύθυνση: Ακαδημίας 20
Είσοδος ελεύθερη
http://www.faltaits.gr
http://www.rebetikoseminar.org