Εδώ είναι ένας Πολιτισμένος Χώρος Δημόσιας Συζήτησης

Παρακαλούμε συμπεριφερθείτε σε αυτόν τον χώρο συζήτησης με τον ίδιο σεβασμό που θα συμπεριφερόσασταν σε έναν οποιονδήποτε δημόσιο χώρο (πάρκο, δρόμο κτλ). Και εμείς είμαστε ένα κοινό αγαθό, ένας χώρος όπου μπορείς να μοιραστείς γνώση, ενδιαφέροντα και δεξιότητες μέσω της συζήτησης.
Δεν υπάρχουν στυγνοί κανόνες αλλά απλώς οδηγίες που βοηθούν την ανθρώπινη κρίση της κοινότητας μας και την διατηρούν ως ένα καθαρό και φωτεινό μέρος για πολιτισμένη δημόσια συζήτηση.

Βελτίωσε την συζήτηση

Βοήθησέ μας να κάνουμε αυτόν τον χώρο ένα ιδανικό μέρος για συζήτηση δουλεύοντας συνεχώς ώστε να βελτιωθεί η συζήτηση με κάθε τρόπο είτε μικρό, είτε μεγάλο. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι το μήνυμά σου θα συνεισφέρει στον διάλογο, πάρε τον χρόνο σου και ξανασκέψου τι ακριβώς θες να πεις.
Τα θέματα που συζητούνται εδώ έχουν σημασία για εμάς και θέλουμε να συμπεριφέρεσαι και εσύ σαν να έχουν την ίδια σημασία και για σένα.

Να δείχνεις σεβασμό στα θέματα και στους ανθρώπους που συμμετέχουν στην συζήτηση ακόμα και αν διαφωνείς με μερικά από όσα έχουν γραφτεί.

Ένας τρόπος να βελτιώσεις την συζήτηση είναι να να ανακαλύψεις συζητήσεις που ήδη συμβαίνουν.
Επένδυσε κάποιον χρόνο ώστε να διαβάσεις κάποια θέματα εδώ πριν απαντήσεις σε κάποιο ή ξεκινήσεις κάποιο δικό σου και θα έχεις πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσεις άλλους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σου.

Να είσαι διαλλακτικός, ακόμα και όταν διαφωνείς.
Μπορεί κάποια στιγμή να θελήσεις να εκφράσεις την διαφωνία σου σε κάποιο θέμα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά θυμήσου να σχολιάζεις ιδέες, όχι ανθρώπους. Σε παρακαλούμε να αποφύγεις τα παρακάτω:

 • Οποιονδήποτε χαρακτηρισμό κάποιου προσώπου.
 • Προσωπικές επιθέσεις.
 • Τον σχολιασμό του τόνου κάποιου μηνύματος αντί για το περιεχόμενό του.
 • Τις βεβιασμένες και εν θερμώ απαντήσεις.

Η συμμετοχή σου είναι σημαντική

Οι συζητήσεις που υπάρχουν εδώ αποτελούν το πρότυπο για κάθε νέο μέλος. Βοήθησέ μας να χτίσουμε μαζί το μέλλον αυτής της κοινότητας επιλέγοντας να συμμετάσχεις σε συζητήσεις που κάνουν αυτό το φόρουμ ένα ενδιαφέρον μέρος για όλους μας — και να αποφεύγεις αυτές που δεν βοηθούν σε αυτό.

Αν δεις κάποιο πρόβλημα, Επισήμανέ το

Οι συντονιστές έχουν ειδικό ρόλο: είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το φόρουμ. Αλλά το ίδιο είσαι και εσύ. Με την βοήθειά σου, οι συντονιστές μπορούν να είναι λειτουργοί αυτής της κοινότητας και όχι μόνο καθαριστές ή “αστυνόμοι”.

Όταν βλέπεις κάποια άσχημη συμπεριφορά, δεν χρειάζεται να απαντήσεις. Με το να την αναγνωρίζεις, καταλήγεις να την ενισχύεις, να καταναλώνεις άσκοπα ενέργεια και να σπαταλάς τον δικό σου χρόνο αλλά και τον χρόνο των άλλων μελών. Απλά επισήμανέ την (flag). Αν συγκεντρωθούν αρκετές επισημάνσεις τότε θα υπάρξει δράση απέναντι στο πρόβλημα είτε αυτομάτως από το σύστημα, είτε μετά από επέμβαση των συντονιστών.

Για να διατηρήσουμε την κοινότητά μας, οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε περιεχόμενο και λογαριασμό για κάθε λόγο κάθε στιγμή. Οι συντονιστές όμως δεν εγκρίνουν κάθε νέο ποστ: οι συντονιστές και οι χειριστές του ιστότοπου αυτού δεν λαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε περιεχόμενο που δημοσιοποιείται από την κοινότητα.

Πάντα να συμπεριφέρεσαι πολιτισμένα

Τίποτα δεν σαμποτάρει περισσότερο μία γόνιμη συζήτηση από την αγένεια:

 • Να συμπεριφέρεσαι πολιτισμένα. Μην ποστάρεις οτιδήποτε ένας λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να θεωρήσει προσβλητικό, παρενόχληση ή λόγο μίσους.
 • Μην ποστάρεις οτιδήποτε χυδαίο ή που περιέχει σεξουαλικό περιεχόμενο.
 • Να σέβεσαι τους άλλους. Μην ενοχλείς ή σαμποτάρεις τα άλλα μέλη. Επίσης μην υποδύεσαι άλλα πρόσωπα και μην δημοσιοποιείς προσωπικά δεδομένα τρίτων.
 • Σεβάσου την κοινότητα μας. Μην ποστάρεις ανεπιθύμητο περιεχόμενο (spam) και μην την βανδαλίζεις με οποιονδήποτε τρόπο.

Απέφυγε οποιαδήποτε εμφάνιση των παραπάνω στο φόρουμ μας. Αν δεν είσαι σίγουρος για το αν κάτι μπορεί να ανέβει στο φόρουμ, ρώτησε τον εαυτό σου πώς θα ένιωθες αν το μήνυμά σου έμπαινε στο πρωτοσέλιδο μιας μεγάλης εφημερίδας.

Αυτό είναι ένα δημόσιο φόρουμ και ότι γράφεται εδώ μένει για πάντα στο διαδίκτυο. Κράτησε τις εκφράσεις σου, τους συνδέσμους που βάζεις καθώς και τις εικόνες κόσμιες και ασφαλείς για την οικογένειά σου και τους φίλους σου.

Κράτησέ το τακτοποιημένο και καθαρό

Κάνε την προσπάθεια να τοποθετείς τις συζητήσεις σου στο σωστό σημείο, ώστε να μπορούμε να επενδύουμε περισσότερο χρόνο συζητώντας και λιγότερο τακτοποιώντας. Οπότε:

 • Μην ξεκινάς κάποιο θέμα σε λάθος κατηγορία.
 • Μην γράφεις το ίδιο μήνυμα σε διαφορετικά θέματα.
 • Μην γράφεις απαντήσεις που δεν περιλαμβάνουν κάποιο περιεχόμενο ή συνεισφορά στην συζήτηση.
 • Μην αποκλίνεις την συζήτηση αλλάζοντάς την στο μέσον της.
 • Μην υπογράφεις τα μηνύματά σου — κάθε μήνυμα έχει ήδη το προφίλ σου επισυναπτόμενο σε αυτό.

Αντί να γράφεις “+1” ή “Συμφωνώ”, χρησιμοποίησε το κουμπί “Like”. Αντί να αλλάζεις την κουβέντα σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση χρησιμοποιήσε την “Απάντηση ως Συνδεδεμένο Θέμα”.

Κριτική προς επαγγελματίες

Το φόρουμ είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου μοιραζόμαστε τις καλές αλλά και τις άσχημες εμπειρίες με οργανοποιούς, δασκάλους, αλλά και οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία γύρω από το χώρο της ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής. Όμως, καθώς αναγνωρίζουμε ότι τα γραπτά μένουν και αυτά που γράφονται έχουν πιθανά πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους που βιοπορίζονται από το επάγγελμά τους, οι κριτικές πλαισιώνονται από κάποιους κανόνες. Στόχος δεν είναι το να λογοκρίνουμε, αλλά να προσπαθούμε οι κριτικές να είναι καλόπιστες και χρήσιμες για τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, δείχνοντας σεβασμό προς τον μόχθο του επαγγελματία.

Γι’ αυτό όλες οι κριτικές θα πρέπει να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

Κανονισμός περί κριτικής σε επαγγελματίες

Αν κάποιο μήνυμα κατά την κρίση της συντονιστικής ομάδας, παραβιάζει έναν από αυτούς τους κανόνες, τότε το μήνυμα θα διαγράφεται αυτομάτως και θα αποστέλλεται στο μέλος ο συγκεκριμένος κανόνας που παραβίασε στην κριτική του, ώστε να μπορεί να την ξαναγράψει αν θέλει, ανασκευάζοντάς την ώστε να τηρεί τους κανόνες.

 1. Οι δημόσιες κριτικές προς επαγγελματίες (μουσικούς, δασκάλους, οργανοποιούς κτλ), και ιδιαίτερα οι αρνητικές, θα πρέπει να είναι από πρωτογενείς εμπειρίες.

  Για παράδειγμα:
  :white_check_mark: Έπαιξα με το μπουζούκι του Χ οργανοποιού και δεν μου άρεσε γιατί…
  :white_check_mark: Πήγα στο μαγαζί του Υ οργανοποιού και δεν μου φέρθηκε σωστά γιατί…
  :x: Ένας φίλος μου/ο ξάδερφός μου/ο μπατζανάκης μου μου είπε ότι…
  :x: Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι ο Ζ επαγγελματίας…

 2. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλο μέλος, οι κριτικές θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς το πρόσωπο του επαγγελματία ακόμα και αν αυτές είναι αρνητικές. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί οποιουδήποτε είδους δεν θα γίνονται δεκτοί.

  Για παράδειγμα:
  :white_check_mark: Δεν μου άρεσε ο τρόπος εξυπηρέτησης του κυρίου Χ διότι…
  :white_check_mark: Πολλά μπουζούκια του κυρίου Υ έχουν κατά τη γνώμη μου μουντό ήχο διότι…
  :x: Ο κύριος Χ είναι αλήτης/απατεώνας/άχρηστος/…
  :x: Τα μπουζούκια του κυρίου Υ είναι άχρηστα, μα πώς δεν έχει κλείσει;

 3. Σκοπός μιας δημόσιας αρνητικής κριτικής δεν πρέπει να είναι να προκαλέσει κακό στον επαγγελματία. Αν αυτό είναι δυνατόν, θα ήταν καλό να αναφέρεται τι θα μπορούσε να βελτιώσει ο επαγγελματίας για να αλλάξει προς το καλύτερο.

  Για παράδειγμα:
  :white_check_mark: Ο κύριος Χ δεν με εξυπηρέτησε σωστά, την επόμενη φορά θα ήταν καλό να προσέξει να…
  :white_check_mark: Πολλά μπουζούκια του κυρίου Υ θα ήταν καλύτερα αν είχαν πιο καλοφτιαγμένο…

 4. Οι αρνητικές κριτικές θα γράφονται μία φορά. Είχες κάποια αρνητική εμπειρία με κάποιον επαγγελματία; Μπορείς φυσικά να το γράψεις στο φόρουμ. Αλλά όχι την ίδια αρνητική κριτική κάτω από κάθε νήμα που αναφέρεται στον ίδιο επαγγελματία. Αν θέλεις και υπάρχει λόγος να υπενθυμίσεις κάτι που έχεις πει για κάποιον μπορείς να αναφερθείς με σύνδεσμο στην κριτική που είχες γράψει παλιότερα.

 5. Αφήνουμε πάντα την πιθανότητα να κάνουμε λάθος στην κριτική μας. Απόλυτες κριτικές δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του φόρουμ. Επιπλέον, αφήνουμε πάντα την πιθανότητα ο επαγγελματίας αυτός να έχει βελτιωθεί από την τελευταία εμπειρία που είχαμε με αυτόν.

  Για παράδειγμα:
  :x: Όλα τα μπουζούκια του κύριου Χ έχουν μουντό ήχο…
  :white_check_mark: Όσα μπουζούκια του κυρίου Χ έχουν περάσει από εμένα έχουν κατά τη γνώμη μου μουντό ήχο…
  :x: Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τον κύριο Υ
  :white_check_mark: Βάσει της δικής μου εμπειρίας εκείνη τη φορά δεν ήμουν ευχαριστημένος από τον κύριο Υ

Επιπλέον των κανόνων αυτών, προτού γράψουμε την κριτική μας, σκεφτόμαστε ότι παρ’ όλη την αρνητική εμπειρία που είχαμε με τον Χ επαγγελματία, ο επαγγελματίας αυτός βιοπορίζεται από το συγκεκριμένο επάγγελμα, και ό,τι γράφουμε παραμένει στο διαδίκτυο για χρόνια και μπορεί πιθανώς να στιγματίσει την καριέρα του. Δεν είμαστε εδώ για να θάψουμε τους επαγγελματίες, αλλά για να βοηθήσουμε την κοινότητά μας.

Τέλος, παρ’ όλο που το φόρουμ επιτρέπει το δικαίωμα στην ανωνυμία, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να γράψουμε την κριτική μας επώνυμα (υπογράφοντας με το ονοματεπώνυμό μας στην κριτική που κάνουμε, αν δεν έχουμε ήδη το όνομά μας να αναγράφεται στο προφίλ μας). Η συντονιστική ομάδα θα είναι πιθανώς πιο επιεικής στην εφαρμογή κάποιων εκ των παραπάνω κανόνων αν η κριτική είναι επώνυμη.

Πόσταρε μόνο το δικό σου περιεχόμενο

Απαγορεύεται να ποστάρεις οτιδήποτε ψηφιακό που ανήκει σε κάποιον άλλον χωρίς την άδειά του. Απαγορεύεται επίσης να ποστάρεις περιγραφές, συνδέσμους και μεθόδους για να κλέψεις την πνευματική ιδιοκτησία οποιουδήποτε (προγράμματα, βίντεο, ήχο και εικόνα), ή για να παραβείς τον νόμο.

Συντηρείται και Λειτουργεί από Εσάς

Αυτό το site συντηρείται και λειτουργεί από την συντονιστική ομάδα μας και από εσένα, την κοινότητα. Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη ερώτηση όσον αφορά το πώς τα πράγματα δουλεύουν εδώ, άνοιξε ένα καινούργιο θέμα στην κατηγορία “Συζήτηση για το Φόρουμ” και ας ξεκινήσουμε την συζήτηση! Αν υπάρχει κάποιο πολύ σημαντικό ή επείγον θέμα που δεν μπορεί να εκφραστεί μέσω ενός μετα-θέματος ή μιας επισήμανσης, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας μέσω της σελίδας της συντονιστικής ομάδας ή στέλνοντας ένα email στο admin@rembetiko.gr.

Όροι Χρήσης

Ναι, τα νομικά θέματα είναι βαρετά, αλλά πρέπει να προστατεύουμε τους εαυτούς μας – και σε επέκταση εσένα και τα προσωπικά σου δεδομένα – από οποιονδήποτε δεν έχει φιλικές διαθέσεις. Διαθέτουμε Όρους Χρήσης που περιγράφουν την δική σου (και την δική μας) συμπεριφορά και δικαιώματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο, την ιδιωτικότητα και τους νόμους. Για να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες μας πρέπει να συμφωνείς ότι θα συμπεριφέρεσαι βάσει αυτών των Όρων Χρήσης.