Εκδήλωση για τους Παναγήδες

Ο Πανηγύρης Παναγής έγραφε με υπερηφάνεια στις ταμπέλες των οργάνων του ότι καταγόταν “Εκ Μάκρης της Μικράς Ασίας”. Στην Ελλάδα οι εκ Μάκρης καταγόμενοι πρόσφυγες δημιούργησαν και κατοίκησαν την Νέα Μάκρη της Αττικής.

Έτσι λοιπόν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρηνών-Λιβισιανών την Κυριακή 13/9 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιήσει μια εκδήλωση για να τιμήσει τους οργανοποιούς Παναγήδες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο:
Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο Ν Μάκρης
Απέναντι από τον Ι.Ν. Κωνσταντίνου κ Ελένης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος.
Τηλ 2294097431-6977864855

Έστω και λίγο καθυστερημένα, μερικά λόγια για την εκδήλωση, η οποία διεξήχθη σε όμορφο κλίμα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Παρούσες ήταν και οι κόρες των Παναγήδων και κάποιες από τις εγγόνες.
Φυσικά, ειδωθήκαμε κάμποσα μέλη του Φόρουμ, οργανοποιοί και μη…
ο Παναγιώτης Καγιάφας έκανε μια υποδειγματική παρουσίαση, γεμάτη πληροφορίες για τους οργανοποιούς Πανηγύρη, Βασίλη και Γιώργο Παναγή η οποία, ενώ απευθυνόταν σε ένα ευρύ και μη ειδικό κοινό, ήταν άρτια επιστημονικά και κάλυπτε όλες τις πτυχές που έπρεπε (ιστορικά -τεχνικά - οργανολογικά κ.α. στοιχεία, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο). Εν ολίγοις, όλοι κατάλαβαν καλά, έμαθαν και νοστάλγησαν.
Όμορφη στιγμή της βραδιάς συναισθηματικά και μουσικά, όταν η μια εγγονή έπαιξε μερικά κομμάτια κλασσικής μουσικής σε κιθάρα που κατασκεύασε για την ίδια ο παππούς της με μεγάλη αγάπη, βάζοντας όλη του την τέχνη (σημ: αν και η εκδήλωση έγινε σε εξωτερικό χώρο και υπήρχαν μικρόφωνα, σας διαβεβαιώ ότι τέτοια μπάσα σε κλασσική κιθάρα δεν έχω ξανακούσει).
Τέλος, ακολούθησε η χορωδία του συλλόγου (χωρίς όργανα Παναγή από τους μουσικούς) και το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με το Χρήστο Τσιαμούλη (δυστυχώς εκεί έφυγα λόγω υποχρεώσεων, οπότε όποιος θέλει ας μας πει τί έγινε μετά).
Σας επισυνάπτω και ενδεικτικές φώτο από την συμβολική, θα έλεγα, (αναλογικά με το μέγεθος των Παναγήδων) έκθεση μουσικών οργάνων (φυσικά και οι κάτοχοι τέτοιων οργάνων πρέπει να είναι πιο… πρόθυμοι)

Και πάλι μπράβο στους διοργανωτές…





και η τελευταία φωτογραφία οργάνου

και μια πανοραμική

Υ.Γ. Προσπάθησα να βιντεοσκοπήσω την εκδήλωση αλλά γέμισε η κάρτα μνήμης, είχα πάρει την λάθος μαζί μου, όπως συμβαίνει άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις…