Δόμνα Σαμίου - Κατιούσα

Αφιέρωμα στην Δόμνα Σαμίου που σαν και χτες 12/10 γεννήθηκε.

Λίγο λειψό αφιέρωμα…

Ορθά ξεκινάει το άρθρο με την παρακάτω φράση:

Στη συνέχεια όμως η εξιστόρηση θυμίζει κατά μέγα μέρος βιογραφία κανενός σταρ της δισκογραφίας και των συναυλιών, που από τη φτώχεια έφτασε στην καταξίωση. Δε λέω πως αυτά είναι ανακριβή, αλλά η ουσία της δουλειάς της Δόμνας είναι οι δύο λέξεις που υπογράμμισα, έρευνα και καταγραφή. Γι’ αυτές ελάχιστος λόγος γίνεται.

(Φυσικά και η διάδοση, για την οποία δεν έχω ενστάσεις στο πώς τα λέει το άρθρο.)

Ο λόγος που επιμένω είναι ότι έχει μεγάλη διαφορά να διαδώσει κανείς με δίσκους, συναυλίες, μαθήματα και κάθε άλλο μέσο γνώσεις που απέκτησε πρωτογενώς από την έρευνα πεδίου (δηλ. ουσιαστικά που ανακάλυψε), όπως η Δόμνα, από το να αναμεταδίδει απλώς όσα έμαθε από δεύτερο χέρι. Το δεύτερο μπορεί να είναι σημαντικό και αξιέπαινο, αλλά σαν το πρώτο δεν είναι!

(Εντάξει, κατανοητό βέβαια ότι ήθελαν να εστιάσουν σ’ αυτό που λέει ο τίτλος: μαρτυρία της Δ. Σ. για την Απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Αλλά άμα ξεκινάς με το να παρουσιάζεις ποιος και τι ήταν αυτός που καταθέτει τη μαρτυρία, πες το σωστά!)

1 «Μου αρέσει»

Δεν διαφωνούμε Περικλή, αλλά όπως είπες και εσύ εστίασαν στην Απελευθέρωση και στα Δεκεμβριανά. Σίγουρα είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να πει κανείς για την Δόμνα Σαμίου και την δουλειά της.