Για τους ψείρες

δεν ξερω αν το γκοσπελ θεωρειται παραδοσιακο ειδος, αλλα εδω ειναι ενα ωραιο κομματακι απο ενα πολυ σπανιο δισκο. ο λογος που το βαζω ειναι μια ιδιοφυης μπασογραμμη που αλλαζει το ματζορε σε μινορε περιπου στο 1:00 λεπτο (για οσους γουσταρουν να ψυρριζουν τετοια πραγματα)

Ένα απλό slide ακούω…Μου θύμισες πριν πολλά χρόνια όταν είχα πρώτο ακούσει charlie christian.
Κατά πολλούς ο πρώτος(χρονικά) ηλεκτρικός κιθαρίστας, κατά άλλους όχι ο πρώτος, αλλά παραδεκτός από όλους όσους ασχολούνται με το είδος,ως ιδιοφυΐα.Άκου το παρακάτω ηχογραφημένο live από το 1941.Είναι ένα συνηθισμένο Minor blues στα όρια μεταξύ swing και bop.Άκου τις γέφυρες από Bbm7 σε Βb7.Κάτι τέτοιο θα το έλεγα ιδιοφυές.Μια ασήμαντη λεπτομέρεια…Δυστυχώς έφυγε 24 χρόνων…

//youtu.be/Ce9Jtl9D6FQ

τρομερος…οντως και γω απ’ ο, τι ξερω ειναι ο πρωτος ηλεκτρικος κιθαριστας. πολυ μπροστα το παιξιμο του και μ αρεσει που σε μια φαση το κανει λιγο χιπ χοπ για 1-2 δευτερολεπτα. ψυχεδελικος!

Αξίζει να ακούσει κανείς όλες τις ηχογραφήσεις που διασώθηκαν απο το Minton’s Playhouse.Ένα after hours club που μαζεύονταν εκεί μεταξύ άλλων ο Thelonius Monk, Dizzy Gillespie και Charlie christian μετά τα gigs που έκανε με τον Benny Goodman.“Έπιναν” και έπαιζαν μέχρι το πρωί δημιουργώντας ουσιαστικά ένα καινούριο είδος μουσικής, το Be bop.Όλοι πιτσιρικάδες τότε, αλλά αυτά που έπαιζε ο Christian στην πρωτοεμφανιζόμενη τότε ηλεκτρική κιθάρα ήταν έτη φωτός μπροστά από αυτά που έπαιζαν οι υπόλοιποι της παρέας του.