Άγνωστο φιλμ με την καταστροφή της Σμύρνης

Διαβαζοντας τα νεα εντοπισα αυτο. Ελπιζω να μην θεωρηται off topic…

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=299051&cid=6

Στράτο, γιατί δεν το βάζεις στο blog σου;

Η γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού επηρέασε φυσικά όλη την Ελλάδα και την ζωή των Ελλήνων και δεν πρέπει να την λησμονεί κανένας.Αυτό το βίντεο δεν είναι και τόσο άγνωστο.Κυκλοφορεί αρκετά και σε εκδηλώσεις Μικρασιατικών συλλόγων.
Επειδή ήμουν στη Σμύρνη πριν από 2 βδομάδες,από την προκυμαία που βλέπουμε σε φωτογραφίες και βίντεο,δεν έχει απομείνει τίποτα!Ένα οικοδομικό τετράγωνο από πίσω υπάρχουν κάποια κτίρια τα οποία μάλιστα είναι και καλοδιατηρημένα αν και τώρα τα χρησιμοποιούν ως τράπεζες ή μαγαζιά κ.α.
Όταν φτάνεις στην προκυμαία και θυμάσαι το τι υπήρχε εκεί πριν την γενοκτονία του 1922,τα μάτια σου γεμίζουν δάκρυα πριν το καταλάβεις.Είτε είσαι Μικρασιάτης είτε όχι!

Στο σύνδεσμο που παραθέτει ο Στράτος αναφέρονται αρκετά πραγματολογικά στοιχεία για την προέλευση του φιλμ. Απ’ ό, τι καταλαβαίνω, ο Robert Davidian, που βρήκε και ψηφιοποίησε το φιλμάκι του παπού του, έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο τεράστιας αξίας ντοκουμέντο αυτό και μάλιστα, χωρίς ιδιοτελείς οικονομικές βλέψεις. Τα πλάνα από την προκυμαία, με τη μοναδική απ’ ό, τι ξέρω άποψη του ιππήλατου τραμ σε λειτουργία, αλλά και όλες οι λήψεις πριν την καταστροφή της Σμύρνης παρουσιάζουν μία πολύ ζωντανή εικόνα της καθημερινής ζωής της πόλης, που για πρώτη φορά βλέπουμε. Αλλά και γενικότερα, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για τον ερευνητή της εποχής. Αμέσως αμέσως, από τις εικόνες όπου μητέρες δεν παραλείπουν το λούσιμο των νηπίων τους σε αυτοσχέδιους κάδους και υπό συνθήκες όπου και η προμήθεια και θέρμανση του νερού ή η εξασφάλιση σαπουνιού ήταν προβληματικές, διαφωτίζει για την προσωνυμία “παστρικιές” που οι ντόπιοι Ελλαδίτες υποτιμητικά προσέδοσαν στις Σμυρνιές.

Το φιλμάκι έχει πλούσιο υλικό για λεπτομερή οιονεί πρωτογενή έρευνα πεδίου! Κρίμα μόνο που η τεχνολογία δεν είχε ακόμα προσθέσει και ήχο στις ταινίες.