Βάση ή Θήκη (αποθήκευση οργάνου)

Για κάποιον που παίζει καθημερινά, είται κιθάρα είτε μπουζούκι, είναι προτιμότερο να τοποθετείται το όργανο, ως την επόμενη φορά, σε βάση ή στη θήκη του?

Προσωπική μου, αντεπιστημονική άποψη: Πάντα στη θήκη του, ακόμα κι αν θα ξαναπαίξεις μετά από μια ώρα!

1 «Μου αρέσει»

Πάντοτε στη θήκη του, και μάλιστα σκληρή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί

1 «Μου αρέσει»

συμφωνώ κι εγώ, ειδικά άμα παίζεις κάθε μέρα, όσο δεν παίζεις έχε το στη θήκη, απλά και μόνο για να μην πέσει με/από τη βάση.

αλλά ας επεκτείνω την ερώτηση :

ποιά είναι η ιδανική θέση για το όργανο, εάν υπάρχει τέτοια, ώστε να αποφεύγονται σκευρώματα ? Ακούγονται διάφορα : Κρέμασμα στον τοίχο ? μπρούμητα με τις χορδές πάνω σε ένα τραπέζι ? βάση ?

για να δούμε τί λέει ο λαός
μπάμπης

Σιγουρα στη θηκη ειναι προφυλαγμένο απο την άποψη κάποιου ατυχήματος. Αλλα αναπνέει το ξυλο καλα? υγρασια?

ΣΤΗ ΘΗΚΗ και μάλιστα όχι στημένη όρθια στον τοίχο αλλά ξαπλωμένη κάτω στο πάτωμα…για να μή μπορεί να πάει πιό κάτω…

(το λέω γιατί μετά απο μια πρωτοχρονιάτικη πτώση ΜΕ τη θήκη του μπουζουκιού μου , μου έμεινε το κεφαλάρι στο χέρι…ευτυχώς την Κυριακή το παραλαμβάνω εξ Ελλάδος επισκευασμένο απ τον κατασκευαστή του).

Επίσης η Θήκη να είναι στα μέτρα του οργάνου όσο γίνεται περισσότερο…τα κενά αέρος σκοτώνουν…

Νίκος

πάντα σκληρή θήκη! είναι η μόνη ασφαλής, ειδικά επί σκηνής! συχνότατα κάποιος μπουρδουκλώνεται στα καλώδια και κατά κανά κανόνα πέφτει το στάντ με το καλλιτερο όργανο! νόμος του Merphy, μάλλον…
Επίσης η θήκη της δικιάς μου (ovation), με έχει βολέψει ενίοτε και ως κάθισμα!

1 «Μου αρέσει»

θα προτίνω βάση , εχω και θήκη φυσικα αλλα δεν βολευει φιλε μου ολη την ώρα να το βγαζεις να παίζεις και να το ξαναβάζεις αν έπεζα μια φορά την μέρα τώρα με την βάση με τρία πόδια και γέρνει προς τα πίσω είναι super ασε που παίζεις ολη την μέρα πχ το εχω δίπλα στο pc πες οτι κάνω ενα reboot στο pc τρακ… ποιάνω αμέσως το μπουζούκι κάνω κανα ταξίμι και το αφήνω, αυτό για να το κάνεις με την θήκη… μη το ψάχνεις αν 8ες μπορώ να σου βάλω μια φωτογραφία της βάσης να δεις πως είναι δεν υπάρχει περίπτωση για ατύχημα, πρεπει να είσαι κουλός! για να το ρίξεις:)

1 «Μου αρέσει»

Φίλε “oxtaxordos”, Το σταντ έχει τρία, αλλά ο διάολος πολλά ποδάρια…! παλιά μου είχε πέσει η κλασική μαζί με το σταντ με αποτέλεμα να κοπεί ένα κλειδί σαν ραπανάκι! και αναγκάστικα να τα αλλάξω όλα γιατί δεν έβρισκα ακριβώς τα ίδια…
Ενώ η ακουστική μου έχει κάνει βουτιά μαζί με τη θήκη και εκτός από πάταγο δεν έγινε τίποτα! Αν θες να έχεις το όργανο εύκαιρο, αλλά ασφαλές, τότε βάζε το πάντα σε οριζόντια θέση, και όχι σε κατακόρυφη!

1 «Μου αρέσει»

Πάνω στο ίδιο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω το ίδιο όπως πιο πάνω, σε ένα σπίτι χωρίς παιδι και σκυλί βρίσκω τα ακόλουθα θετικά και αρνητικά και περιμένω τις απόψεις - συμβουλές σας.

Θετικά

  1. Πιο γρήγορη πρόσβαση στο όργανο δλδ περισσότερη μελέτη πιθανόν
  2. Ευκολία

Αρνητικά

  1. Σκόνη
  2. Σκευρωμα αν το σπίτι έχει 10 βαθμούς το πρωί που δουλεύω και 20 όταν αναβω το κλιματιστικό? (Παιζει? Μήπως η θήκη το προστατεύει από την υγρασία περισσότερο ? )

Βασικά προσοχή στο κλιματιστικό γιατί ξηραίνει τον αέρα και μπορεί να κάνει ζημιά στα όργανα. Μην αφήνεις το όργανο εκεί που χτυπάει το μηχάνημα, ούτε να το αποθηκεύεις στο δωμάτιο όπου λειτουργεί.
Το καλύτερο είναι ένα σταντ στον τοίχο (ή ένα απλό κρεμαστάρι), και από πίσω ένα ρούχο. Έτσι έχεις το ύφασμα που και προστατεύει το όργανο από το να χτυπήσει στον τοίχο, αλλά και κάνει πρώτο τις ανταλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας με το περιβάλλον προστατεύοντας έτσι το όργανο από απότομες αλλαγές.
Οι πλαστικές θήκες δεν προστατεύουν από την υγρασία (μόνο οι λεγόμενες χάρτινες), ίσα ίσα που την εγκλωβίζουν μέσα τους και κάνουν ζημιά στο όργανο αν είναι εντελώς κλειστές.

2 «Μου αρέσει»

Νίκο αν δεν υπάρχει χώρος για κρεμαστο αν κατάλαβα καλά προτιμάς μια απλή βάση εδάφους αντί για θήκη?

Μέσα στη ντουλάπα υπάρχει θέμα; είτε με υγρασία είτε οτιδήποτε;
Έχω το μπαγλαμά μέσα στη ντουλάπα σκέτο (χωρίς θήκη) πάνω από τα ρούχα. Απλά ακουμπισμένο, όχι τυλιγμένο κτλ

@Panos μια χαρά είναι και η βάση εδάφους αν στηρίζεται καλά (είναι φτιαγμένες για κιθάρες) και δεν υπάρχει φόβος να σκοντάψεις. Η θήκη και αυτή δεν είναι κακή λύση, αρκεί να μένει μισάνοιχτη. Αν το όργανο έχει τυχόν κλίση στο μπράτσο, καλό είναι να το ακουμπάς έτσι ώστε το βάρος του να αντιτίθεται στο σκέβρωμα αντί να το ενισχύει.

@John88 η ντουλάπα είναι το καλύτερο μέρος για φύλαξη λόγω ρούχων, έχουν σωθεί παλιά όργανα έτσι για δεκαετίες. Απλά ο Πάνος ανέφερε γρήγορη πρόσβαση, να το βλέπεις και να σου έρχεται όρεξη για μελέτη!

3 «Μου αρέσει»

Εγώ πάντως σε βάση εδάφους για κιθάρα το αφήνω ανάποδα γιατί κανονικά δεν χωράει.Νομίζω 15 ευρώ την είχα πάρει ή κάπου εκεί.Δεν έχω μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα.Λίγο σκόνη κάθεται αλλά εντάξει με ένα πανάκι το καθαρίζεις.Πάντως όντως καμιά φορά όταν περνάω από το όργανο και έχω λίγο χρόνο το αρπάζω και παίζω.

1 «Μου αρέσει»

Yπάρχουν και καρφιά, που καρφώνονται στον τοίχο και σύρμα, που μπορείς να το σχηματοποιήσεις να κάνει διχάλα, να το δέσεις στο καρφί και να δημιουργήσεις ασφαλές κρέμαστρο να ακουμπάνε δύο στριφτάρια, όσο ψηλά το θέλεις, και ποτέ δεν θα το κλωτσήσεις. Και για να μην γρατζουνάει ο τοίχος, ένα κομματάκι μοκέτα εκεί που έρχεται και ακουμπάει στον τοίχο το σκάφος, καρφωμένο με δύο καρφιά έξω έξω, να μη γδέρνουν τη λάκα. Ευρώ όχι 15 αλλά 0,00κάτι. Μόλις καθαρίσουμε απ’ τον ιό και βρεθούμε για κρασάκι και παίξιμο, μου έχετε παραγγείλει και σας φέρνω τέτοια συρματάκια, έναντι ενός ποτηριού μπύρας / κρασιού έκαστον.

1 «Μου αρέσει»

Δεκτή η πρόσκληση για το κρασάκι! Εγώ χρησιμοποιώ κρεμάστρες για παλτά που σηκώνουν βάρος και χοντρό καλώδιο, λυγίζει εύκολα και το πλαστικό περίβλημα δεν γρατζουνάει.

Ε, δεν είναι βαρειά τα όργανα! Με σωστά σχεδιασμένο κρεμαστάρι από σωστής διαμέτρου σύρμα, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο: Επειδή εγώ τα κρεμάω αρκετά ψηλά, παίρνω το όργανο απ’ το κάτω μέρος του μάνικου, το φέρνω μπροστά στα δύο προεξέχοντα και λυγισμένα προς τα επάνω τμήματα της κρεμάστρας και σπρώχνω ώστε να πάει προς τον τοίχο το καράουλο, προσέχοντας το ύψος για να περάσει το πρώτο ζευγάρι κλειδιών πάνω απ’ την κρεμάστρα, και αφήνω.

1 «Μου αρέσει»

Πάντως στο θέμα της προστασίας και αποθήκευσης μην ξεχνάμε και τα όργανα που είναι στις βιτρίνες καταστημάτων.
Λογικά οι θερμοκρασίες που φτάνουν οι εσωτερικοί χώροι στην Ελλάδα δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Τελικά εγώ κατέληξα με τον τζούρα στον τοίχο και το μπουζούκι στο δάπεδο αλλα σε κάπως ασφαλές σημείο.

1 «Μου αρέσει»

Ή ένα πιο μακρύ ύφασμα, κρεμασμένο από το ίδιο αρχικό καρφί. Θα φαίνεται βέβαια, οπότε μπορούμε να το διαλέξουμε να ταιριάζει και διακοσμητικά κάπως με τον χώρο. Μείωση του κόστους καρφιών στο 1/3 (το γελάς; στις μέρες μας η οικονομία σώζει) και άλλο τόσο και στις τρύπες στον τοίχο. Και χωρίς φόβο να τριφτούν τα καρφιά (που δεν υπάρχουν πια) με το σκάφος.