Όργανο για μικρά παιδιά...?

Μπορείτε να μου προτείνετε ένα όργανο για παιδί του δημοτικού που δεν έχει ξανασχοληθεί με τη μουσική, αλλά του αρέσουν πολύ τα ρεμπέτικα τραγούδια. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κατάλληλο και πιο εύκολο όργανο για να ξεκινήσει κάποιος σε αυτήν την ηλικία;

Νομίζω δεν τίθεται θέμα βαθμού «ευκολίας» ή «δυσκολίας», ιδίως σ’ αυτή την ηλικία όπου τα παιδιά είναι δεκτικά κι έχουν καθαρό μυαλό και άνεση χρόνου.

Συζήτησε μαζί του τί του αρέσει περσότερο, το μπουζούκι ή η κιθάρα και αν έχετε την δυνατότητα, απευθείας στο δάσκαλο!

Ε, χωρίς πολλή σκέψη: μπαγλαμαδάκι. Μικρό, φτηνό, εύκολο, για συνοδεία και για σόλο. Και αν κολλήσει και του αρέσει, ό τι θέλει από κει και πέρα, πλέον.

Αυτο θα ελεγα κ εγω!
Σε γνωστο οργανοποιο μαλιστα ειχα δει και δοκιμασει ενα μπαγλαμα που ηταν παραγγελια για ενα μικρο παιδι, και γι αυτο το λογο το ειχε φτιαξει επιτηδες σε πιο μεγαλη κλιμακα, ωστε σε παιδικα μετρα, να ειναι σαν μικρο τζουραδακι.
(Βεβαια αν δεν παιζει κ ο γονιος, νομιζω οτι για πολυ μικρο παιδακι -των μικρων ταξεων του δημοτικου- θα ηταν μαλλον προτιμοτερος ενα οικονομικος “βιομηχανικος” μπαγλαμας)

Εγω παντως απο την προσωπικη μου εμπειρια πιστευω οτι ο μπαγλαμας δεν ειναι
το πιο καταλληλο οργανο! Καλυτερα με τζουρα πιστευω και βλεπω και τον 5χρονο
γιο μου που δεν αγγιζει με τιποτα τον μπαγλαμα και πολλες φορες μου ζηταει το
μπουζουκι να παιξει! Αρα καλυτερα πιστευω τζουρα ή μισομπουζουκο!
Αν μιλαμε τωρα για παιδι 9-10 χρονων και πανω ξεκινησε το κανονικα μπουζουκι!
Αν ρωτησεις καποιο δασκαλο θα σου πει απο ποια ταξη δημοτικου μπορει να ξεκινησει μπουζουκι!

Σύμφωνα και με τον Σπύρο τον Γκούμα την άποψη του οποίου ζητήσαμε κάποτε θεωρεί ότι πιο σωστό για παιδιά τέτοιας ηλικίας είναι ένα μισομπούζουκο.Θα τον βοηθήσει να μάθει να πιάνει πιό σωστά το όργανο σε σχέση με τον μπαγλαμά ή τον τζουρά.Διαφορετικά καλύτερα μπουζούκι.

Κι εμένα ο Σπύρος Γκούμας μου έχει μεταφέρει τον προβληματισμό του, πώς γίνεται κανένας κατασκευαστής (ειδικά οι μαζκής παραγωγής) να μην φτιάχνουν μισομπούζουκο. Διευκρινίζω ότι όταν λέει μισομπούζουκο, δεν εννοεί κάτι άλλο από μπουζούκι 1/2 (πώς λέμε κιθάρα 1/2;), δηλαδή μεταφορά των διαστάσεων του μπουζουκιού σε κατά 50% μικρότερη κλίμακα.

Και εγώ θα συμφωνήσω για τζουρά και όχι μπαγλαμα… Ο μπαγλαμάς μπορεί να φανεί σε ένα παιδάκι λίγο σκληρός στο παίξιμό του…ενώ το τζουραδάκι είναι ποιό ‘‘μαλακό’’ όργανο στο παίξιμο και ‘‘φιλικό’’ για μικρά παιδιά.
Όσο για την ηλικία δεν παίζει και τόσο ρόλο όσο ο δάσκαλος που θα του δείξει…Τα μικρά έχουν καθαρή αντίληψη αρκεί να μην τα ‘‘μπουκώσουμε’’ και μετά ακούνε μπουζούκι π.χ και τρέχουν μακριά! Γιαυτό προσοχή στον δάσκαλο…