Ωχ, το μάτι μου

Αναρωτιέμαι αν θα υπήρχε η δυνατότητα στο φόρουμ, να γίνεται κάποια διόρθωση -δίχως την παραμικρή εννοείται παρέμβαση - στα καραμπινάτα τουλάχιστον ορθογραφικά λάθη που κάθε τόσο εμφανίζονται σε διάφορα post.
Έτσι, σαν ένδειξη ελάχιστου σεβασμού στη γλώσσα μας, αλλά και στην υγεία των οφθαλμών του εκάστοτε αναγνώστη…

Νίκο, είχα λείψει στη Γερμανία για αρκετά χρόνια. Προσγειώθηκα στην ελληνική πραγματικότητα κάπως άκομψα και πολύ απότομα με τη στρατιωτική μου θητεία (ναυτικό). Κάποια στιγμή το “αφεντικό μου” μου έδωσε να επεξεργαστώ ένα κείμενο ενός στρατεύσιμου υπαξιωματικού, που είχε βγάλει “μόνο” γυμνάσιο (εξατάξιο τότε).

Έκανα όσες ουσιαστικές αλλαγές θεωρούσα αναγκαίες, διορθώνοντας συγχρόνως αυτόματα και τα ορθογραφικά λάθη (δουλεύαμε χειρόγραφα τότε, χωρίς υπολογιστές άρα, τα ξανάγραψα όλα). Παρέδοσα το κείμενο αλλά δεν μπόρεσα να μη σχολιάσω την ορθογραφία: “Όμως, κύριε …, για όνομα του θεού! Τι ορθογραφία είναι αυτή!” Με προσγείωσε λέγοντας “Πού ζής, Πολίτη; Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα”. Ήταν περίπου 40 χρόνια πρίν.

Από ανθρώπους της προηγούμενης από εμένα γενιάς μπορώ να βεβαιώσω με σιγουριά ότι ίδια κατάσταση επικρατούσε και άλλα 40 χρόνια πιό πρίν, και από επαγγελματίες που ασχολούνται με την πρόσφατη ιστορία βεβαιώνω ότι τα ίδια ίσχυαν και εκατό, και περισσότερα χρόνια ακόμα πιό πρίν.

Νίκο, αυτή είναι (και ήταν πάντα) η ελληνική πραγματικότητα…

Πάντως, Νίκο, στη νέα ελληνική η σωστή ορθογραφία του ρήματος “ζω”, στο δεύτερο ενικό, είναι “ζεις” και όχι “ζης”. Επίσης, οι μονοσύλλαβες λέξεις δεν τονίζονται. Χωρίς παρεξήγηση, μια και το έθιξες.

Δυστυχώς, οι όποιες ορθογραφικές διορθώσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν παρέμβασης και όχι αυτόματα, κάτι που όπως καταλαβαίνεις είναι μη πρακτικό. Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, εκτός του χρόνου προγραμματισμού, θα απαιτούσε μια τεράστια βάση δεδομένων / λεξικό να “τρέχει” μόνιμα στο λογισμικό του Φόρουμ, με εμφανείς συνέπειες στη λειτουργικότητά του.

Έχεις δίκιο, Webμάστορα, εμείς οι παλαιότεροι μένουμε προσκολλημένοι σε στερεότυπα. Θυμάμαι ακόμα το φιλόλογο, στο γυμνάσιο, που προσπαθούσε να μας αλλάξει την ορθογραφία του «ζεις» σε «ζης» (από τότε είχε αρχίσει η αμφισβήτηση) με τη ρήση «Ζει χύτρα, ζη φιλία» (δηλαδή, όσο κάτι «μαγειρεύεται» σε έχω ανάγκη, μόλις «ψηθεί το φαγητό» περιττεύει η «φιλία»). Το κατάφερε, όπως διαπιστώνεις. Αργότερα, το σύνθημα «Ζη» στους αθηναϊκούς τοίχους (για τον Λαμπράκη), με ένα ζήτα με τραβηγμένο το κάτω οριζόντιο σκέλος του ώστε να χωρέσουν και δύο κάθετες γραμμές που σχημάτιζαν το ήτα, μου εμπέδωσε ακόμα περισσότερο αυτή την ορθογραφία. Για δε τις μονοσύλλαβες, το ίδιο ισχύει (χωρίς παραδείγματα, εδώ).

Πού να φανταζόσουν, λοιπόν, τότε ότι κάποια στιγμή θα καταργούνταν οι δασείες κι οι περισπωμένες… Ανεξάρτητα από τα -πολύ ενδιαφέροντα- παραδείγματα που παρέθεσες, η ισχύουσα γραμματική είναι σαφής και ξεκάθαρη. Οι φιλόλογοι του Φόρουμ είναι οι πλέον αρμόδιοι να τοποθετηθούν.

Επίσης, ένα σχετικό και πολύ ενδιαφέρον site, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης βρίσκεται εδώ.

Σε CD κυκλοφόρησε;
Και γενικότερα: Κυκλοφόρησε κάποιο σοβαρό λεξικό (όχι το Φυτράκη - Τεγόπουλου) σε CD;

Άψογος ο Webmaster!

Σε όλους μας ξεφεύγουν λαθάκια, μερικές φορές και από βιασύνη.
Ίσως βοηθούσε να γράφαμε πρώτα σε κείμενο Word , να γινόταν επεξεργασία με τον ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο και μετά να το μεταφέραμε εδώ.

Υπάρχει ορθογράφος στα πρόσθετα του Firefox!:089:
Κατεβάστε τον από εδώ: https://addons.mozilla.org/el/firefox/browse/type:3
καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και ορθογραφία!:063:

Καλλύ χρωνειά κε απώ μαίνα Θωδορεί:088:

Συμφωνώ, κανείς τέλειος.

Άσχημο και απαράδεκτο είναι το άτονο, το χωρίς τελικό σίγμα και το “με μικρά μετά από τελείες” κείμενο:)

Ελένη, ο ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος του Word δυστυχώς δεν με καλύπτει πάντα. Έχουν αφήσει απέξω πολλές περιπτώσεις που είναι, ομολογώ, κάπως σπάνιες. Η πρόταση του Webmaster για το λεξικό του Παν/μίου Θεσ/κης είναι καλύτερη.

εγω πιστευω οτι μετραει η ουσια στο τη λεμε και στο κατω κατω αυτη την παιδια εχουμε…
γι αυτο φαινονται και τα ονοματα στο ποιος γραφει τι…
νικοσ χιοσ

Ο ορθογραφικός έλεγχος του Word αγνοεί χιλιάδες λέξεις (κι όχι σπάνιες περιπτώσεις, που λέει επιεικώς ο Νίκος). Επίσης τον έχω “συλλάβει” μερικές φορές να κάνει και λάθη.
Ο ορθογραφικός έλεγχος του προγράμματος που “τρέχει” το Ρεμπέτικο Φόρουμ είναι αρκετά καλός για να αποφεύγουμε τις …χοντράδες.

ΥΓ. Αλήθεια, πού είναι εκείνο παλικάρι ο Kyanos, που μπροστά του ο Μποστ θα χλώμιαζε;

Δεν είναι ο ίδιος με του word ;
Όπως και να΄ναι, πάντως, βοηθά να αποφεύγουμε τις χοντράδες.

Δεν μιλάω για τις χοντράδες, Ελένη μου, αυτές έ, κάπως καταφέρνω να τις αποφύγω και χωρίς τον έλεγχο. Για το αν θα μου διακρίνει μεταξύ ζωής και βρασμού μιλάω, αλλά και για πολλά άλλα που και ο Άρης έχει, ως φαίνεται, επισημάνει. Γιαυτό έχω από καιρό πάψει να το βάζω να δουλέψει γιατί περισσότερο χρόνο ξοδεύω να το διορθώνω.

Αααα! Υπάρχει και τέτοιο; Πού; Πώς;!
(για να το ελέγξουμε, δηλαδή, όχι πως κάνω …χοντράδες ! )

To forum έχει ορθογραφικό έλεγχο βρε Web-Κώστα?
Εγώ κατάλαβα ότι εννοείς το plugin του firefox που δεν είναι και τίποτα σπουδαίο.
Μου κοκκινίζει σχεδόν όλες τις μη καθιερωμένες λέξεις.

Του Firefox ή του Φόρουμ, δεν ξέρω. Πάντως όταν γράφω στο Φόρουμ, δουλεύει.

“Ωχ ! το ματια μου”
θα εχετε πει με τα δικα μου ατονα posting…

Απλα, φανταστειτε τα τονισμενα! :016:

Ναι, αλλα σε ποιο δρομο;