Χορδεσ κιθαρασ σε τριχορδο

Τον τελευταίο καιρό και μετά από αρκετό ψάξιμο με έτρωγε η ιδέα να βάλω χορδές από κιθάρα σε ένα μισομπούζουκο που έχω. Σήμερα πήρα την απόφαση και το έπραξα. Πήρα λοιπόν από της bronze 10άρες και πιο συγκεκριμένα την Μι καντίνι για Ρε, την Σι καντίνι για Λα και την Σόλ για Ρε Μπουργάνα. Πιστεύω ότι τώρα το όργανο έχει ισορροπήσει αρκετά (γιατί πρίν ήταν αρκετά πρίμο). Λέω να δοκιμάσω και τις 11άρες. Έχει κανένας άποψη επί του θέματος?

Κάτι παρόμοιο που αποδεικνύει ότι στέκει σαν ιδέα https://www.youtube.com/watch?v=L4TIo8DFSGc
Αν και μόνο που επιβεβαιώνεις ότι έχει ισορροπήσει το όργανο και σο αρέσει, νομίζω είναι αρκετό :088:

Από δυνάμεις πάντως εισαι στα ίδια . Ρε λα ρε κουρδισες φαντάζομαι . 10, 14 και 22 ίντσες τα μεγέθη σωστά ;γιατί να έγινε λιγότερο πρίμο όμως ; Τι χορδές φορουσες και τι έβαλες ;

Για τις 11 άρες ( ας πούμε 11-15-24) πάλι δεν θα έχεις πρόβλημα , από άποψη δυνάμεων, αφού είναι πολυ κοντά στα τυπικά μεγέθη για μπουζούκι . Εκτός και εάν το όργανο σου έχει ιδιαιτερότητες οι ποιες απαιτούν πιο χαμηλή τάση χορδών .

Πρίν φορούσα αποκλειστικά χορδές sonata, τώρα έβαλα τις pyramid bronze τις 10άρες (αν και νομίζω ότι αυτές είναι phosphor bronze). Λιγότερο πρίμο έγινε με την έννοια ότι η Λα έγινε λιγάκι πιο μουντή (αν και έχω την εντύπωση ότι ακούγεται πιο “καθαρά” πλέον. Σίγουρα θα δοκιμάσω και τις 11άρες.

Έχω την αίσθηση, ότι οι silver χορδές είναι γενικά πιο πρίμες από τις bronze. Βέβαια, νομίζω ότι το silver-bronze είναι χαρακτηριστικά της περιέλιξης της χορδής και όχι του πυρήνα. Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσο το υλικό των χορδών κιθάρας και μπουζουκιού είναι τόσο διαφορετικό, έτσι ώστε να αλλάζει με τέτοιο τρόπο το ηχόχρωμα!

Αφού σου αρέσει περισσότερο εσένα βέβαια, όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία!Από δυνάμεις πάντως, δεν νομίζω οτι κινδυνεύει το όργανο.

μιλώντας για τα τέλια (καντίνι-μεσαία) σε σχέση με τις σονάτα που είναι σκέτο ατσάλι, της κιθάρας είναι πιο “εξευγενισμένες” και πιθανόν πιο μαλακές. στην μπουργάνα τώρα, ο μπρούντζος έχει πιο σκληρό ήχο και μεγαλύτερη τάση.
όταν λες μισομπούζουκο τί εννοείς; μικρότερο σκάφος ή και μικρότερη κλίμακα; αν είναι μικρότερη η κλίμακα σηκώνει και πιο βαριές χορδές. το 11 είναι το στάνταρ πάχος, πιστεύω θα μπαίνει με ασφάλεια. όμως καλού-κακού έχε πάντα το νού σου.

Η κλίμακα του οργάνου είναι 66cm. Διαφέρει από τα 68άρια τα μεγάλα σημερινά μπουζούκια αλλά διαφέρει και από τα προπολεμικά Σταθόπουλος κλπ που νομίζω ήταν γύρω στο 64cm. Οι Ρε τις σονάτα είναι 11άρες εγώ πάλι έβαλα 10άρες και η μπουργάνα της σονάτα είναι 24 ενώ η Σόλ της πυραμίδα είναι 21!!! Από την άλλη όμως η μπουργάνα της σονάτα είναι ατσάλινη ενώ η Σόλ της πυραμίδα έχει μπρούτζινη περιέλιξη - άρα μάλλον ασκεί μεγαλύτερη δύναμη στο όργανο, πιστεύω όμως ότι πάνω κάτω οι δυνάμεις είναι μικρότερες ή το πολύ ίσες. Αν βάλω 11άρες θα έχω πρόβλημα ακόμα και αν κάθε φορά που παίζω στο τέλος ξεκουρδίζω το όργανο?

με αυτά τα δεδομένα βάζεις άνετα 11άρες. η μπουργάνα της σονάτα είναι με ασήμι. η διαφορά στην τάση αντιστοιχεί περίπου σε 1-2 νούμερα, δηλαδή 24 ασήμι αντιστοιχεί σε περίπου 22 μπρούντζο.