Χορδές για τρίχορδο

Για οσους κανουν πειραματα με χορδες για ηχο,διαρκεια κλπ,απλως αναφερω πως εβαλα Ernie ball(polyweb)ακουστικης,3 11αρες,2 14αρες,με mastro μοργανα,κ το αποτελεσμα ειναι εξαιρετικο.Μια απλη ηχογραφηση σε κινητο,θα σας πεισει να το πειραματιστειται.Εβαζα prodegy γαι να ξερετε.Γενικως μου αρεσει να ψαχνομαι με τις χορδες.Σημ.με κοφτακι,κ πενσα κοβουμε κ σπαμε το κυλινδρακι χωρις να παθει η θηλεια τιποτα,ευκολακι.

καλημέρα! Μήπως μπορείς να γράψεις και τον τύπο της χορδής - ή ίσως μια φωτογραγία από τη συσκευασία ?
έψαξα για ernie ball polyweb (και στην σελίδα της ίδιας της εταιρείας) και δεν βγάζει τίποτα. Αντίθετα βγάζει αποτελέσματα για elixir (polywed & nanoweb).
ευχαριστώ.

Μανο καλημερα.Εχεις δικιο elixir ειναι.Ως οργανοποιος κοιταξε το,θα εχεις ισως καλυτερη αποψη.Παντως εμεινα ευχαριστημενος.Για να καταλαβεις περιπου,υπαρχει η αισθηση καλου κραματος ατσαλιου οπως στις prodigy αλλα οχι τοσο μαλακες.Η διαρκεια τους 3-5 φορες πιο πολυ.Για εναν ερασιτεχνη που παιζει 1-2 ωρες καθημερινα,θεωρω τουλαχιστον 6-8 μηνες ειναι καλυμμενος.Κι απο αποδοση στρογγυλος κ καθαρος,σταθερος ηχος.Με μοργκανα’‘mastro’’.Μας λες μετα τη δοκιμη τη γνωμη σου.

οι elixir θεωρω ότι “ψεύδονται” ως χορδές, δίνουν τον δικό τους εντυπωσιοθηρικό ήχο και όχι του οργάνου. επίσης δεν ξέρω τί φθορά προκαλούν στα τάστα λόγω σκληρότητας (όπως όλες οι ενισχυμένες χορδές), έχω αυτό το πρόβλημα με τις cleartone.

1 «Μου αρέσει»

Σωστο κατα το ημισυ.Δηλ,για τη φθορα στα ταστα δε ξερω,ειναι κατι που θα διαπιστωθει η οχι στην πορεια.Εκτος κι αν το εχεις τσεκαρει φιλε liga rosa,οποτε να το ξερουμε να το προλαβουμε,ισως εχεις δικιο.Για τον ηχο,ειναι επιτρεψε μου λιγο προσωπικο(οχι εγωιστικα )η αισθητικη που αντανακλα στον καθεναν μας.Εννοω πως του αρεσουν οι ηχοι ειναι υποκειμενικο.Αυτο που ακουω εγω μ αρεσει.Προβληματιστικα σχετικα με τη φθορα των ταστων,κ ακουγεται λογικο ως ενα σημειο.Απ την αλλη,ειναι αλλα τα ταστα της κιθαρας?Πιο σκληρα δηλ,αλλο μεταλλο?Ειναι κατι που δε ξερω καν.

αναλογως τί τάστα έχει βάλει ο καθένας στο όργανο, αυτό θα το δεις με τον ογανοποιό σου. κι εγώ ενισχυμένες χρησιμοποιώ, απλά λούζομαι το τρίψιμο και την αλλαγή συχνότερα. έτσι κι αλλιώς άμα εξασκήσεις την ελάχιστη πίεση (σωστή τεχνική) οι φθορές μειώνονται σημαντικά.

liga rosa χωρις να αλαξω θεμα ποτε καταλαβανουμε οτι τα ταστα θελουνε αλλαγμα η ισιωμα αμα το οργανο αρχιζει να τσταρει η αμα εφανιζονται σημαδια.

Εγω εχω χωρδες σονατα χυμα και μου φινονται σκληρες ,οι καλυτερες απο ολες που εχω δοκιμασει μου φανοται οι ματσικα κατι φτηνες μαλακες βεβαια ομως πρεπει να αλλαζονται ποιο συχνα αλλα βγαζουν ενα ωραιο γλυκο ηχω κατα τη γνωμη μου.

οι σονάτα είναι σαφώς οι καλύτερες και οι πιο παραδοσιακές, του μάτσικα είναι μαλακές και φτηνό νήμα.
άμα δεις στα τάστα που παιζεις περισσότερο (πχ 7ο και 12ο) θα προσέξεις αυλάκια από τις χορδές. εκεί θέλει τρίψιμο σε μάστορα για να έχεις παλι λεία επιφάνεια. όταν τα τρίψεις αρκετές φορές και χαμηλώσουν πολύ τα τάστα, πάς για αλλαγή τάστων. όταν αλλαχτούν κάποιες φορές τα τάστα τότε πας για αλλαγή ταστιέρας.
αυτά θεωρούνται αναλώσιμα, ακόμα και η ταστιέρα σε ενα όργανο που είναι φτιαγμένο να ζήσει πολλές δεκαετίες. η ποιότητα του μάστορα και του οργάνου φαίνεται και σε αυτό, κατά πόσον μπορεί να αντέξει αρκετές αλλαγές τάστων η ταστιέρα, και όταν χρειαστεί άλλαγμα να γίνει με σχετική ευκολία και ασφάλεια. ένα όργανο μαζικής παραγωγής ή προχειροφτιαγμένο, συνήθως έχει ασύμφορη επισκευή ήδη από τις πρώτες αλλαγές τάστων…

Ναι σωστα εχαριστω πολυ…

Καλησπέρα παιδιά.για καινούργιο τρίχορδο (αυτό που είναι στην φωτό μου). Τι χορδές να βάζω? Μαστρο που βάζω χρόνια στο τετράχορδο μου η κάτι άλλο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

καλορίζικο το όργανο! αν θες μας λες και κατασκευαστή. πώς και γύρισες σε τρίχορδο;
μάστρο για απλές φτηνές, ή σπουρδαλάκη ίνοξ για ενισχυμένες. ενδιάμεσα υπάρχουν οι έξτρα λαούτο και διάφορες άλλες. μάλλον απέφυγε τις πρόντιτζυ, υπερβολικά μαλακές για τρίχορδο.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Νίκο.εχω τρελαθεί μαζί του!!! Πάντα υπήρχε η λαχτάρα για τρίχορδο για την πενία του και συν της άλλης μου αρέσουν πολύ τα βαριά γι’αυτό.απλα όταν είχαμε ξεκινήσει και εμείς είχαμε το αιώνιο διλλημα του αρχάριου τρίχορδο η τετράχορδο! Λέγαμε ότι είναι ποιο δύσκολο.ειναι του κ.Σμυρλογλου από το art port. Απλό αλλά μιλάει το οργανακι. Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ.να είσαι καλά.

2 «Μου αρέσει»

δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο, είναι άλλο όργανο με άλλο ρεπερτόριο. ό,τι ταιριάζει στον καθένα!

1 «Μου αρέσει»

Ναι αυτό φίλε Νίκο. Έτσι λέγαμε τότε με τους φίλους!!!

1 «Μου αρέσει»

Οι εξτρα σονατα πως ειναι εμφανισιακά?

τυλιγμένες σε σκληρό υποκίτρινο χαρτί και με κόκκινη κλωστή στην θηλιά, αν δεν κάνω λάθος.

Λεω να αγοράσω σημερα ενα σετ.Ειναι καλες?

είναι οι πιο παραδοσιακές χορδές που κυκλοφορούν. μπορεί να μην κρατάνε όσο κάποιες άλλες (ειδικά η μπουργάνα), αλλά έχουν τον καλύτερο ήχο.

1 «Μου αρέσει»

Εγω εχω τις προτιτζι,μου σπασε χθες η ρε αλλα λεω να τις αλλαξω ολες γιατι τις εχω λιγο καιρο και εχουν ψιλομαυρισει.Βεβαια τη μουργκανα την αλλαξα πιο μετα οπότε ειναι μια χαρα.Εαν τις αλλαξω ολες εκτος απτη μουργκανα παιζει θεμα?

οι πρότιτζυ είναι καλές μόνο για κάνα τετράχορδο με μαγνήτη… κράτα την μπουργάνα για καβάτζα άμα μπορείς να τη σώσεις.

1 «Μου αρέσει»