Χαρακτηριστικά τραγούδια των εκάστοτε δρόμων

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πράμα που έχω παρατηρήσει.
Σε συζητήσεις με μουσικούς ή με φίλους όταν αναφερθώ στον δρόμο χιτζάζ, αυτομάτως και στο μυαλό των άλλων και στο δικό μου μυαλό έρχεται ένα τραγούδι(ισως και στο δικο σας το ιδιο) ΤΟ τραγούδι αυτό είναι το "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι " του Καλδάρα. Αυτό το έχω παρατηρήσει τουλάχιστον σε 5-6 περιπτώσεις. ΔΗλαδη, λες στον άλλο: παίξε μου ένα Χιτζαζ και σου παίζει το Νυχτωσε χωρίς φεγγάρι. ¨ή του λες, κανε μου ένα ταξίμι χιτζάζ, και με το που τελειώσει σου παίζει αυτό. Ή και μονο η αναφορα στον δρόμο χιτζάζ τον κάνει να σκεφτεί το συγκεκριμένο τραγούδι. (θελω να μου πειτε αν και εσεις ειναι το πρωτο τραγουδι που σκεφτεστε οταν ακουτε χιτζαζ).

Μετά την παρατήρηση μου αυτή, το εξέλιξα και πήγα σε άλλους δρόμους όπου δεν είναι τόσο έκδηλο όσο με τον Χιτζάζ αλλά πάλι γίνεται κάτι παρόμοιο! Για ματζόρε , δεν ξερω εσας ποιο σας ερχεται πρώτο, αλλά σε μένα και σε 2-3 άλλους που έτυχε να το κουβεντιασω έρχεται το Συννεφιασμένη Κυριακή. (εμενα ερχεται αυτο μαζι με το Αλητη μ’ειπες μια βραδια)

Η ερώτηση είναι: Υπάρχουν τραγούδια που θεωρείτε οτι ειναι χαρακτηριστικά για κάποιους δρόμους;
Η Ερώτηση όσο κι αν σας φαίνεται υποκειμενική, δεν ειναι, νοουμένου ότι θα συμφωνήσουν καποια άτομα (χωρις να επηρεασει ο ενας τον αλλο)( οπως για το Χιτζαζ ειχα απο 5-6 διαφορετικά ατομα και αγνωστα μεταξυ τους την ίδια σκεψη)

Είναι γεγονός ότι κάποια τραγούδια - κομμάτια είναι πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης κάποιων δρόμων.

Για παράδειγμα το Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι είναι ένα κομμάτι που είναι καθαρό χιτζάζ χωρίς προσμίξεις, δηλαδή δεν υπάρχει σημείο του κομματιού που να σου θέτει αμφιβολίες για το αν είναι χιτζάζ ή όχι και μάλιστα φροντίζει να στο θυμίζει πολύ συχνά στο κομμάτι παίζοντας την κλίμακα από πάνω έως κάτω.

Παρ’ όλα αυτά θα θέσω και μια άλλη συνιστώσα στην κουβέντα. Είναι πολύ πιθανόν ένα κομμάτι να μας έρχεται άμεσα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής ενός δρόμου γιατί ήταν το πρώτο που μάθαμε να παίζουμε σε αυτόν τον δρόμο. Γι’ αυτό και συνήθως αυτά τα τραγούδια είναι γνωστά και χιλιοπαιγμένα. Είναι λογικό να έχουμε ξεκινήσει να μαθαίνουμε χιτζάζ κομμάτια με το νύχτωσε χωρίς φεγγάρι πάρα με κάποιο άγνωστο τραγούδι κάποιου πιο “άσημου συνθέτη”.

Υ.Γ. @smxz8 Ναι κι εγώ όταν ακούω χιτζάζ το νύχτωσε χωρίς φεγγάρι σκέφτομαι πολύ συχνά. Μάλλον γιατί ήταν από τα πρώτα χιτζάζ κομμάτια που έμαθα να συνοδεύω στην κιθάρα…

1 «Μου αρέσει»