Χαμπιόλι ή Θιαμπόλι

Αναρωτιέμαι πού θα μπορούσα να βρώ ένα χαμπιόλι ή θιαμπόλι!;

Από συντονιστική ομάδα: το παρόν μήνυμα και όσα ακολουθούν μετακινήθηκαν εδώ από αυτή τη συζήτηση.

τι ειναι το χαμπιολι και τι το θιαμπολι ?

Το χαμπιόλι είναι καλαμένιο πνευστό που ανήκει στην κατηγορία του φλάουτου και συγγενεύει με το φλάουτο με ράμφος. Ονομάζεται κατά περιοχές θιαμπόλι, μπαμπιόλι, φθιαμπόλι, σφυροχάμπιολο και πειροχάμπιολο και πρόκειται για το γνωστό από την υπόλοιπη νησιωτική (κυρίως) Ελλάδα σουραύλι.
Στη δυτική Κρήτη ο αυλός ονομάζεται χαμπιόλι και μπαμπιόλι, στην επαρχία Σελίνου θιαμπόλι, στον Κρουσώνα (Ηρακλείου) πειροχάμπουλο, «γιατί του βάζομε πείρο από σφάκα», στα Βορίζα (Ηρακλείου) γλωσσοχάμπουλο και σφυροχάμπουλο κ.τ.λ.
«Το παμπιόλι (φθιαμπόλι) είναι (κι αυτό) βοσκίτικο όργανο. Γίνεται από χοντρό καλάμι πού ʼχει στη μια μεριά κόντυλο. Από κει που του φυσούν και παίζει είναι καλάμι κομμένο ξυράφτικα (λοξά) και είναι στουμπωμένο με πείρο από σφάκα. Ο πείρος ταιριάζει καλά και μόνον από την άκρα τση κοπής έχει μια πελεκιά κι αφήνει διάστεμα να μπαίνει η αναπνιά μέσα στο καλάμι. Ίσα ποκάτω στη στενή αυτή τρύπα είναι ανοιγμένη στο καλάμι τρύπα τετράγωνη, πού ʼχει το κάτω χείλι τση κοφτερά ξυσμένο, για να σφυρίζει η φυσά περνώντας από κει. Από κει και κάτω έχει 5 τρύπες στρογγυλές το καλάμι και μια από πίσω που τη φράζει ο δάχτυλος τση δεξιάς χέρας και στον κόντυλο κάτω είναι μια μικρή τρύπα καμωμένη με το σουβλί

πηγή : Ομάδα του Cretan Music

Ασχολείται όμως κάποιος κατασκευαστής με το χαμπιόλι ή θεωρείται πλέον μουσειακό είδος;

Από όσο γνωρίζω υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη παλιοί οργανοπαίκτες οι οποίοι είναι οι ίδιοι και κατασκευαστές. Τώρα, για το που μπορείς να βρεις στο εμπόριο θα δω αν μπορώ να κάνω κάτι, αλλά δεν σου υπόσχομαι και πολλά.

Μάλιστα,θα με ενδιέφερε να μην έχει ράμφος,σαν της φλογέρας για παράδειγμα,αλλά να παίζεται σαν πλαγίαυλος,όπως το νέυ.Όπως και να 'χει,ευχαριστώ για το ενδιαφέρον,να 'στε καλά!

Επικοινώνησε με τον Αντώνη Στεφανάκη, Ζαρός Ηρακλείου, Τηλ 2894031249. Αν δεν κατασκευάζει ο ίδιος, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να σε βοηθήσει. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά είναι παλιός οργανοποιός και καλλιτέχνης και παθιασμένος με την παραδοσιακή τέχνη.

Ευχαριστώ πολύ!Χαίρε!

Senor, σκέφτηκες να φτειάξεις κάτι μόνος σου? ¨Αν μιλάς γιά κάτι με στόμειο πλαγίαυλου ή νέυ, δέν θα είναι τόσο δύσκολο αρχίζοντας με σωλήνα ύδρευσης PVC με διάμετρο 1.5 εκ… Αυτό , άν δεν έχεις πρόσβαση σε καλάμι.

Φιλικά

Συμεών

Μάλιστα,θα με ενδιέφερε να μην έχει ράμφος,σαν της φλογέρας για παράδειγμα,αλλά να παίζεται σαν πλαγίαυλος,όπως το νέυ.Όπως και να 'χει,ευχαριστώ για το ενδιαφέρον,να 'στε καλά!

Αν δεν με απατά η μνήμη μου πλαγίαυλος λέγεται το φλάουτο, που έχει άλλο επιστόμιο και φύσιμα από το νέυ.
Σαν το φλάουτο είναι το Ινδικό μπανσούρ (από μπαμπού).
Το νέυ έχει επιστόμιο (πασπαρέ).
Υπάρχει και το καβάλι που δεν έχει επιστόμιο.
Κάτι τέτοιο δηλαδή χωρίς επιστόμιο, καλαμένιο και μικρό σαν φλογέρα, με ήχο σαν φλογέρα, είχα αγοράσει πριν λίγα χρόνια από τον Μωησή Άσερ στην Καλιδρομίου ψηλά (προς Αλεξάνδρας) και μάλιστα πολύ φτηνά.
Αν θες πληροφορίες γιά την κατασκευή του πέσε μου να μετρήσω.

Γενικότερα,πλαγίαυλος λέγεται ό,τι παίζεται πλάγια στο στόμα και δεν έχει ράμφος.Ακόμη και φλογέρες υπάρχουν που παίζονται έτσι.Το νέυ(αρχαίος πλαγίαυλος) βεβαίως έχει πια μπασμπαρέ,αλλά υπάρχουν και νέγια μικρότερου μήκους που δε χρειάζονται.Το καβάλ δεν έχει επιστόμιο,αλλά έχει και περισσότερες τρύπες(εφτά και μία).Νομίζω το θιαμπόλι είναι μια καλαμένια φλογέρα με ράμφος μπροστά.Θα με ενδιέφερε ο ήχος του,χωρίς το ράμφος,ο αέρας θα έβγαινε διαφορετικός…

Δυστυχώς,ο αριθμός τηλεφώνου μοιάζει να μην λειτουργεί…

Μιας και ανακάλυψα αυτή την παλιά συζήτηση, ας συμπληρώσω ότι το θιαμπόλι με όλα του τα συνώνυμα, όπως και το σουραύλι με όλα τα δικά του συνώνυμα, δεν είναι παρά το όργανο που μάθαμε στο σχολείο ως φλογέρα. Δηλαδή ναι, με ράμφος. Από το '08 που έγινε η συζήτηση μέχρι τώρα, ειδικά το κρητικό θιαμπόλι έχει αρκετά βγει από την αφάνεια και εμφανίζεται στη μουσική γνωστών μουσικών όπως η ομάδα «Ξερό καλάμι πελεκώ» κ.ά.
Όργανα πιστεύω ότι βρίσκει κανείς στο μαγαζί του Ξυλούρη μέσα στο μουσείο Λαϊκών οργάνων στην Αθήνα. Στην Κρήτη υπάρχει ο Ρομπογιαννάκης (Ζαρός Ηρακλείου), καθώς και ο προαναφερθείς Στεφανάκης (Ζαρό επίσης) και ο Δ. Βασιλάκης στα Μάλια. Αλλά γενικά δεν είναι κανένα σπάνιο και μυστήριο όργανο, είναι πολύ πιθανόν να το φτιάχνει ο παππούς μας ή κάποιος φίλος του, ακόμη κι αν δεν είναι Κρητικός.

KΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!
Εδω και καποιες μερες προσπαθω να φτιαξω μια μαντουρα…κοντινο με το χαμπιολι!!!
Πριν ανοιξω τον υπολογιστη ειχα ενα καλαμακι στα χερια μου και το καταφερα…αλλα ειπα να πειραματιστω και το αχρηστεψα!!!

Λοιπον με τον κυριο Στεφανακη μιλησα πριν μια βδομαδα,το χαμπιολι εχει 20ευρω και η μαντουρα 5ευρω + οσο κοστισουν τα ταχυδρομικα!
Κομματακι ακριβο!

Δοκιμαστε μονοι σας και αν δεν τα καταφερετε…υπαρχει ο Στεφανακης!!!

Οριστε και τα βιντεο που πετυχα ψαχνοντας
Το πρωτο αφορα το χαμπιολι

το δευτερο τη μαντουρα

Πληροφοριακα προσπαθωντας να φτιαξω μαντουρα χαλασα περι τα 6-7 κομματια καλαμι…θαρρω οτι πετυχαινοντας το σημερα καταλαβα καποια πραγματα.Αν υπαρχει ενδιαφερον ευχαριστως να πω οσα θαρρω οτι καταλαβα!

Από συντονιστική ομάδα: Από το παρόν μήνυμα και μετά άνοιξε συζήτηση η οποία μεταφέρθηκε σε ξεχωριστό νήμα με τίτλο Μαντούρα και βρίσκεται εδώ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΟΠΕΛΙΑ…ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ Κ ΓΩ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΤΟΥΡΑ Κ ΤΟ ΣΦΥΡΟΧΑΜΠΙΟΛΟ…ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΚΙΟΛΑΣ…ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ…ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ???

Τσίμπλακα, η παλιά μας συζήτηση είναι εδώ.

γεια χαρα νταν μαγκες (μπαινω στο κλιμα απο το πρωτο ποστ)
εγω να ουμ εχω ενα δυο πνευστα και παιζω και το παλευω
εδω παρα τα ουκ ολιγα φαλτσα λογω κακων αναπνοων
κανω παγκοσμια πρωτοτυπια
καθως παιζω ενα ξενο παραδοσιακο κομματι
με κρητικη φλογερα και ιρλανδικη φλογερα στην ιδια ηχογραφηση!
https://soundcloud.com/dimitris-arnaoutis-oikonomakis/sounds-from-saturday-morning
κι εχω χρημα ν αγορασω κι αλλο πιο προφεσιοναλ αμα λαχει (καπου 20 ευρω κανουν τα καλυτερα να κατασκευασεις ερχεται πιο φτηνα;;;:085:) Ομως θα ηθελα να βρω εναν δασκαλο… ξερει κανεις; :confused: