Χ. καρδαρασ, ιστορια & ρεμπετικο

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο (398 σελίδων) του ιστορικού (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Χρ. Καρδαρά. Στο βιβλίο παρουσιάζονται όσα ρεμπέτικα τραγούδια κατόρθωσε να συγκεντρώσει ο συγγραφέας, ώστε να φανεί και να μελετηθεί ο τρόπος που αντανακλώνται σε αυτά, γεγονότα, μικρά ή μεγάλα, από τη νεώτερη ελληνική ιστορία, ο τρόπος που τα προσέλαβαν οι συντελεστές του ρεμπέτικου και τα σχόλια που έκαναν μέσω της δημιουργίας των τραγουδιών.

Συγκεντρώνονται και ανθολογούνται οι στίχοι 200 περίπου τραγουδιών, από ό,τι μέτρησα. Τα επιλεγέντα άσματα εντάσσονται σε 12 θεματικές ενότητες. Στην αρχή κάθε ενότητας δίνεται εν συνόψει το ιστορικό πλαίσιο κάθε περιόδου, όπως επίσης το ιδιαίτερο ιστορικό πλαίσιο δίνεται κάθε φορά και ενόψει του εκάστοτε ανθολογούμενου τραγουδιού ή της εκάστοτε ανθολογούμενης ομάδας, για να ακολουθήσουν σχόλια του συγγραφέα.

Από μια πρώτη ανάγνωση που έκανα, το βρίσκω χρήσιμο, καθώς έχουμε τώρα συγκεντρωμένα όλα (ως φαίνεται) τα ρεμπέτικα που «εμπλέκονται» δημιουργικά με σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά κοινωνικοϊστορικά τεκταινόμενα της σύγχρονης Ελλάδας.

Για όσους επίσης ενδιαφέρονται για συγκριτικές αναγνώσεις, θυμίζω και το παρεμφερούς θεματικής βιβλίο του εδώ κάποτε μέλους Σ. Πάπιστα («Το αστικό τραγούδι στα πέτρινα χρόνια, 1940-49», εκδ. Αφών Κυριακίδη 2007), το οποίο πάντως επεκτείνεται, για τη συγκεκριμένη περίοδο, και σε δημιουργίες έντεχνες, ελαφρές και αντάρτικες, και όχι μόνο ρεμπέτικες.

και το οποιο βιβλιο εχει στηριχθει σε συζητησεις που εγιναν ολα αυτα τα χρονια στο φορουμ και οπου δεν ηξερε ο συγγραφεας ρωτουσε, του απαντούσαν και ετσι προεκυψε το βιβλιο.
Να τα λεμε αυτά.

Το πρωτο που αναφερεις, ποσο στοιχιζει Παρασανταλε?

Το βιβλίο στοιχίζει 27,69 ΕΥΡΩ, και στο βιβλιοπωλείο “Πολιτεία” στο κέντρο της Αθήνας (η ηλεκτρονικά) το βρίσκει κανείς με 30% έκπτωση, δηλ. 19,38 ΕΥΡΩ. Γενικότερα, ακόμα και αν κάπου για κάποιο βιβλίο διαβάσετε ή σας πουν ότι διατίθεται στο τάδε σημείο, καλό είναι να κάνετε πρώτα μια ηλεκτρονική βόλτα από την “Πολιτεία”. Στους καιρούς μας, 30% έκπτωση (ή 25% ή 20% όπου δεν μπορεί 30%) δεν είναι αμελητέα.

Τώρα για τον Πάπιστα, δεν καταλαβαίνω τι θα πει “να τα λέμε” αυτά… Ο ίδιος στη σελ. 3 του βιβλίου του ευχαριστεί “ιδιαίτερα τα μέλη του Ρεμπέτικου Φόρουμ για την ενθάρρυνση και συμπαράσταση στο δύσκολο εγχείρημα κλπ κλπ”. Και πιο κάτω ονομαστικά ευχαριστεί μεταξύ άλλων τους Φραγκίσκο Κουτελιέρη, Γιώργο Βαβουλέ, Κώστα Φέρρη, Ιωάννα Κλειάσιου (όλους τότε μέλη του Φόρουμ). Τι άλλο να κάνει ο έρμος για να σ’ ευχαριστήσει; Αλλού είχα εγώ ενστάσεις για το βιβλίο, αλλά δεν είναι πλέον της παρούσης.

Αλλο “ευχαριστώ για ενθαρρυνση κα συμπαρασταση” και αλλο ρωταω, μου απαντουν και βγαζω βιβλιο στο ονομα μου με οσα μου ειπαν.
Εχει διαφορα αλλα ας ειναι.