Φιγουρα στο καπακι;

φιλε να σου πω μια ιδεα που εχω στο δικο μου παρε απο αυτα τα σελοφαν για τα εξωφυλλα των βιβλιων και κολησε ενα κομματι εκει που θες και εισαι οκ.

Σε οποιαδήποτε κατάστημα με ξυλείας με καπλαμάδες ή σε επιπλοποιείο να πάς θα βρείς και μια και θες πολύ λίγο (ένα ρετάλι να ζητήσεις) θα στο δώσουν δωρεάν. Εγώ για καπλαμάδες είχα πάει από τον Βρεττό στη λεοφώρο Φυλής στο Καματερό που έχει μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές αλλά και με βόλευε μια και τότε ήταν ο δρόμος μου. Πολύ ωραίο αποτέλεσμα θα έδινε καπλαμάς ρίζα. Το έχω δεί σε όργανα και μου άρεσε.
Έχω την εντύπωση πως το χαρτόνι θα έκοβε περισσότερο τον ήχο σε σχέση με τον καπλαμά λόγω φύσης του υλικού. Το χαρτόνι πως το στερέωσες πάνω στο καπάκι; Αν δοκιμάσεις με τον καπλαμά δοκίμασε την μικρότερη δυνατή επιφάνεια για να ελαχιστοποιήσεις το πιθανό πρόβλημα. Πάντως ακόμη και πάστα να χρησιμοποιήσεις να διαλέξεις την πιό λεπτή. Καλή επιτυχία εάν το δοκιμάσεις.

ΥΓ Στον κατασκευαστή του οργάνου απευθύνθηκες; Για δοκίμασε το πριν κάνεις οτιδήποτε.

Αν το παω στον κατασκευαστη,σιγουρα το αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο.Αλλα θελω να δοκιμασω ετσι για να ασχοληθω με το οργανακι.Τωρα αν δε μου κανει το αποτελεσμα,βλεπουμε.
Θα μου φερει ενας φιλος ενα κομματι φυλλου καρυδιας,και ισως ψαξω και το Βρεττο που μου γραφεις.Εχω δει και εγω ριζα σε φιγουρα και ηταν πολυ ομορφο.Το χαρτονι δεν το κολλησα,απλα το στερεωσα με δυο κομματακια ταινια,για να βρω το σχημα που θελω να κοψω.Ευχαριστω για το ενδιαφερον,θα ενημερωσω για τη εξελιξη!

Σήμερα που πήγα στο εξοχικό τράβηξα φωτογραφίες το '‘παλιο’'μπούζουκο μου. Φαίνονται η διχρωμία στο καπάκι από την παλιά φιγούρας (3/4 κολλημέννη με βενζινόκολλα) καθώς και τα σημάδια που έκανα στο καπάκι κατά το ξεκόλλημα. Δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά για πρώιμη προσπάθεια πάει και έρχεται.

image image image

1 «Μου αρέσει»

Πραγματικα εξαιρετικη δουλεια για πρωτη προσπαθεια!!
(ασχετο…πρωτη φορα βλεπω ροζο στο καπακι!)

Τα συγχαρητήρια μου στον sakkalis αλλά μπορεί κάποιος να μου δώσει απάντηση σε ένα άλλο θέμα ; Μικροχτυπήματα από την πένα στο καπάκι που είναι επιφανειακά κ δεν έχουν φτάσει στο ξύλο μπορούν να φύγουν με κάποιο τρόπο ; Ευχαριστώ.

Αχ και να μπορούσες να δεις κάτω από τις φιγούρες των 3/4 στα όργανα ή τις λάκες θα βλέπανε τα ματια σημεία και τέρατα (ειδικά στα πιο φτηνά όργανα). Και εγώ όταν το αγόρασα δεν φαινόταν οι δυο ρόζοι (έχει και άλλον έναν συμετρικά που κάλυψα με τη φιγούρα), αλλά όταν ξεκόλλησα την φιγούρα που είχε τους ανακάλυψα. Πάντως το όργανο παρόλο που ήταν φτηνιάρικο βγήκε καλό για τα λεφτά του.
Όταν ξεκίνησα να το φτιάξω δεν είχα δει ποτέ μου μπουζούκι με ξύλινη φιγούρα, ούτε βρέθηκε κανείς να με βοηθήσει με συμβουλές ούτε για υλικά ύοτε για εργαλεία. Τα κοψίματα τα έκανα με ψαλιδάκι για τα νύχια και φαλτσέτα και το είδος της κόλλα το επέλεξα με δική μου πρωτοβουλία. Τη φιγουρα την έκανα μικρή για να μην βαρύνω το καπάκι φοβούμενος ότι θα μουγκαθεί. Όλα αυτά στα γράφω για έναν και μοναδικό λόγο. Αν φτιάχνεσαι με την ιδέα προχώρα το και μπορεί να σου βγεί και σε καλό. Τουλάχιστον εσύ μια βοήθεια από εδώ θα την έχεις.

Αποστόλη, μικροχτυπήματα που δεν έχουν φτάσει στο ξύλο σημαίνει γδαρσίματα στο βερνίκι μόνο. Αν μιλάς για κάτι τέτοιο το μυαλό μου πάει σε τρίψιμο με ψιλά γυαλόχαρτα και ξανά βερνίκωμα αλλά αυτό είναι μια διαδικασία που καλύτερα να στην κάνει μάστορας αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πειράζεις ένα όργανο μόνο για γδαρσίματα. Το πιο πιθανό είναι να προσθέσεις βάρος στο καπάκι αναίτεια. Τώρα για λύση τριψίματος με πάστες για την αφαίρεση των γδαρσιμάτων (όπως στα αυτοκίνητα) δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει μιας και μιλάμε για άλλα υλικά, μεγαλύτερα πάχη βαφής και επιφάνειες.
Άστο όπως είναι καλύτερα.

Σήμερα που πήγα στο εξοχικό τράβηξα φωτογραφίες το '‘παλιο’'μπούζουκο μου. Φαίνονται η διχρωμία στο καπάκι από την παλιά φιγούρας (3/4 κολλημέννη με βενζινόκολλα) καθώς και τα σημάδια που έκανα στο καπάκι κατά το ξεκόλλημα. Δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά για πρώιμη προσπάθεια πάει και έρχεται.

Καλησπερα σας. φιλε sakkalis Προσεξα τις φωτο που ανεβασες απο το μπουζουκι σου αλλα πραγματικα μου εκανε εκπληξη οτι το ξυλο το οποιο χρησιμοποιηθηκε για το καπακι ειναι εντελως ακαταλληλο. Καταρχην εχει πολυ χοντρα νερα αλλα και το σπουδαιοτερο εχει ρωζο. Σαν σουηδικο μου φαινεται το ξυλο ετσι που το βλεπω. Παντως δεν βαζουμε κατηγορηματικα τετοιου ειδους ξυλο για καπακι. Αν επιτρεπεται ποσο το πληρωσες? Φιλικα:089:

Το όργανο είναι όντως φτηνό όπως και το αναφέρω παραπάνω αν δεν κάνω λάθος. Το αγόρασα 35.000 εν έτει 1993 και μοναδικό μου κριτήριο ήταν η τιμή καθώς τότε ξεκίναγα με την μουσική. Αν μπορούσες να δεις καλύτερα, τα νερά του είναι πυκνά στο κέντρο και αραιώνουν στα πλάγια όπου υπάρχουν και οι ρόζοι. Όταν πάντως το αγόρασα ήταν το φτηνότερο τρίχορδο που μπόρεσα να βρώ. Άλλωστε την εποχή εκείνη τα τρίχορδα που κυκλοφορούσαν ήταν ελάχιστα σε σχέση με τα τετράχορδα. Πάντως μη σου κάνει καθόλου εντύπωση για την ποιότητα του καπακιού. Επειδή έχω γυρίσει αρκετά ξυλεμπορικά σε όλη την Αθήνα ένας μεγάλος και παλιός έμπορος μου είχε πει ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια ερχόντουσαν οργανοποιοι, από τους γνωστούς του Πειραιά, και αγοράζανε έλατο (από την οικοδομική ξυλεία) που το διαλέγανε επιμελώς. Τα παλιότερα χρόνια μέσα στο κάθε δέμα βρίσκανε 1 με 2 μαδέρια κατάλληλα. Τώρα πια τα ξεχωρίζουνε οι εταιρείες πριν φτάσουν στο έμπορο και τα πουλάνε ξεχωριστά και ακριβότερα.

Έτσι είναι,παλιοί οργανοποιοί έψαχναν για καμαρόξυλα στα “λατάκια” των οικοδόμων,και για καπάκια στις πεταμένες ψαροκασσέλες.

Επίσης σε εντοιχισμένα ντουλάπια από παλιά σπίτια που καταδεφίζονταν, παλιά κατεστραμμένα πιάνα, παλιές κασσέλες για ρούχα και όπου αλλού !

Μπορεί να μην ήταν πάντα καλό σε εμφάνιση το ξύλο, η να είχε και ελαττώματα, ήταν όμως τουλάχιστον παλιό.

Υπήρχε βέβαια και το χαρτζιλίκωμα του υπάλληλου του ξυλεμπορικού, που διάλεγε κι`έβαζε στην άκρη γιά το μάστορα όποιο μαδέρι τύχαινε νάχει στενά νερά η νάναι σωστά κομμένο γιά να βγάλει καπάκια.

Που να βρεθούν τότε τα «καλά», επιλεγμένα και σωστά κομμένα ξύλα ;
Βλέπουμε παρόλα αυτά και αρκετά πολύ καλά καπάκια , μαζεμένα από δω κιαπό κει, σε κάποια παλιά όργανα.

Μου έκανε εντύπωση που είδα πριν δυό μήνες ένα μπουζούκι 1800 ευρώ καινούργιο το οποίο στο καπάκι είχε ένα εμφανισιακό ελλάτωμα (σαν μικρό “ξεχειλωμένο” ρόζο θα το έλεγα, κακά νερά)…
Εκτός από το εμφανισιακό του θέματος, μπορεί ένα τέτοιο πράγμα να αποδεικνύει κάτι για
α) την ποιότητα του καπακιού σε σχέση με τον ήχο ?
β) την ποιότητα σε σχέση με την αντοχή του στο χρόνο ?

Εκτός από τα αντικειμενικά, ο κάθε μάστορας έχει και τα δικά του, προσωπικά κριτήρια γιά την επιλογή του καπακιού. Κάποτε επιλέγει κάποιο καπάκι με ένα εμφανές ελάττωμα, ίσως γιατί έχει κάποια άλλα σημαντικά προτερήματα. Υπάρχουν καπάκια π.χ. με φαρδιά νερά, πολύ καλύτερα από άλλα με στενά, παρ`ότι λέγεται !

Μπάμπη, δεν καταλαβαίνω καλά τι ακριβώς εννοείς. Υπάρχουν καπάκια που τα νερά τους παρουσιάζουν κάποιους κυματισμούς, που λέγονται «το γρατσούνισμα της αρκούδας». Αυτά, θεωρούνται επιλεγμένης ποιότητας και πουλιούνται πολύ πιό ακριβά από τα άλλα. Ίσως να είδες ένα τέτοιο «γρατσούνισμα».

Ο ήχος, είναι αυτός που ακούς: αν σ`αρέσει, είναι καλός.
Αν το καπάκι είναι σωστά κομμένο και παλαιωμένο (και δεν υπάρχουν εγκλωβισμένες τάσεις, λόγω κατασκευής), δεν υπάρχει κανένας φόβος γιά την αντοχή του στό χρόνο.

Δστυχώς δεν μπορώ να το περιγράψω πολύ καλύτερα:
εμοιαζε να έχει ρόζο, πολύ πολύ μικρό και σχετικά αχνό, ο οποίος σαν να είχε “εξαπλωθεί” ελαφρώς προς το νερό του ξύλου.Πάντως με ξένισε ιδιαίτερα, δεν μου φάνηκε φυσική ιδιότητα του ξύλου…
Βέβαια από φωνή το όργανο ήταν της κατηγορίας του :088:

Στο μπουζούκι του Ευαγγελίδη που επισκεύασε ο Γιάννης Τ το καπάκι έχει ρόζους

Ακόμη και σε παλιούς αργαλειούς, όπως ο υποφαινόμενος.

θα ηθελα να μαθω αν μπορώ να τριψω και με τι νουμερο γυαλοχαρτο ενα σημειο μαυρου πλαστικου (φιγουρας ), για να ερθει προσωπο με τον αφαλο γιατι εξεχει .
αν θαμπωσει μετα στρωνει με το λουστρο? και θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω να καθαρισω καποιες κολλες απο χαρτοταινιες πανω στη φιγουρα.

Βέβαια, το πλαστικό τρίβεται ολόκληρο και μετά λουστράρεται. Πρόσεχε μόνο μην το ξετρυπήσεις !
Μπορείς να ξεκινήσεις και με ξύστρα και μετά με ψιλό γυαλόχαρτο (π.χ. 280).
Θα θαμπώσει, αλλά μη σε νοιάζει.
Κόλλες από χαρτοταινία καθαρίζονται και με βενζίνη. Δε θα χρειαστεί όμως, αφού θα τρίψεις με γυαλόχαρτο,

να ειστε καλα κυριε φρονιμοπουλε , ευχαριστω

Απο Συντονιστή: Φίλε οχτάχορδε, καλό είναι τέτοιου είδους μηνύματα να γράφονται σαν πμ γιατί πιάνεται τσάμπα χώρος.