Τρύπα στο σκάφος του μπουζουκιού (2017)

Γειά σας φίλοι μου,

Αγόρασα ένα μπουζουκι πρόσφατα και χτες διαπίστωσα ότι έχει μια μικρή τρύπα, όσο το κεφάλι καρφιτσας, στο σκάφος του. Υποψιάζομαι ότι έγινε το σαββατοκυριακο από τον γάτο μου και τα νύχια του.

Υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει σε ρωγμη καθώς θα παίζω με τον καιρο; Είναι καλή ιδέα να την κλείσω με ξυλοκολα ή θα το κάνω χειροτερα;

Καλημέρα και καλώς ήρθες!
Που είναι η τρύπα ? (π.χ. σε ντούγα ή σε ένωση, ή σε άλλο σημείο) ?
Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να έγινε από νύχι, πιθανόν να υπήρχε ήδη από την κατασκευή.
Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει, μια φωτογραφία θα βοηθούσε περισσότερο.

τρύπα δεν θα έκανε ο γάτος, μήπως εννοείς βαθούλωμα στο λούστρο/γρατσουνιά ή κανένα ξεκόλλημα στα φιλέτα; βάλε καμιά φωτό με καλό φωτισμό. δεν νομίζω πάντως να κάνει μεγαλύτερη ζημιά πέρα από το αισθητικό μέρος.

Γειά σας,

Σε ντουγα είναι. Πρέπει να ξέρεις για να τη δεις ακριβώς. Την ανακάλυψα καθώς έπαιζα και κοίταξα μέσα στο ηχείο, φεγγιζε.

Υποψιάζομαι το γατί γιατί είδα και μικρές γρατζουνιες στη θήκη, αλλά μικρή σημασία έχει. Δεν αποκλείω κακή κατασκευή, είναι σχετικά φθηνό μπουζουκι.

Θα στείλω φωτογραφίες όταν πάω σπίτι το βράδυ. Ευχαριστώ!

Θα στείλω φωτο

δηλαδή ανοίξανε ελάχιστα σε κάποιο σημείο οι δούγιες; μήπως πέρασε καμιά απότομη ξηρασία το όργανο, καλοριφέρ ή ταξίδι στις αποσκευές του αεροπλάνου;

Γειά σας και πάλι φίλοι μου,

Παραθέτω τρεις φωτογραφίες. Η πρώτη δείχνει στο περίπου που είναι η τρύπα, η δεύτερη που ακριβώς και η τρίτη, πως φεγγίζει όταν κοιτάς μέσα στο ηχείο (έτσι την ανακάλυψα)

20170221_193217.jpg

Ίσως να έγινε στην μεταφορά, δεν ξέρω, αν και το κοίταξα προσεχτικά όταν έφτασε και δεν νομίζα να βρήκα καμία ζημιά
(στο πακέτο γράψανε “Εύθραστο”, αλλά πουθενά “Fragile”, οπότε δεν ξέρω ποσο προσεχτικα το μετέφεραν οι Άγγλοι όταν έφτασε στο νησί…).

Καλοριφέρ και απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, δεν νομίζω να ισχύει, γενικά το έχω σε νορμάλ θερμοκρασία δωματίου, μέσα στη θήκη και μακρία από εστίες κρύου ή ζέστης.

πολύ περίεργο σημείο, αλλά απ’ότι βλέπω δεν είναι πάνω σε ένωση. έχε το νού σου μήπως μεγαλώσει, αλλιώς άφησέ το. εξάλλου το μπουζούκι το βλέπω απλό και οικονομικό (οξιά δεν είναι το σκάφος;), μη ξοδευτείς χωρίς λόγο.
παρεπιμπτόντως, μην το αφήνεις μέσα στην θήκη γιατί κρατάει υγρασία. καλύτερα κρεμασμένο σε εσωτερικό τοίχο ή σε σταντ κι ας μαζεύει σκόνη.

Σαν κακοτεχνία “γενικής φύσεως” μου μοιάζει, που δεν την έπιασε κάποιο μάτι πριν το λούστρο, ώστε να σπατουλαριστεί.

Ευχαριστω για τις συμβουλές!

Δηλαδή, καλύτερα να το αφήσω όπως είναι, κόλα κλπ δεν θα το εμποδίσει να μεγαλώσει;

Ναι, το ξύλο οξιά είναι.

Δεν ήξερα ότι η θήκη κρατάει υγρασία, καλά που μου το είπες. Άμα το έχω αραγμένο στη γωνία εσωτερικών τοίχων με το μάνικο να ακουμπάει στον τοίχο, υπάρχει περίπτωση να σκευρώσει το όργανο από το βάρος του;

αναλόγως το πώς ακουμπάει (και πώς έχεται το μάνικο τις πιέσεις) μπορείς να επιτείνεις ή να διορθώσεις σκευρώματα. επειδή συνήθως τα όργανα τείνουν να έρχονται μπροστά και να σηκώνονται οι χορδές, δοκίμασε να το ακουμπάς με τις χορδές προς τον τοίχο. αν όμως πάει πίσω και ταστάρει, βάλτο ανάποδα (με τις χορδές προς τα έξω).

Σας ευχαριστώ όλους!