Τρίχορδο Ζοζέφ

Καλησπέρα σε όλη την ρεμπετοπαρέα. Δίλημμα: πέφτει στα χέρια σας ενα τρίχορδο Ζοζεφ του 1950,το όργανο σε σχετικά καλή κατάσταση …ψιλοπαίζει. Το φτιάχνεις ή το κρατάς ως εχει;

το πηγαίνεις οπωσδήποτε σε καλό μάστορα, γνώστη του αντικειμένου. οι μη αναστρέψιμες ζημιές δεν γίνονται από τον χρόνο, αλλά από φτηνοεπισκευές ή ασχετοεπισκευές… τέτοια κειμήλια δεν μας ανήκουν στην πραγματικότητα, απλά έχουμε την ευθύνη να συντηρούνται σωστά και να ζήσουν άλλο τόσο.
προσωπικά προτείνω τον μιχάλη μουντάκη, από κει και πέρα υπάρχουν και άλλοι με εμπειρία και σωστή δουλειά όπως ο βεργέτης ή ο φρονιμόπουλος.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου…και για τις πληροφορίες που περιέχει.

Νομίζω ότι αν δε χρειάζεσαι άμεσα και εννοώ επειγόντως, τα λεφτά, δεν τίθεται θέμα. Άλλωστε αν το μυαλό σου είναι στην πώληση, να είσαι σίγουρος ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο θα ανεβαίνει η αξία του. Αλλά αυτό προυποθέτει να επισκευαστεί κάπου καλά, χωρίς να αλλάξει καπάκια και τέτοια.
Υπάρχουν μάστορες που το ξέρουν καλά το αντικείμενο της επισκευής και είναι αρκετά μερακλήδες για να ασχοληθούν. Είσαι από αθήνα, οπότε κοντά στο Νίκο Φρονιμόπουλο, που έχει αναπαλαιώσει τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη και παλιά μπουζούκια Ζοζέφ. Μιλάμε για ποιότητα αναπαλαίωσης βέβαια…
Καλές πενιές

Δεν σκεφτομαι να το πουλήσω…να το αναπαλαιώσω ή οχι ειναι το δίλλημα.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:38 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:28 —

Ευχαριστώ πραγματικά για τις συμβουλές σου…καλές πενιές κι εσύ να έχεις.

Μα και αυτό πρέπει να σου το πει κάποιος οργανοποιός, δεν μπορούμε εμείς από το φόρουμ.
Υπάρχει και πιθανότητα να μην χρειάζεται επεμβάσεις το όργανο, εάν δεν είχε ταλαιπωρηθεί και κυρίως εάν δεν πρόκειται να το παίξεις συχνά.

Αν θες, κέρασέ μας καμιά φωτογραφία (eat fish eyes που λένε και στο χουριό μ’)

Το καλύτερο είναι να επισκευαστεί απο κάποιον μάστορα που έχει ζήσει απο κοντά τον Ζοζέφ και ίσως να είχε μπει στο εργαστήριο του να μάθει. Γνωρίζω περίπτωση μπουζουκιού κατασκευής Ζοζέφ, που είχε σπάσει σε δύσκολο σημείο που ανέλαβε την επισκευή του γνωστός οργανοποιός που έζησε απο κοντά τον Ζοζέφ και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο.

γνωστός οργανοποιός που έζησε απο κοντά τον Ζοζέφ

Εννοεις μενανε στην ιδια γειτονια? :wink: Διοτι απο οτι γνωριζω ο Ζοζεφ δεν εδειξε και δεν μαθητεψε κανενα νεοτερο οργανοποιο

Εγω απο προσωπικη εμπειρια θα ελεγα τους κατωθι για αναπαλαιωση τετοιου οργανου

Νικος Φρονιμοπουλος
Εχει κανει σε 2 η 3 Ζοζεφικα αναπαλαιωση απο οτι θυμαμαι και αρκετα προπολεμικα

Γιαννης Τσουλογιαννης
Εχει κανει σε 3 Ζοζεφικα αναπαλαιωση απο οτι θυμαμαι, 2 Αφοι παναγη, και αρκετα προπολεμικα

http://www.hijaz.gr/

Μιχαλης Μουντακης
Εχει αναπαλαιωσει αρκετα προπολεμικα κυριως 1920-1930

Τασος Κατσιφης
Εχει κανει αναπαλαιωση σε προπολεμικα

http://tasoskatsifis.gr/

Νικος Παισιος
Κατασκευαζει ακριβα αντιγραφα Ζοζεφ-Παναγη εκεινης της περιοδου

Ανεβασε φωτος εαν μποριες απο το οργανο να το χαρουμε και μεις οι ερμοι :slight_smile:

Οχι δεν μένανε στην ίδια γειτονιά…

Εδω http://www.klika.gr/index.php/arthrografia/synentefkseis/146-giannis-karvounis.html αναφέρει εκείνο που εννοώ “έζησε απο κοντά τον Ζοζέφ”.

Δεν αρχίσαμε καλά βλέπω.

Δεν αρχίσαμε καλά βλέπω.

Μια χαρα αρχισαμε…η αντιπαραθεση ειναι δημιουργια :slight_smile:
Γνωριζω σε ποιον οργανοποιο αναφερεσαι πριν στειλεις το αρθρο …το αρθρο γραφει το τι ο οργανοποιος υσχηριστιξε στη συνετευξη, εγω απλα δηλωνω το τι στην πραγματικοτητα εγινε.

Νυσαφι πια τα τρελα “μυστηκα” του γερο-Ζοζεφ που εδειξε μονο σε εκεινον και σε καποιον αλλο οργανοποιο, και μετα ακους και καποιον αλλο
Οτι “μυστηκα” ειχε ο Τερζεβασιαν τα πηρε στο ταφο του
Αυτο δεν σημαινει πως συνχρονοι οργανοποιοι δεν εχουν “αποδικοποιησει” την ηχο του και πολυ συνχρονοι φτιαχνουν αξιαιπενα οργανα στις μερες μας οπως και ο οργανοποιος που ανεφερες .Ειναι πολλοι οι καλοι οργανοποιοι, και η δηλωση καποιου καταξιωμενου- κατα τα αλλα- οργανοποιου, δεν πρεπει να ειναι σημειο αναφορας για την αποφαση του φιλου με το Ζοζεφικο μπουζουκι για το που θα το συντηρησει/αναπαλαιωσει

Εξαιρετικοί οι κύριοι που αναφέρατε και σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και φωτο του οργάνου καποια στιγμή.

Σας χρωστάω κάτι…

liga rosa σ ευχαριστώ για τις οδηγίες.

Μία πιο φωτεινή…

Μάλιστα, έχεις αρκετά όργανα βλέπω! Τελικά τι έκανες με το Ζοζέφ;

Μόνο το Ζοζεφ ειναι δικό μου,η φωτο ειναι απο σπίτι φίλου. Ακόμη δεν εχω κανει κάτι…απο Σεπτέμβρη θα ασχοληθώ πιο ενεργά.

Τριχορδε Γιαννη πολύ ωραίο το οργανάκι σου, αυτό που έχω να κάνω σαν παρατήρηση ειναι πως ο καβαλάρης δεν μου μοιάζει για “ΖΟΖΕΦ” όπως και να εχει μια συντήρηση του αξίζει από έμπειρα χεριά, εύχομαι να το χαρείς

Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν το φτιάξατε τελικά και σε ποιον μάστορα το πήγατε. Έχω και εγώ ένα παρόμοιο, αλλά τετράχορδο, το οποίο θέλει φτιάξιμο.

Γειά στην παρέα, ήθελα να σας ενημερώσω για την έπισκευη. Τελικά πρόκειται για εξάχορδο μπουζούκι, που παλαιότερα είχε μετατραπεί σε οχτάχορδο. Επανήλθε αισθητικά στην αρχική του μορφή και βρίσκεται πλέον σε άριστη κατάσταση.

Εικάζεται ότι ανήκε στον παλαιό μουσικό και τραγουδιστή Οδυσσέα Μοσχονά.

Η επισκευή έγινε από τον καλλιτέχνη οργανοποιό Νίκο Φρονιμόπουλο.

Στο βίντεο παίζει ο Χρήστος Σουραντανόπουλος.

Καλό πάσχα και καλή ανάσταση να έχουμε!

11 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω κατά πόσον είναι από τα χέρια του Ζοζέφ, ο Νίκος ο Φρονιμόπουλος τί λέει; Ως γνωστόν, υπήρχαν δύο ετικέτες, η μία με Οργανοποιείον και η άλλη με Κατασκευή. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο αυτό.

1 «Μου αρέσει»