Τζουρας σκαφτος η με δουγες και γιατι

γεια και χαρα σε ολους,μετα την αγορα τετραχορδου μπουζουκιου ηρθε η ωρα για να αποκτησω και εναν τζουρα,αυτο που με “βασανιζει” εναι αν θα ειναι σκαφτος η με δουγες,προφανως ειναι τι κολλαει στο αυτι καθενος,παρ ολα ποια κατασκευη απο τις 2 ειναι καλυτερη;εχει μεγαλυτερη αντοχη στο χρονο και γιατι;εν κατακλειδι να προτιμησω σκαφτο η με δουγες;αιτιολογηστε για ποιο λογο-λογους θα προτιμουσατε τον ενα η τον αλλο.

αν κάνεις μια αναζήτηση θα βρείς πολύ υλικό στο φόρουμ.
εν συντομία, ο σκαφτός είναι πιο μουρμούρικος, πιο βραχνός και με μικρότερο σκάφος. ο δουγάτος έχει μεγαλύτερο σκάφος και ο ήχος πλησιάζει περισσότερο στου μπουζουκιού. έχε υπ’όψιν σου πως οι δούγιες είναι επισκευάσιμες, σε αντίθεση με ένα σκαφτό όργανο.
κάνε βόλτα και δοκίμασε όργανα, να δεις τί σου ταιριάζει περισσότερο. σκέψου κατ’αρχήν τί είναι αυτό που σε τράβηξε στον τζουρά, από το τετράχορδο που είναι εντελώς άλλο όργανο.

Σωστή η παρατήρηση!!! Μήπως αντί για τζουρά τελικά να ψάξεις για τρίχορδo μπουζούκι;:slight_smile:

Όσον αφορά το ερώτημα, εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα σκαφτά όργανα λόγω ακριβώς του “μουρμούρικου” χαρακτήρα τους…Αλλά σαφώς είναι θέμα προσωπικής προτίμησης…

θα συμφωνησω μαζι σας οτι ειναι αλλα οργανα το τετραχορδο μπουζουκι σε σχεση με τον τζουρα,αλλα μ αρεσει πολυ το ηχοχρωμα του τζουρα,και θα ανοιξω τους οριζοντες μου προς το ρεμπετικο,ενας ακομα λογος ειναι οτι ενας φιλος που παιζουμε αγορασε μπαγλαμα,ο τζουρας δενει αριστα με το μπαγλαμα απο τα λιγα που ξερω,απο αυτους που ακουσα τεινω προς τον σκαφτο,παντως και το τριχορδο μπουζουκι ειναι στο προγραμμα.

Ο τζουράς είναι τελικά πολύ πιο περιορισμένο ρεπερτοριακά όργανο (100% όμως οκ για όσου θέλουν να παίξουν ρεμπέτικο μέχρι το 1940) αλλά είναι πολύ πολύ πιο ερωτεύσιμο από το μπουζούκι. Πιο δικό σου πράγμα γίνεται, πιο αγκαλιαστό, πιο προέκταση της ψυχής.
Αυτή είναι η γνώμη μου.

2 «Μου αρέσει»

ναι φιλε πολυ προσωπικη χροια που σε κολλαει,τελικα πηρα σκαφτο τζουραδακι με πολυ ωραιο ηχο,τι πρεπει να προσεξω στην αρχη υπαρχει κατι ξεχωριστο που πρεπει να μαθω περα απο το διαφορετικο πιασιμο(λογω μεγεθους).

Δεν έχεις κάτι να προσέξεις.
Καλορίζικο και δώστου!

σε ευχαριστω φιλε babis.

1 «Μου αρέσει»