Ταχύτητες ADSL

μόλις έβαλα τη νέα μου σύνδεση από το σπίτι με connex ασύρματο ρούτερ. Ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιείτε για να μετρήσετε την απόδοση της γραμμής σας πλήζζζζ;

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα ρε φίλε. Ολα λένε πίπες.
Κοίτα στο http://www.adslgr.com/ αν θες αναλυτικές εξηγήσεις.

Μπορείς όμως να πάρεις μια γεύση εδώ http://www.dslreports.com/speedtest

[b]Δες εδώ[/b] ένα σχετικά αξιόπιστο speed test.

Speed Test Results

       Date     20/12/08 16:01:00           

Speed Down 1707.28 Kbps ( 1.7 Mbps )
Speed Up 316.53 Kbps ( 0.3 Mbps )
Port 8095
Server speedtest1.adslguide.org.uk

άλλα πληρώνουμε, άλλα μας δίνουνε!:092:

Μια χαρά είσαι, εγώ πληρώνω για (μέχρι) 24Μbps και δε θέλεις να ξέρες με πόσα μπαίνω κατά μέσο όρο. Απλά δεν ασχολούμαι πλέον.

Κώστα, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει αξιόπιστο speed test που να μετρά την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής σου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κάθε ISP πουλάει ταχύτητα πρόσβασης . Δηλαδή από το σπίτι σου μέχρι το κέντρο στο οποίο είσαι συνδεδεμένος. Από εκεί και πέρα μεσολαβούν ένα σωρό άλλοι παράγοντες (μόνιμοι είτε συγκυριακοί) που καθορίζουν την τελική ταχύτητα της κάθε συγκεκριμένης πράξης που κάνει κανείς (πχ ftp, browsing, uploading κτλ). Έτσι λοιπόν κανένας ISP δεν εγγυάται για συνολική ταχύτητα που επιτυγχάνεται κάθε φορά, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να το εγγυηθεί , αφού δεν είναι στον έλεγχό του η σύνδεση από άκρου σε άκρο.

Κάποιο μόνιμοι παράγοντες είναι:

[ul]
[li] η ταχύτητα σύνδεσης του συγκεκριμένου ISP με το κέντρο διασύνδεσης των Ελληνικών δικτύων (AIX-Athens Internet Exchange)[/li][li]Η ταχύτητα σύνδεσης του συγκεκριμένου ISP με το διεθνές Internet[/li][li]Το πόσες φορές έχει πουλήσει αυτή την ταχύτητα (Για να υπολογίσουν την απαιτούμενη ταχύτητα σε σχέση με τον αριθμό των συνδρομητών, συνήθως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα θεωρούν ότι μόνο το 10% θα είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι. Πολλές φορές όμως για λόγους οικονομικούς, αυτό το overbooking της ταχύτητας είναι πολύ περισσότερο) Έτσι ο ταχύς ISP συνήθως καθορίζεται από αυτό τον παράγοντα, δηλαδή το πόσο μικρό είναι το capacity overbooking .[/li][/ul]
Κάποιοι συγκυριακοί παράγοντες είναι:

[ul]
[li]Πόσοι προσπαθούν ταυτόχρονα να κατεβάσουν το συγκεκριμένο αρχείο που κατεβάζεις[/li][li]Πόσο ισχυρός είναι ο server που φιλοξενεί το site που θέλεις να επισκεφτείς[/li][li]Αν υπάρχει κάποια βλάβη σε εθνικό η διεθνές καλώδιο διασύνδεσης[/li][/ul]
Κατά συνεπεια η ταχύτητα που μετράει το οποιοδήποτε speedtest είναι μόνο η ταχύτητα επικοινωνίας του συγκεκριμένου site που κάνει το τεστ με τον υπολογιστή σου, η οποία δεν αντιπροσωπεύει την ταχύτητα της επικοινωνίας σου με το υπόλοιπο Internet.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι όταν θέλεις να κατεβάσεις ένα αρχείο που φιλοξενείται σε πολλούς σέρβερ, συνήθως οι ταχύτητες που πετυχαίνεις στον καθένα από αυτούς είναι διαφορετικές. Οι διαφορές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες από server σε server.

Σωστά και συμφωνώ Παναγιώτη, αλλά από το 1,5 που μπαίνω συνήθως μέχρι το μέχρι 24 που αγόρασα, η απόσταση είναι τεράστια. Η εξήγηση κατ’ εμέ είναι πιο απλή: πουλάνε περισσότερα απ’ όσα μπορούν να “σηκώσουν” και το σύστημα καταρρέει. Έτσι εξηγείται και ο συνεχής αποσυγχρονισμός που έχω (έχω δικό μου εξοπλισμό, πιο ακριβό).

Καλά… τολμάς και μιλάς; Τι αεροπλανικά νούμερα είναι αυτά ρε μεγάλε;

Με τι ταχύτητα συνδέεται το ρούτερ σου? Όχι το speed test αλλά η ταχύτητα της σύνδεσής σου σε επίπεδο adsl (κάπου μέσα στα μενου του ρούτερ φαίνεται. Στο δικό μου ρούτερ LInksys είναι μέσα στο μενού Status>DSL Connection). Είναι 24 ή μικρότερη? Αυτή η ταχύτητα είναι σημαντική γιατί αυτή είναι που σου πουλάνε.

Αν δεν πιάνεις τα 24 το πιο πιθανό είναι να μην είναι κατάλληλο για αυτή την ταχύτητα το ζεύγος του χαλκού που είσαι συνδεδεμένος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι να είσαι μακρυά από το κέντρο (η ταχύτητα εξαρτάται πολύ από αυτή την απόσταση). Επίσης η θέση του συγκεκριμένου ζεύγους μέσα στο κεντρικό καλώδιο σύνδεσης της περιοχής σου (αν είναι στον πυρήνα ή στο φλοιό). Ακόμα και το πόσοι συνδρομητές έχουν ADSL στο συγκεκριμένο κεντρικό καλώδιο παίζει ρόλο, γιατί το κάθε ζεύγος επηρεάζεται και από τα διπλανά του (διαφωνία).

Το ότι σχεδόν όλοι οι ISPs πουλάνε σε περισσότερους από όσο θα έπρεπε, αυτό είναι παραπάνω από σίγουρο. Μπορεί να είναι και πρόβλημα των συστημάτων και του πόσο αντέχουν, αλλά το σύνηθες είναι ότι απλώς κάνουν overbooking την συνολική χωρητικότητα του δικτύου τους και ιδιαίτερα τις διεθνείς τους συνδέσεις που έχουν μεγάλο κόστος. Άρα την χωρητικότητα-ταχύτητα την μοιράζονται πολλοί περισσότεροι συνδρομητές, από όσο επιτρέπουν τα διεθνή πρότυπα με συνέπεια να παραμένει ίσως η ταχύτητα σύνδεσης του κάθε συνδρομητή υψηλή (π.χ 24Mbps) αλλά στην ουσία το συνολικό performance του δικτύου να είναι χαμηλό έως απαράδεκτο.

Συμπέρασμα. Οι διαφημήσεις μιλάνε για τρελές ταχύτητες αλλά το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται από τα παράπονα του κόσμου στο κάθε δίκτυο.

Αμα ο άνθρωπος είναι ειδικευμένος…:slight_smile:

Και πού να ακούσεις και για συνεστραμμένο ζεύγος (twisted pair)…

Μάλλον διαστροφή λόγω μαρκοχρόνιας χρήσης. :106:

όπως είπε και ο Pankag συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πού βρίσκεσαι. Δηλαδή αν είσαι κοντά ή μακρία απο το κέντρο που διαμοιράζει το ίντερνετ, γνωστό και ως dslam…
Επίσης η ποιότητα των καλωδίων που υπάρχουν μέχρι αλλά και μέσα στο σπίτι είναι πολύ σημαντική.
Αν τα σύρματα είναι παλιά τότε εμφανίζουμε πρόβλημα “θορύβου” και έτσι μειώνεται η ταχύτητα μας.
Αυτά τα ολίγα ξέρω εγώ.

Από μετρητές ταχύτητας έχω να προτείνω τα εξής.

και ένα freeware προγραμματακι που λεγεται speedcounter και θα το βρείτε στον γούγλη…

To συγκεκριμένα μετράει τι κίνηση υπάρχει στον υπολογιστή σου από το ρούτερ, οπότε και με τι ακριβή ταχύτητα κατεβάζεις γενικά.
Εκτός βέβαια αν έχεις κάνει δίκτυο οπότε και μετράει και την ταχύτητα των υπολογιστών που μεταφέρουν αρχεία από τον ένα στον άλλο.