Συμβουλές σε αρχάριο

Καλησπέρα σας! Από σήμερα είμαι κι εγώ στην παρέα σας. Με λένε Βασίλη, πάω ΄β λυκείου και προσπαθώ να μάθω να παίζω μπουζούκι. Έχω μάθει να διαβάζω τραγούδια από ταμπλατούρες και παίζω λίγα, αλλά νομίζω ότι στερούμαι βασικές γνώσεις. Διαβάζω αναρτήσεις στο διαδίκτυο περί συγχορδιών, δρόμων κ.α και δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρονται. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τι είναι αυτά, αλλά και γενικότερα κάποια βασικά πράγματα θεωρίας?

Βασίλη, καλωσήρθες.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη είναι η απάντηση σ’ αυτό που ρωτάς. Βασικά δεν υπάρχει απάντηση, είναι ένας ολόκληρος κόσμος γνώσεων.

Ας υποθέσουμε ότι κάνω μία προσπάθεια να συρρικνώσω το πρώτο (συγχορδίες) σε μια κάπως ευσύνοπτη απάντηση:

Συγχορδία, ή ακόρντο (που είναι η ίδια λέξη στα ιταλικά), σημαίνει να παίζεις πολλές χορδές ταυτόχρονα. Όταν το κάνεις αυτό, ακούγονται πολλές νότες ταυτόχρονα. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το ποιες νότες ταιριάζουν μαζί και ποιες δεν ταιριάζουν, και άλλοι κανόνες για το πώς ονομάζεται η κάθε συγχορδία.

Παρατήρησε κάποιον που παίζει κιθάρα και τραγουδάει (στην πραγματικότητα ή στο ΥΤ). Αν δεν υπάρχουν άλλα όργανα, θα είναι σαφέστερο. Βλέπεις ότι οι κινήσεις του είναι πολύ πιο αραιές από αυτές που κάνεις εσύ όταν παίζεις μπουζούκι. Αυτό που κάνεις εσύ λέγεται “παίζω μελωδία”. Αυτό που κάνει εκείνος είναι ένας άλλος τρόπος να παίζεις μουσική, και λέγεται “παίζω συνοδεία” ή “παίζω συγχορδίες/ακόρντα”. Για κάθε κομματάκι μελωδίας, που μπορεί να κρατάει μία νότα, δύο νότες, τρεις νότες, μερικές φορές πολύ πρισσότερο, ταιριάζει κάποια συγχορδία. Το ποια είναι αυτή το ρυθμίζουν άλλοι πάλι κανόνες…

Όσο για τους δρόμους: υπάρχουν εδωμέσα άπειρες συζητήσεις. Ψάξ’ τες, και κοίτα ποιες από αυτές σού βγάζουν κάποιο νόημα. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τα πάντα, αλλά σίγουρα σε μερικές κάτι θα καταλαβαίνεις. Ξεκίνα από εκεί, και σιγά σιγά…

Ευχαριστώ πολύ τόσο για το καλωσόρισμα, όσο και για την απάντηση!
Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι γενικά οι δρόμοι, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Όπου έχω κοιτάξει σε αυτό αλλά και άλλα φόρουμ δεν καταλαβαίνω, συνήθως αναφέρεστε σε συγκεκριμένους δρόμους, ή ποιοι δρόμοι ταιριάζουν σε κάποιο τραγούδι. Εγώ αυτό που έχω καταλάβει ότι οι δρόμοι είναι μια βάση πάνω στην οποία έχουν γραφτεί κάποια τραγούδια, ισχύει?
Επίσης εσείς πως μαθαίνετε τα τραγούδια που παίζετε? Απ’έξω χρησιμοποιώντας ταμπλατούρες?

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα αλλά αυτό, από μόνο του, είναι μιά καλή αρχή. Αν δεν το ήξερες και έπρεπε να το μάθεις με “ερωταποκρίσεις” μέσω πληκτρολογίου, θα χρειάζονταν αρκετές ώρες πληκτρολόγησης. Συνέχισε να ψάχνεις, στο διαδίκτυο και οπουδήποτε, αλλά βάλε καλά στο μυαλό σου ότι έτοιμο εγχειρίδιο ταχύρρυθμης εκμάθησης κομμένο στα δικά σου ακριβώς μέτρα, απλά δεν υπάρχει.

Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο που του πηγαίνει καλύτερα. Προσπάθησε λίγο να μάθεις μία μικρή και εύκολη μελωδική φράση χρησιμοποιώντας μόνο όργανο, χέρια και αυτιά. Μπορεί να έχεις καλό αυτί και να σε βολέψει αυτός ο πολύ καλός τρόπος.

Ξέρετε αν υπάρχει κάποιο βιβλίο εκμάθησης του οργάνου? Το να παίζω τραγούδια από ταμπλατούρες μου φαίνεται πολύ επιφανειακή προσέγγιση, θα ήθελα να κατανοήσω περισσότερο τη μουσική θεωρία. Εσείς πως μάθατε το όργανο (εκτός από εσάς που απευθυνθήκατε σε δάσκαλο) ?

Βασίλη καλως όρισες.
όπως αναφέρθηκε ήδη, οι απαντήσεις που ζητάς είναι δύσκολο να εξηγηθούν με λεπτομέρια στο φόρουμ. Το καλύτερο είναι να προσπαθήσεις να αναπτύξεις τις μουσικές σου επαφές με ένα δάσκαλο και με φίλους που παίζουν. Μέσα απο την παρέα πάντα κλέβεις πράγματα. Όσο για τα συστήματα γραφής, θα δεις οτι υπάρχει η ταμπλατούρα, οι δυτικού τύπου παρτιτούρες και αν ποτέ κοιτάξεις και παραπέρα θα βρεις και άλλα είδη σημειογραφίας όπως η Οθωμανική ή ακόμα και Βυζαντινή.
Ουσιαστικά το μπουζούκι πέφτει μεταξύ του δυτικού και του ανατολικοΜεσογειακού κόσμου. Πολύ απο την ορολογία χρησιμοποιείται και με ανατολίτικα ονόματα αλλά και με δυτικά, πχ ραστ και ματζόρε. Αυτό πάλι είναι μια τεράστια κουβέντα και άκρη δεν θα βγάλεις, αλλά συχνά θα βρίσκεις δυτικούς και ανατολικούς όρους να υπονοουν το ίδιο περίπου πράγμα, ή θα βρίσκεις το ίδιο σύστημα να ονομάζεται αλλιώς, ή μια ονομασία να περιγράφει 2 συστήματα, κλπ.
Σταδιακά λοιπόν και καλύτερα με την βοήθεια άλλων, θα πρέπει να αναπτύξεις μια κατανόηση που να είναι και εμπειρική αλλά και βασισμένη σε θεωρία.
Οι περισσότεροι το βρίσκουμε πολύ δύσκολο(όχι ακατόρθωτο) να κατανοηθούν αυτές οι πολύ βασικές αρχές χωρίς να βρεθείς απο κοντά με κάποιον άνθρωπο να σου δείξει λίγο τα βασικά.
Απο κει και πέρα, θα μπορέσεις και εσυ να αξιοποιήσεις όλη αυτή τη γνώση που πλέον βρίσκεις στο ίντερνετ, έχοντας πάρει απο δάσκαλο το βασικό σου λεξιλόγιο, τεχνικά και θεωρητικά.