Σαντούρι (2000 - 2002)

έχω ένα Σαντούρι και θέλω να μάθω να παίζω…
Ψάχνω για δάσκαλο ή όποιαδήποτε μέθοδο, πρακτική ή πληροφορία σχετική μέ το όργανο αυτό.

Κοίτα να βρείς τη σχολή του Αρ. Μόσχου.
Θεωρείται η καλύτερη πρώτη επαφή.
Σαντούρι δεν ξέρω, αλλά, ξέρω κάποιους που ξέρουν - καλό;

ΚΚ

ΥΓ. Σου έστειλα και e-mail με τηλ. δάσκαλου για ιδιαίτερο αν θές.

Πολύ καλός δάσκαλος στο Σαντούρι είανι ο Τάσος Διακογιώργη
Aν θέλεις τηλέφωνα στείλε mail

Γιά το σαντούρι έχει γράψει ένα καλό βιβλίο ο Δημήτρης Β. Κοφτερός, με τίτλο “ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΑΝΤΟΥΡΙ”. Περιέχει υλικό γιά πρακτική και θεωρητική ενασχόληση. 'Εχω την έκδοση 1991. Copyright: Δημήτρης Β. Κοφτερός
Λέσβου 41, Γαλάτσι
Τηλ. 29.27.893
Εκδόσεις “Δωδώνη” Ε. Κ. Λάζος
Ασκληπιού 3, 106_79 Αθήνα
Τηλ. 36.37.973.

PWS THA PERIGRFATE TO SANTOYRI SE ENAN KSENO…POY OUTE EXEI DEI OUTE EXEI AKOUSEI…!!
DHLADH ME TI ALLO ORGANO THA MPORIUSE KANEIS NA TO PAROMOIASEI GIA NA EKSHGHSEI SE KAPOION TELEIWS ANIDEO…??
EYXARISTW

Eίναι το ίδιο όργανο με το κύμβαλο (chimval) που χρησιμοποιείται στις τσιγγάνικες ορχήστρες στη Ρουμανία και αλλού.
Ελπίζω να βοήθησα.

ΛΓ

Ειναι ένα τραπεζάκι (χωρίς πόδια) με χορδές καρφωμένες απάνω και ήχος παράγεται χτυπώντας τις χορδές με ξυλαράκια. (περιγραφή ε; επιστημονική)

υπήρχε ένα όργανο στο μεσαίωνα που, απ’ ό,τι μπορώ να καταλάβω, ήταν όμοιο με το σαντούρι και λεγόταν dulcimer.

Το σαντούρι είναι από τα πιο αρχαία όργανα. Για την καταγωγή του δεν θα τοποθετηθώ απόλυτα αλλά όπως και η περισσότεροι θα συμφωνήσω ότι μάλλον προέρχεται από τον κανών του Πυθαγόρα. Η λέξη σαντούρι προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα cent (εκατό) και tar (χορδή). (εικασίες πάντα). Σαν όργανο είναι διαδεδομένο από το Ιράν μέχρι την δυτική Ευρώπη. Η μορφή του βέβαια διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από εποχή σε εποχή. Στην Ελλάδα παίζεται εκείνο το σαντούρι που χρησιμοποιούν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη (Ρουμανία). Στην Ευρώπη πέρασε με διάφορες ονομασίες, μια είναι και αυτή που αναφέρεις. Οι πιο γνωστές του εξελίξεις είναι το cembalo εκ του κύμβαλων και το cembalo piano forte το οποίο έχει πεντάλ τα οποία ρυθμίζουν την ένταση του ήχου από σιγά- piano μέχρι δυνατά-forte. Βέβαια με τον καιρό η ονομασία περικόπηκε και στο τέλος μας έμεινε το πολύ γνωστό σε όλους μας Πιάνο (σκέτο!)
Γιάννης

Απορία:Το κανονάκι ανήκει στην οικογένεια του σαντουριού;

Οι χορδές στο κανονάκι (υποκοριστικό του “κανών”) στηρίζονται σε ένα αριστερό σετ από καβαλάρηδες που με μιά κίνηση επικρατεί ένας απ αυτούς (αυξομοιώνοντας το μήκος της χορδής) και ένα δεξιό που είναι σταθερός αλλά εδράζεται σε ένα τεντωμένο τομάρι (δέρμα) σαν τύμπανο. Αυτό ενισχύει τον ήχο. Παίζεται με τα νύχια ή με πρόσθετα νυχιών.

Είναι όργανο με άλλη αρχιτεκτονική στην κατρασκευή του και - τελικά - οι ομοιότητες με το σαντούρι (που παίζεται με μπαγκέτες) είναι οτι και τα δύο έχουν τεντωμένες χορδές σε ένα καφάσι.

Κ

θα πρόσθετα ότι, στο κανονάκι επειδή σε κάθε χορδή υπάρχουν κάμποσοι μεταβλητοί καβαλλάρηδες, όπως ορθά σημειώνει ο ΚΚ, (υπό μορφή μεταλλικών γωνιών που τις σηκώνει και κατεβάζει κατά βούληση ο οργανοπαίκτης με το αριστερό χέρι μεταβάλλοντας έτσι το μήκος κάθε χορδής) υπάρχει η δυνατότητα να παίζονται και μεσοδιαστήματα νοτών. Έχει έτσι τη δυνατότητα να αποδίδει και κομμάτια της βυζαντινής μουσικής.
Στο σαντούρι, αντίθετα, κάθε χορδή έχει σταθερό μήκος και είναι κουρδισμένο σύμφωνα με τα διαστήματα της συγκερασμένης κλίμακας.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το κανονάκι έχει περισσότερες δυνατότητες από το σαντούρι σ’ αυτόν τον τομέα.
Ακόμη, το κανονάκι το τοποθετεί ο μουσικός στα γόνατά του σε αντίθεση με το σαντουρι που στηρίζεται σε βάση.

ΛΓ