"Ρεμπέτικο": Η Ελληνική αστική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα

Την Πέμπτη 30 Απριλίου στο MIAM-CENTER FOR ADVANCED STUDIES IN MUSIC (ILHAN USMANBAS HALL) στη Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα " ‘Ρεμπέτικο’: Η Ελληνική αστική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα".
Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Πολίτης και ο Γιώργος Μακρής.
Παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μουσική με υπεύθυνο τον μουσικό και σολίστα του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα και το μουσικό σχήμα οι “Παραπεταμένοι”.
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι
Ισίδωρος Πάτερος: κιθάρα
Σοφία Κονταράτου:τραγούδι
Κώστας Τρυφωνόπουλος: μπουζούκι
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά
Γιώργος Μακρής:τραγούδι
Συμμετέχουν όλοι στα φωνητικά

.

Εύχομαι καλή έκβαση στην εκδήλωση.
Η μόνη επιφύλαξή μου αφορά τον τίτλο: επειδή το «ρεμπέτικο» είναι έννοια είδους και η «ελληνική αστική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα» έννοια γένους, δεν είναι εύλογο το είδος να κατακυριεύει και να «πλακώνει» το γένος…

Ευχαριστούμε, Παρασάνταλε! Έχεις δίκιο στην επιφύλαξή σου, οι φίλοι μας στο Παν/μιο παρέλειψαν τα εισαγωγικά στη λέξη “Ρεμπέτικο”, όταν σχεδίασαν την αφίσα. Τη διόρθωση στην καταχώριση εδώ στο φόρουμ, την έκανα εγώ. Δεν είμαστε πάντως, ο Γιώργος Μακρής κι εγώ, οι μόνοι που κάνουμε χρήση του όρου “Αστικό λαϊκό τραγούδι” για να περιγράψουμε αυτό το σύνολο μουσικών ειδών που ο Πετρόπουλος είχε ονοματίσει “Ρεμπέτικο”.

Ναι, αλλά υπάρχουμε κι εμείς που εξακολουθουμε να το λεμε ρεμπέτικο, χωρίς εισαγωγικά!
Συγγνώμη, αλλα δεν θα μπορουσα με τιποτα να πω “πάμε στην μάζωξη του αστικό λαϊκού μουσικού φόρουμ να φάμε να πιούμε και να παίξουμε κανένα αστικολαικοτραγουδι να γουσταρουμε”…

Νικόλα, κανείς δεν θα σε “ανακαλέσει στην τάξιν” αν αντι για τα παραπάνω, πεις “ρεμπέτικο”.

Εντάξει, αλλά εδώ είναι διάλεξη.

Κι ένας γιατρός, αποκλείεται να παραδεχτεί ποτέ πως έχεις “συνάχι”, πόσο μάλλον “ζοχάδες” ή (χτ.ξ.) “νταμπλά” ή “χτικιό”.

Διαφορετικές λέξεις χρησιμοποιούνται για την ίδια έννοια σε διαφορετικούς χώρους, και μάλιστα ο διαφορετικός χώρος μπορεί και να αλλάζει ελαφρώς τα όρια της ίδιας της έννοιας. Από κει και πέρα, ο βαθμός αλληλοεπικάλυψης των εννοιών “ρεμπέτικο” και “αστικό λαϊκό” είναι άλλο θέμα (που υποθέτω πως θα συζητηθεί στις διαλέξεις).

Καλή επιτυχία κύριοι, και καλά να περάσετε στο ταξίδι!

Εύχομαι και εγώ επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους συντελεστές. :slight_smile:

Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ!:)Να ΄στε καλά όλες και όλοι!

Καλημέρα, καλά να πάει η ομιλία.
Εχω την αίσθηση, μιλώντας μεθοδολογικά, ότι ο ομιλητής σε μία ομιλία του μπορεί να επιλέγει τον τίτλο, χωρίς να σημαίνει αυτό ό,τι είναι και δεδομένο για όλους. Είναι η θέση του, μάλλον, όχι υπόθεση, και φαντάζομαι ότι θα επιχείρησει να καταδείξει στους ακροατές την καταφατικότητα που εμφανίζεται στον τίτλο.
Αν μου επιτρέπεται και, με βάση τον τίτλο με εισαγωγικά, οι ομιλητές θα αποφανθούν δημόσια ότι το λεγόμενο ρεμπέτικο είναι:
η Ελληνική, κατά γένος, μόνη, λαΙκή μουσική που παράχθηκε και ακούστηκε, λειτούργησε, στις πόλεις τον 20ο αιώνα. Αυτό είναι απόλυτο δικαίωμά τους όπως και κάποιων να διαφωνούν και να διερωτηθούν, κάπου αλλού, όπου ο τίτλος θα επιτρέπει τις διερωτήσεις.
Καλή διαμονή.