Πόσα;;;;;

Ρε παιδιά κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Οι παλιοί αναφέρουν ότι έχουν γράψει χιλιάδες τραγούδια. Χθες έβλεπα τον πατριώτη μου το Σ. Παπαδόπουλο που είχε τον Βίρβο. Σε βιντεάκι ο Δερβενιώτης ανέφερε ότι έχει γράψει τουλάχιστον 450 τραγούδια με τον Βίρβο, ενώ η Βούλα Γκίκα που συμμετείχε ανέφερε είπε ότι έχει κάνει σεγκόντο σε 5000 τραγούδια και βάλε. Επίσης, εδώ στο forum σε μικρό βιογραφικό για τον Μπακάλη αναφέρεται ότι έχει γράψει τουλάχιστον 1500 τραγούδια.

Που στο καλό είναι όλα αυτά;

Μόνο για τον Μπακάλη να πω ότι στο παραπάνω βιογραφικό αναφέρονται ονομαστικά 45 τραγούδια του (που μερικά από αυτά ομολογώ πως δεν τα ξέρω) να βάλω άλλα τόσα και κάτι παραπάνω που θα ξέρουν οι πιο επαίοντες από εμένα μας κάνουν 100 θες 200 οκ. Μέχρι τα 1500 η διαφορά είναι τεράστια. Ενώ η Βούλα, πες 50 χρόνια να δισκογραφούσε 5000/50 μας κάνει 100 τραγούδια τον χρόνο που σημαίνει τουλάχιστον 8 δίσκους τον χρόνο…έλεος

Υπάρχουν στην δισκογραφία; Μπορούμε να τα βρούμε σήμερα; Τα έχουν οι συλλέκτες; ή τα γράφαν και δεν τα περνούσαν σε δίσκους;

Φωτίστε με

Αντε ο Βίρβος και η Γκίκα είναι μεγάλοι σε ηλικία και δικαιολογούνται να πούν και καμμιά χοντράδα.Αυτός ο Μουσαφίρης που δήλωσε ότι ο κόσμος δεν αγαπούσε το ρεμπέτικο και με ένα τραγούδι ο Βίρβος το κατήργησε και έφτιαξε το λαϊκό τραγούδι,τι σας λέει?

Έλα μου ντε και την ίδια στιγμή ο Βίρβος έλεγε ότι ο Παγιουμτζής ήταν ο πρώτος των τραγουδιστών που έχουν εμφανιστεί (Καζαντζίδη συμπεριλαμβανομένου).

Πάντως δεν ξέρω αν όντως είναι χοντράδα γιατί τελικά όλοι στην κλίμακα της χιλιάδας παίζουν. Έχω και άλλα παραδείγματα συνθετών ή τραγουδιστών που λένε πάνω κάτω τα ίδια

Είναι γνωστές οι υπερβολές. Ο Μπακάλης στις 78 στροφές πρέπει να πέρασε γύρω στα 220-230 τραγούδια. Βάλτε τους 45άρηδες (σαφώς λιγότερα) και τους Lp και βγάλτε συμπέρασμα.
Η Γκίκα είναι φαινόμενο δεύτερης φωνής. Πράγματι έχει κάνει δεύτερες σε αμέτρητα τραγούδια, όχι όμως και πέντε χιλιάδες. Αυτά είναι νούμερα που δε βγαίνουν…
Πρόσφατα μεγάλος μας μπουζουξής δήλωσε ότι έχει παίξει στη δισκογραφία 50.000 τραγούδια. Και δεν κάθισε να υπολογίσει ότι εάν ηχογραφείς ένα τραγούδι τη μέρα, κάθε μέρα, και Χριστούγεννα και Πάσχα, τότε χρειάζεσαι 137 χρόνια δισκογραφίας…
Γεγονός είναι ότι υπήρξαν καριέρες στη δισκογραφία με πολύ μεγάλους …αριθμούς. Και τα εντυπωσιακά νούμερα έρχονται από τα παλιά:
Ο Νταλγκάς, ο Σαβαρής, ο Βιδάλης, έχουν σε μια πενταετία τραγουδήσει σε δίσκους πάνω από 400 τραγούδια ο καθένας! Μιλάμε για το '28-'33.

Επίσης για τα παραπάνω:
Αν και δε με ρώτησε κανείς, συμφωνώ με το Βίρβο: Ο Στράτος ήταν ο μεγαλύτερος λαϊκός τραγουδιστής.

Δεν ξέρω αν μπορώ να σε φωτίσω…πάντως, ξεφύλλισα μια ωραία φυλλάδα από το περιοδικό “Λαϊκό Τραγούδι”, με τη δισκογραφία του Δερβενιώτη. Είχε περίπου 30 τραγούδια στην κάθε σελίδα, και ήταν 26 σελίδες. Αν δεν έκανα εντελώς λάθος στο μέτρημα, σημαίνει περίπου 750 τραγούδια…οπότε τουλάχιστο ο Δερβενιώτης ήταν παραγωγικότατος! Δε υπόλογισα πόσα ήταν με στίχους του Βίρβου, αλλά 450 μόνο του Βίρβου φαίνονται λίγο υπερβολικά, άμα σκεφτεί κανείς ότι ο Δερβενιώτης συνεργάστηκε με πολλούς άλλους στιχουργούς.

Όσο για το Μπακάλη, οι Αμπατζή-Τασούλας αναφέρουν (στο “Ινδοπρεπών αποκάλυψη”) ότι έγραψε 1800 τραγούδια…που εμένα πάλι μου φαίνονται πάρα πολλά! Και αν όντως είναι τόσα, πρέπει πολλά από αυτά να έμειναν στο συρτάρι.

Εύα

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή του Αρη Σκιαδόπουλου, κάπου στα '90-‘95, ο Βίρβος δήλωσε ότι έγραψε γύρω στα 2.500 τραγούδια. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ισχυρίστηκε πως ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν και κακά τραγούδια. Οταν τα 'γραφε, λέει ο Βίρβος, του φαίνονταν καλά, όμως αργότερα δεν του άρεσαν. Κι όταν τον ρώτησε ο Σκιαδόπουλος “πόσα είναι αυτά;”, απάντησε “καμιά πεντεκοσαριά”!!! Νομίζω ότι είναι ο μοναδικός που παραδέχεται κάτι τέτοιο.
Τώρα, για τον αριθμό (2.500), δεν ξέρω αν στέκει. Πάντως έχει σίγουρα πάνω από 1.000.

Τον είδα πρώτη φορά στην εκπομπή του Παπαδόπουλου. Τί σεμνός και γλυκός άνθρωπος ρε παιδιά…

Όχι σαν κάτι άλλους (τεράστιους κατα τ’ άλλα στιχουργούς) οι οποίοι ή έχουν πάθει σκλήρυνση ή είναι καβάλα ή τελικά ήταν πάντοτε σκατάδες, να σε κάνουν ν’αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να’χουν γράψει τέτοια αριστουργήματα!

Με αφορμή το Βίρβο…κάπου διάβασα στο Διαδύχτιο μια συνέντευξη όπου μίλησε για τη νέα γενιά στιχουργών. Είπε συγκεκριμένα για τη Νικολολακοπούλου (στο περίπου, δε θυμάμαι ακριβώς) ότι φαίνεται να βγάζει στίχους με “αυτόματη” γραφή…στο στιλ βγάζει χαρτάκια με λέξεις από ένα καπέλο και τις ταιριάζει. Τουλάχιστο όσον αφορά μερικές στιχουργίες της που έχω ακούσει, όπως αυτό το απερίγραπτο “Διθέσιο” της Πρωτοψάλτη, φαίνεται όντως εύστοχη η παρατήρηση του Βίρβου!

Εύα

Ναι γι’ αυτό δεν βγάζεις νόημα και αναρωτιέσαι τι θέλει να πει ο ποιητής.

Ενώ ο Βίρβος σε αγγίζει πέρα για πέρα.

Παρεπιπτόντως από την εκπομπή μου άρεσε ότι στους προσκεκλημένους εκτός από τους τραγουδιστές, γλάστρες κλπ είχε προσκαλέσει ο ίδιος ένα φίλο του που ήταν μαζί από τότε που δούλευε στα λαχεία.