Πρόταση για αρχειοθέτηση παλαιότερων συζητήσεων

Το φαινόμενο να αναδιφούν τα νέα μέλη σε παλαιότερες συζητήσεις και να “αναζωπυρώνουν” θέματα στα οποία, συνήθως, έχει εξαντληθεί η συζήτηση, είναι συχνό και, μερικές φορές και ενοχλητικό. Από την άλλη μεριά, ίσως κάποτε κάποιος φέρει ένα καινούργιο στοιχείο που θα δώσει δικαιολογημένα νέα ζωή στο θέμα.

Μία πρόταση θα ήταν κάποια “αυτόματη” ή με κάποιο τρόπο ελεγχόμενη αρχειοθέτηση, όπου το συγκεκριμένο θέμα θα μπαίνει σε ένα αρχείο μετά την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος χωρίς νέα μηνύματα. Αν κάποιος θέλει, ας μπορεί πάντα να “αναζωπυρώσει” το θέμα, αφού όμως έχει πρώτα ενημερωθεί από κάποιο εισαγωγικό υπόμνημα ότι πρόκειται για παλαιά συζήτηση και έχει περάσει χ χρονικό διάστημα από το τελευταίο καταχωρημένο μήνυμα. Και ίσως, μετά από κάποιο μεγαλύτερο διάστημα, να πηγαίνει το θέμα σε “οριστικό αρχείο”, με κλείδωμα.

Για μία τέτοια διαχείριση θα πρότεινα π.χ. έξη μήνες για πρώτη αρχειοθέτηση, ένα χρόνο για κλείδωμα.

Μία άλλη ιδέα θα ήταν, ένα μέλος που άνοιξε κάποιο θέμα κάποτε, να μπορεί με αίτησή του να ζητήσει το κλείδωμά του όταν λήξει η επικαιρότητα λόγω της οποίας ανοίχτηκε (παράδειγμα: εγώ θα πρότεινα να κλειδωθεί και να μπεί στο αρχείο το θέμα που άνοιξα πριν λίγο καιρό σχετικά με μία ραδιοφωνική εκπομπή στη Γερμανία). Φυσικά, στις λειτουργίες αναζήτησης θα λαμβάνονται υπόψη και τα θέματα που βρίσκονται στο αρχείο.

To θέμα αυτό το είχαμε συζητήσει οι διαχειριστές όταν κάναμε την προηγούμενη αναβάθμιση. Το πρόβλημα με το κλείσιμο των συζητήσεων Νίκο είναι ότι θα ανοίγονται καινούριες συζητήσεις που αφορούν το ίδιο θέμα γιατί όπως ξέρεις ελάχιστοι ψάχνουν να βρούν αν υπάρχουν θέματα που έχουν συζητηθεί και τα οποία είναι παρεμφερή με αυτά που θέλουν να ρωτήσουν - συζητήσουν.
Επίσης ένα νέο μέλος συνήθως δεν απευθύνεται εύκολα στους διαχειριστές και αποθαρρύνεται να ζητήσει κάτι (πχ το άνοιγμα μιας συζήτησης) αν δεν τον διευκολύνουμε να γράψει την άποψή του. Θεωρώ ότι σε θέματα που έχουν συζητηθεί μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση και μάλιστα να είναι πιο γόνιμη από την αρχική συζήτηση. Για τους παραπάνω λόγους είχαμε αποφασίσει να ΜΗΝ κλείνουμε καμία συζήτηση. Ακόμα και στο δικό σου το θέμα, θα μπορούσε κάποιος να σε ρωτήσει τι έγινε με εκείνη την εκπομπή και τη συζητήθηκε και να σου ζητήσει κάποια επιπλέον στοιχεία. Γιατί να τον αποθαρρύνουμε;

Σε συζητήσεις που τα παλιά μέλη έχουν λάβει μέρος και θεωρούν ότι εξαντλήθηκε μπορούν να μη συμμετέχουν. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αφορίζουμε ένα μέλος όταν προσπαθεί να ξεκινήσει - αναζωπυρώσει ξανά μία συζήτηση για ένα θέμα που εμείς οι υπόλοιποι “παλιοί” το έχουμε χιλιοκοσκινίσει. Μπορεί η άποψή του να ανοίγει νέους δρόμους ή να κομίζει νέα στοιχεία και αυτό δεν το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Άλλωστε η σύνθεση του “ακροατηρίου” του φόρουμ μεταβάλλεται, οπότε υπάρχουν και άλλες - διαφορετικές προοπτικές συζήτησης.

Με όλα αυτά συμφωνώ Γιώργο, έτσι περίπου τα είχα σκεφτεί και εγώ. Σκεφτόμουνα ειδικά, πώς να βρεθεί ένας τρόπος να συνειδητοποιεί κάποιος ότι το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο θέλει να παρέμβει έχει π.χ. χρόνια να ανανεωθεί οπότε, αυτό και μόνο, ίσως να του είναι αρκετό ώστε να μην ασχοληθεί. Αν, δηλαδή, μετά από κάποιο διάστημα το θέμα μεταφέρεται σε άλλη «υποενότητα», με κάποια προεισαγωγή ότι «εδώ βρίσκονται οι παλαιότερες συζητήσεις, η συγκεκριμένη δεν ανανεώθηκε για περισσότερο από … μήνες / χρόνια». Ίσως αυτό γίνει κάποιο «φίλτρο», που όμως δεν θα αποτρέπει κάποιον από το να παρέμβει.

Νομίζω όμως ότι πρέπει να ανανεώνονται οι παλιές συζητήσεις, ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια για να γίνει αυτό (άρα δεν πρέπει να τις εντάξουμε κάπου αλλού). Αν ο χρήστης που έγραψε μετά από χρόνια σε κάποιο θέμα διάβασε ή όχι τα προηγούμενα, αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο και όχι με όλο το φόρουμ. Οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση αγνοούμε τη νέα συζήτηση και ας συμμετάσχουν σε αυτή άνθρωποι που δεν είχαν λάβει μέρος πιο πριν. Όλο και κάποιοι θα υπάρχουν.

Παρατηρώ τόσα χρόνια στο φόρουμ. Εκεί που πάει να εξαντληθεί κάτι, όλο και ανάβει το ενδιαφέρον και η συζήτηση γύρω από αυτό. Αυτή είναι η μαγεία των φόρουμ.