Πρόβλημα στην δοκιμή του μπουζουκιού μου

Σήμερα πρωί πρωί πέρασα και τις χορδές στο μπουζούκι που έφτιαξα πρίν ακόμα το βερνικώσω για το τεστάρω να δω αποτελέσματα (δεν ξέρω αν αφτός είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσω), τέλος πάντων το αποτέλεσμα κρίνω ότι θέλει βοήθεια και προσπάθεια. Συγκεκριμένα με το πρώτο κουρντισμα εκτός του ότι ταστάρει σε κάποια σημεία ίσως αυτό να είναι μέσα στα πλαίσια μιας καινούργιας κατασκευής πιστευω, το πρόβλημα που με απασχόλησε είναι ότι ενώ η ΡΕ ανοιχτή ακούγεται καλή πηγαίνοντας στη ΛΑ εκεί είναι που χαλάει το πράγμα, δηλαδη αυτή ακούγεται μουντή και με τριγμό σα να ταστάρει κάπου χωρίς όμως να βρίσκει κάπου:mad:. Το ίδιο γίνεται και με την λεπτή χορδή της ΦΑ ενώ όλες οι άλλες ακούγονται καθαρές (η χοντρή ΦΑ και οι δύο ΝΤΟ)
Πιστεύω κατα την ταπεινή και ερασιτεχνική άποψή μου ότι δεν πρέπει να φταίει το όργανο διότι λογικά θα ακουγόταν σε όλες τις χορδές έτσι, περιμένω την βοήθειά σας απο εσάς που έχετε εμπειρία μη με βρεί και τίποτα μετά απο τόσους μήνες προσπάθεια.:106:

Αν και είμαι άσχετος από οργανοποιία έχω την εντύπωση οτι η λα είναι μουντή λόγω καβαλάρη. Η τουλάχιστον είναι η αιτία που μου είρθε πρώτα στο μυαλό. Ο καβαλάρης και το κοκαλάκι είναι πολύ συμαντικά. Ψάξε το πάντως…Αυτή είναι και η χαρά μιας τέχνης…

Αν το τρίξιμο στο κάνει με ανοιχτές τις χορδές και δεν ακουμπάει σε τάστο, τεστάρησε τον καβαλάρη και το κόκκαλο. Δοκίμασε να φαρδύνεις λίγο τη χαρακιά μήπως και δεν ακουμπάει καλά. Πάντως μην αγχώνεσαι και εμένα μου έχει συμβει και με αυτόν τον τρόπο το έλυσα το πρόβλημα.

Τελικά έχετε δίκιο μάλλον εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα στον καβαλάρη και στο κοκαλάκι. Πείραξα λίγο τον καβαλάρη και είδα ότι διορθώθηκαν όλες εκτός απο μια απο τις δύο ΛΑ θα το ξαναπροσπαθήσω.
Τώρα κάτι άλλο να ρωτήσω Δημήτρη και όποιον άλλο γνωρίζει σχετικά με το ταστάρισμα. Το μπουζούκι πρέπει να το κουρδίσω και να περάσει κάποιος καιρός πρίν επέμβω στα τάστα να λιμάρω;
Και δεύτερο το λιμάρισμα γίνεται με τις χορδές επάνω; γιατι πως ελέγχεις το αποτέλεσμα αν τις κατεβάσεις και λιμάρεις και πάλι ανεβάσεις και πάλι χρειάζεται λίγο λιμαρισμα και και και…
Υπάρχουν τόσοι απο εσάς που γνωρίζετε καλά τις διαδικασίες αυτές και θα ήθελα βοήθεια γιατί απο ότι βλέπω έχει λιγοστέψει η βοήθεια το τελευταίο διάστημα
Να είμαστε καλά
Πασχάλης

Για μικροεπεμβάσεις αν τυχόν κάποια χορδή ταστάρει σε κάποιο τάστο, μπορείς να το στρώσεις με μια λίμα νυχιών . Για μεγαλύτερης έκτασης στρώσιμο μπορείς με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης να προσαρμόσεις γυαλόχαρτο σε ένα μεταλλικό χάρακα ή λαμάκι, ώστε να έχεις μια λεπτή πλάνη “γυαλοχαρτιέρα” η οποία σου επιτρέπει να εργασθείς από κάτω από τις τις χορδές χωρίς να τις βγάλεις .:089:

Theo ξαναρωτάω αν για να κάνω αυτές τις επεμβάσεις χρειάζεται να αφήσω λίγο χρόνο να περάσει ή ξεκινάω αμέσως; Και δεύτερο τα τάστα τα κολάω μετά την τοποθέτησή τους με κάποια κόλλα;
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε και οι τρείς καθότι με έχετε βοηθήσει και στο παρελθον οπως και αρκετοί άλλο φίλοι.

Πασχάλη τα τάστα μπαίνουν καρφωτά (σφηνωτά) χωρίς τη χρήση κόλλας. Να αγοράσεις ένα καλό ταστοπρίονο (πριονάκι με σιδερένιο λαμάκι από πάνω για να μην καμπυλώνει η λάμα). Το ταστοπρίονο έχει τσαπράζι (το δικό μου είναι 0.4 χιλιοστά). Το τάστο που θα διαλέξεις να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο (το πάχος του μέρους που σφηνώνει) από το τσαπράζι του πριονιού σου (στην δική μου περίπτωση 0,5 χιλ.). Το πάχος του τσαπραζιού αλλά και του τάστου μετριέται με μικρόμετρο.
Το λιμάρισμα των τάστων γίνεται πριν βάλεις τις χορδές επιθυμώντας η τελική κλίση του μάνικου πριν μπούν οι χορδές να είναι προς τα πίσω. Το πόσο πίσω δεν μπορώ να σου το απαντήσω, εξαρτάται από το μήκος του μάνικου τις κόντρες που έβαλες, το είδος των ξύλων διαστάσεις κλπ. Να λιμάρεις τα τάστα όσο λιγότερο γίνεται ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο μέλλον μπορείς να χρειστείς να ξαναλιμάρεις τα τάστα για μικρορυθμίσεις. Μην αγχώνεσαι τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε. Εμπιστέυσου την κρίση σου και τα χέρια σου. Αν κάνεις λάθος θα μπορέσεις να μάθεις και να βελτιωθείς, αν πετύχεις θα έχεις την ικανοποίηση ότι είχες σωστή κρίση. Ότι άλλο χρειαστείς ξαναρωτάς. Καλή τύχη.

Και κάτι ακόμη. Μετά το λιμάρισμα τα τάστα θα σου πλατύνουν και θα χρειατεί λιμάρισμα/τρίψιμο και μπρος πίσω για να επανέλθουν και να σπάσουν οι γωνίες για να γλιστράει το χέρι χωρίς εμπόδια πάνω στη χορδή.

Το πρώτο ερώτημά σου είναι δύσκολο να απαντηθεί, δεν είμαι ειδικός και η εμπειρία μου είναι πολύ μικρή (τρία και μισό οργανάκια μόλις…), νομίζω όμως ότι δεν μπορεί κανείς να σου πει ότι θα επέμβεις την τάδε ή την άλλη χρονική στιγμή… Δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει τη συμπεριφορά ενός οργάνου γενικά και ειδικά ως προς την κλίση του μπράτσου, αυτή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ο τρόπος κατασκευής, το είδος των ξύλων και η διάμετρος των χορδών ακόμη και η ατμοσφαιρική υγρασία επηρεάζουν διαφορετικά το κάθε μπράτσο.
Με τον τρόπο που χρησιμοποιώ εγώ, (ανάποδη κλίση και μπράτσο χωρίς κόντρα), η κύρια αντίδραση του μπράτσου στην τάση των χορδών γίνεται με το πρώτο κούρντισμα και ολοκληρώνεται σχεδόν στο πρώτο 24ωρο. Παίζοντας το όργανο το παρατηρώ και επεμβαίνω αρκετές φορές για διορθώσεις, κυρίως την πρώτη εβδομάδα.
Όχι κόλλα στα τάστα, απλά καλή χαρακιά και καλό σφήνωμα, (εκτός αν καμιά χαρακιά σου έχει “φύγει”). Χρειάσθηκε ακόμη και να βγάλω τα τάστα για να ξαναπλανίσω την ταστιέρα όταν η ανάποδη κλίση που είχα δώσει ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη από το απαιτούμενο.
Καταλαβαίνω τη λαχτάρα σου να πετύχει το γρηγορότερο το όργανο, όμως χωρίς βιασύνη προχώρα προσεκτικά παίζοντας…βλέποντας… και κάνοντας! γιατί όπως είπε και ο Δημήτρης μαθαίνουμε από τα λάθη μας…

Λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Η βοήθειά σας ήταν σημαντική μου έφαγε όλη την ημέρα χθες αλλά το αποτέλεσμα το κρίνω πολύ ικανοποιητικό. Δούλεψα στους καβαλάρηδες και η μουντάδα έφυγε. Για το ταστάρισμα που έκανε εκτός απο την ΡΕ που ήταν λίγο στις υψηλές νότες χρησιμοποίησα δυο φιλετάκια απο καπλαμά έβενο και σήκωσα λίγο τον καβαλάρη. Διορθώθηκε αρκετά αλλά όχι τελείως. Αυτό που πρόσεξα όμως κατα την διάρκεια της ημέρας ήταν ότι σιγά σιγά πήγαινε καλύτερα ώρα με την ώρα και κατα το βράδυ ταστάριζε σε πολύ λίγα σημεία. Εκει χρησιμοποίησα την λίμα για τα νύχια και το θαύμα έγινε μπορώ να πώ. Το γρατσούναγα μέχρι αργά το βράδυ. Ευτυχίαααααααααα…
Τωρα για το βάψιμο θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με το υλικό που χρησιμοποιήτε.
Ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί και διαφορετικοί γομολάκες βερνικια κλπ
Σκέφτομαι τη λύση του πιστολιού πια είναι η γνώμη σας τι χρησιμοποιήτε εσεις και πως κρίνατε το αποτέλεσμα σας για να δώ τι θα κάνω.
Πασχάλης

:088:Ωραία νέα φίλε peplos! :110:πολύ το χάρηκα και εύχομαι καλή συνέχεια…:127:

Υ.Γ.1ο
(Εγώ το πρώτο μου οργανάκι το γρατζουνάω εδώ και ένα χρόνο άβαφτο…
εθισμός έως και πώρωση!!!)
Υ.Γ. 2ο
άντε και το επόμενο… τρίχορδο!

Φοβάμαι Πασχάλη οτι τα φιλετάκια από καπλαμά θα είναι πάντα στο μπουζούκι σου! Εγώ όποτε κατεβαίνω Κυπαρισσία και έχω και το μπουζούκι μου μαζί πάει πολύ πίσω! Πολύ υγρασία ρε φίλε:mad:! Και αυτό δεν εχει γίνει μια φορά να πω ότι έτυχε! Πάντα γίνεται! Και όταν επιστρέφω Αθήνα πέρνει ένα μήνα για να επανέλθει!

Να είσαι καλά φίλε μου και ευχαριστώ όλους σας για την σημαντικότατη βοήθειά σας εδώ στο φόρουμ γιατί χωρίς αυτή δεν νομίζω ότι θα έφτανα ως εδώ. Σίγουρα θα το συνεχίσω γιατί είναι εθισμός και με τρίχορδο θα ασχοληθώ κάποια στιγμή. Το σημαντικό είναι ότι κίνησε το ενδιαφέρον και στους δύο γιους μου η διαδικασία και το γρατσούνισμα και ασχολούνται μαζί μου. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Σκέφτομαι να ξεκινήσω άλλο ένα οργανάκι για τα παιδιά στην πορεία, γιατί ειναι και ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο απο τηλεόραση και Play Station.
Το οργανάκι θα το βάψω όπως πρέπει κατα τη γνώμη μου να κάνεις και εσύ γιατί δεν προστατεύεται στο λέρωμα και στον καιρό.
Τα λέμε
Πασχάλης

KwstasP γειά σου φίλε μου
Κυπαρίσσιος είσαι;
Σε αυτό που λές έχεις δίκιο έχει φοβερή υγρασία η περιοχή και μάλιστα εδώ στα Φιλιατρά είναι χειρότερα.
Για τα φιλετάκια που λές υπάρχει και η λύση του εφεδρικού καβαλάρη με διαφορετικό υψομετρικό έτσι μου περασε σαν ιδέα. Όταν κατέβεις κάτω μου λες και βρισκόμαστε αν θες.
Πασχάλης

ο Αρης είχε προτείνει τη πιο σωστή λύση για την υγρασία: Μπουζούκι από ανθρακονήματα και άστο και στη βεράντα!
περί υγρασίας… και όχι μόνο! ρίξε μάτι εδώ http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=17610&page=2 να μη σου μείνει άντερο… :019:

Μπορεί να τα πούμε στο Γρηγόρη στην Αγία Κυριακή! Ο εφεδρικός καβαλάρης δεν είναι σωστή λύση! Ο καβαλάρης πρέπει να είναι ένας στο όργανο!!

Πασχάλη, εγώ δουλεύω γομαλάκα και λούστρο μπαλας. Το βερνίκι με πιστόλι δίνει πιο καλό φινίρισμα αλλά όπως λένε οι περισσότεροι μπουκώνει το όργανο. Έχω δει πάντως πολύ καλά όργανα και με λούστρο μπάλας αλλά και με πιστόλι. Στην τελική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν θέλεις κάτι πιο παραδοσιακό δούλεψε μπάλα.

Δημήτρη κάπου πήρε το μάτι μου κάποτε μια ανάλυση στο φόρουμ για μπάλλα κτλ αλλα δεν μπόρεσα το βράδυ να το βρω. Και άν ξέρεις που μπορώ να βρώ υλικά γι΄αυτό.

Μια σκέψη ήταν αυτή Κώστα για τον καβαλάρη έχεις δικιο.
Όταν κατέβεις κάτω μου λές και μπορείς να περάσεις και απο το σπίτι να δεις αυτά που φτιάχνω.

Πασχάλη, γομάλάκα πήρα 1 κιλό απο ένα χρωματοπωλείο παλιό στην Αθήνα(δεν θυμάμαι οδό, κάπου στο τέλος της οδού Βύσσησε μια κάθετη εκεί κοντά στα πομολάδικα) αλλά σίγουρα υπάρχει και αλλού. Η ποσότητα που χρησιμοποιείςείναι ελάχιστη και το ένα κιλό ένα ερασιτέχνη το καλύπτει για χρόνια. Την μπάλα την φτιάχνεις μόνο σου (ένα μικρό σφουγγαράκι τυλιγμένο με βαμβακερό πανί- εγώ φτιάνω από φνέλες παλιές).Το λούστρο μπάλας είναι πιό εύκολο( εγώ δουλευω της ΒΕΡΝΙΛΑΚ -δεν θυμάμαι το νούμερο). Το ζητάς λούστρο μπάλας, ακόμη και αν δεν το έχει μπορεί να σου παραγγείλει από την ΒΕΡΝΙΛΑΚ.