Πρόβλημα σε ούτι: Ξεκουρδίζει εύκολα

Εχώ ένα ούτι όχι και τόσο καλής ποιότητας αλλά με πόλυ ωραίο ήχο τουλάχιστον όσο διατηρείται κουρδισμένο.
Μήπως υπάρχει καποίος τρόπος να κάνω κάτι στα κλειδιά να μην ξεκουρδίζουνε τόσο εύκολα;
Μια φόρα είχα ακούσει από ένα φίλο ότι βάζεις κιμωλία στην τρύπα του κλείδιου,ισχύει κάτι τέτοιο;

Μία καλή λύση είναι να το πας σε έναν οργανοποιό να σου δουλέψει λίγο τις τρύπες και τα κλειδιά.
Το έκανα για ένα παλιό ούτι και δεν το μετάνιωσα.

Πρακτικά μοιάζει σωστό, αν και θα μας ενημερώσει καλύτερα κάποιος από τους οργανοποιούς. Πάντως, σαν σκέψη μοιάζει σωστή, αφού οι τριβές αυξάνονται, έτσι θα είναι πιο “δύσκολο” να ξεκουρδιστεί. Αλλά (επαναλαμβάνω) αυτά βάση της λογικής και μόνο.

Φίλοι μου καλημέρα σας! Ξεθαβω αυτό το θέμα για να μην ανοίξω καινούριο, σχετικά με 2 απορίες που έχω όσον αφορά το ξεκουρδισμα.
Όταν λέμε ότι ένα ούτι κρατάει κουρδισμα μέσα σε τι πλαίσια εννοούμε? Δλδ είναι φυσιολογικό να κουρδιζω απόγευμα και την άλλη μέρα την ίδια ώρα, να είναι όλες ξεκουρδιστες περίπου ένα ημιτονιο? Σημειωτέον ότι πέρασα χορδές kurschner c109 πριν 4-5 ήμερες. Παίζει να μαζεύουν τα μπόσικα ακόμα? Απλά έχω λιγάκι άγχος γιατι οι συγκεκριμένες χορδές ( pvf αντί ναυλον, κουρδισμα f#,c#) ασκούν πολλά κιλά παραπάνω σε μανικο καβαλάρη και καπάκι, και λέω δεν πιστεύω να ξεκουρδιζεται επειδή πιέζεται το όργανο και σκεβρωνει? :stuck_out_tongue:
Πληροφοριακά, να συμπληρώσω ότι kurschner είχε ο κατασκευαστής του, ενώ το όργανο το πήρα εγω με la Bella, αραβικό κουρδισμα, σχεδόν άπαιχτο και για πολύ καιρό στην θήκη του.

Από γνωστούς που έχω που παίζουν ούτι, τη περισσότερη ώρα κουρδίζουν παρά παίζουν.

Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω πως ένα ημιτόνιο δεν είναι πολύ, εάν σκεφτείς ότι έχεις στριφτάρια. Βέβαια αυτό θα το δεις και κατά πόσο είναι πάγια τακτική και εάν είναι κάτι που σου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το πας σε έναν οργανοποιό να το δει, έτσι για να σου φύγει το άγχος!

φίλε alko το όργανο το πήγα στον μάστορα να το δει πριν το κατοχυρωσω σε μενα. Μου έδωσε το οκ με σιγουριά. Μάλιστα ο ίδιος μου πρότεινε τις εν λόγω χορδές. Ενδεχομένως να το ξαναπάω στην παρούσα φάση, αλλά επειδή δεν μ αρέσει να τον πρηζω τον άνθρωπο, γι’αυτό και άνοιξα την κουβέντα. Ξέρεις να διαλευκανθεί το ζήτημα περί της ανοχής του “κρατάει, δεν κρατάει κουρδισμα”, και περί μπόσικα και στρώσιμο χορδών.

άμα είναι καινούριες οι χορδές και το όργανο ήταν σε αχρησία για καιρό, λογικό μου φαίνεται να θέλει χρόνο για να στρώσει. καλορίζικο και να το χαρείς!

Σ ευχαριστώ πολύ Νίκο, να σαι καλά!

1 «Μου αρέσει»