Προβλημα στα ταστα (?)

Πριν καποιους μηνες εδωσα την κιθαρα μου για “ολικο” σερβις (setup, τριψιμο ταστων). Ειδικα το τριψιμο ταστων ηταν κατι απαραιτητο καθως σε προηγουμενη φορα που ειχα κανει setup, μερικες χορδες σε καποια σημεια τασταριζαν απο το φαγωμα ων ταστων -με αποτελεσμα να σεταρω πιο ψηλα τις χορδες. Αλλα τοτε δεν ειχα αρκετα χρηματα για κατι τετοιο.

Οταν δοκιμασα την κιθαρα κατι δε μου πηγαινε καλα, εκανε ενα τασταρισμα σε καποια σημεια. Ο μαστορας (αρκετα γνωστος για τετοιου ειδους δουλειες στην περιοχη του κεντρου) μου ειπε οτι αυτο γινεται γιατι βαζω πολυ δυναμη πιεζοντας τις χορδες (κατι που ειναι μαλλον αληθεια γιατι η κιθαρα μου ειχε σκληρα πατηματα κι ετσι συνηθισα να παιζω), και οτι απλα πρεπει να παιξω πιο μαλακα και δε θα υπαρχει προβλημα.

Στους μηνες που ακολουθησαν, αν και λογω διδακτορικου δεν παιζω οσο τακτικα επαιζα ειναι η αληθεια, δεν εχω βρει το σωστο συνδασμο δυναμης-θεσης για να ακουγεται το οργανο οπως το θελω. Μετα απο ενα setup που εκανα πριν 2 εβδομαδες, το θεμα με ξανααπασχολησε.

Κανω εγω οντως κατι λαθος ή εχει γινει κακοτεχνια, ή και τα 2?

Το προβλημα ειναι στα ταστα 2-4. Απο το πεμπτο και μετα ακουγεται ενταξει. Τι χαρακτηριστικα πρεπει να τσεκαρω για να ελεγξω οτι τα ταστα μου ειναι οπως πρεπει? πχ βλεπω οτι η επιφανεια ειναι πιο πλατια στα καντινια και πιο κοιλη στα μπασα. Ειναι σωστο αυτο?

Αυριο θα κανω ενα δοκιμαστικο μαθημα κιθαρας, θα δειξω την κιθαρα στο δασκαλο ελπιζω να μου πει κι αυτος μια γνωμη.

Να τονισω οτι η κιθαρα μου ειναι μια φτηνη πλην τιμια Takamine. Δε θα εδινα παρα πολλα χρηματα για να την επισκευασω -αν ειναι οντως κακοτεχνια δηλαδη- καλυτερα να παρω μια καινουργια. Ειναι ομως η κιθαρα με την οποια εμαθα και ως εκ τουτου εχω ενα συναισθηματικο δεσιμο. Επισης, δε θα ηταν ασχημα να την αφησω μονιμα στη Αθηνα ωστε να παιζω οταν κατεβαινω Ελλαδα, χωρις να κουβαλαω οργανα περα-δωθε. Ειμαι και αριστεροχειρας, δε μπορω να δανειστω μια κιθαρα ευκολα…

πχ βλεπω οτι η επιφανεια ειναι πιο πλατια στα καντινια και πιο κοιλη στα μπασα. Ειναι σωστο αυτο?

Αμ δεν ειναι.Αυτο που βλεπεις ειναι ενα προχειρο τριψιμο ταστων με τον τακο, χωρις να εχει περαστει μετα με στρογγυλη λιμα ειδικη για τετοια δουλεια…Περαν ομως αυτου που βλεπεις δεν εγινε σωστη δουλεια ωστε να μην τριζει κιολας. Για μενα να την πας σε καποιον που εμπιστευεσαι για να σου αλλαξει ταστα , και να την σεταρει οπως πρεπει

Ευχαριστω για τις πληροφοριες κ.Ζαρκαδα.
Προφανως οταν λετε αλλαγη ταστων εννοειτε να βγουν τα ταστα και να αντικατασταθουν απο αλλα -οποτε η αιτια του προβληματος ειναι οτι καποια ταστα τριφτηκαν περισσοτερο απο οσο θα επρεπε?
Αυτη η αλλαγη μονο για καποια απο τα ταστα ή για ολα? Ρωταω γιατι εφοσον τα ταστα εχουν τριφτει, το υψος τους θα ειναι μικροτερο απο αυτο των νεων ταστων.
Ακομα, αν το λιμαρισμα των ταστων δεν εγινε σωστα τοτε, δεν ειναι ενα βημα που μπορει να γινει τωρα (πιθανως γλυτωνοντας με απο την αντικατασταση, που θα ειναι κ μια πιο δαπανηρη διαδικασια)?

Καταλαβαινω οτι ειναι λιγο δυσκολο να πειτε παραπανω πραγματα χωρις ενα οπτικο δειγμα. Θα ανεβασω φωτογραφιες συντομα.

Μια εκτιμιση θα βοηθουσε αρκετα, γιατι τωρα βρισκομαι στη Γερμανια -οπου αφενος δε γνωριζω πολυ καλα καποιον οργανοποιο, στην πολη που ειμαι μονο ενα μαγαζι απο οσο γνωριζω κανει και επισκευες, και αφετερου δεν ξερω και τη γλωσσα καλα ωστε να εξηγησω τι ακριβως συμβαινει. Οποτε για σοβαρη επισκευη οταν κατεβω στην Αθηνα.

Καλησπέρα, είδα ότι κάποια τάστα έρχουν αρχίσει να γίνονται πιο ίσια κάπως (δεν έχει σχηματιστεί λακουβίτσα) σε σχέση με άλλα. Συγκεκριμένα από το 2ο ως το 7ο τάστο είναι εντονότερο το θέμα. Είναι πρόβλημα αυτό; Μπορώ να κάνω κάτι να το βελτιώσω (χωρίς να γίνει ζημιά) ή να το αφήσω ως έχει;
Έχω δει σε άλλα νήματα για λακούβες κτλ αλλά σε όργανα πιο ‘‘παλιά’’. Εμένα σε κανένα μήνα θα συμπληρώσει 1 χρόνο από όταν το πήρα, γιατί ξεκίνησε να γίνεται κάτι τέτοιο από τώρα;
Ελπίζω να διακρίνεται αυτό που περιγράφω και από τις φώτο:

92458024_244600886663234_7262925482927063040_n 92786883_228569361831297_4246474997809283072_n