Πιο καλά ξύλα για μπουζούκι

Καλωσόρισες TaniDani στο φόρουμ.Θα μπορούσες μήπως, και να τεκμηριώσης την άποψή σου;

http://www.lmii.com/
Έπεσα τυχαία πάνω στην ιστοσελίδα αυτή. Είναι εμπορική και ελπίζω να μην θεωρηθεί διαφήμιση.
Νομίζω ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στον κατάλογο της
http://www.lmii.com/CartTwo/LmiCatalog87pdf.pdf
στην σελίδα 7 η τυποποίηση των ξύλων από κορμό σε καπάκι και η αξιολογηση του σε σχέση με τον τρόπο κοπής τους. Σε παρακάτω σελίδες έχει αντίστοιχη πληροφόρηση και για τα υπόλοιπα ξύλα κθώς και πλήθος άλλων υλικών οργανοποιίας. Δεν μπορώ να ξέρω την εγκυρότητα των πηγών αλλά μου φαίνεται ενδιαφέρον. Μεγάλος όγκος πληροφοριών που αξίζει τον κόπο κάποιος που ενδιαφέρεται να ρίξει μια ματιά. Θα το μελετήσω.

Δημήτρη

Η εταιρεία LMIμαζί με την Stewmacείναι οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές υλικών οργανοποιίας της Αμερικής και πιθανότατα παγκοσμίως. Και στα δύο site υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος χρήσιμων και έγκυρων πληροφοριών.

φτιάχνω μόνος μου ένα τρίχορδο και θέλω να ρωτήσω το εξής το χαρτί εσωτερικά στο σκάφος είναι απαραίτητο τι ρόλο παίζει και τι χαρτί χρειάζεται ,και το μανίκι μου πρωτινέ ένας ξυλουργός κάποιο ξύλο τικ το γνωρίζεται μπορώ να το κάνω μονό από έβενο? ευχαριστώ πολυ
την τρυπα στο καπακι θα την κανω στρογκυλη τη διαμετρο πρεπει να εχει?

-Το χαρτί (κυρίως η κόλλα ανάμεσα στο χαρτί & τις δούγιες) βοηθάει στο δέσουν οι δούγιες του καβουκιου εσωτερικά. Ενισχυτικός είναι ο ρόλος του.

-Το μανίκι στα περισσότερα τρίχορδα γίνεται από Φλαμούρι με μια-δυο κόντρες από έβενο. Αν το κάνεις από τικ ή έβενο πέρα του ότι θα σου βγει η παναγία να το φέρεις στο σχήμα που θες, θα βαρύνει πολύ το όργανο από τη μια πλευρά και τελικά δε θα είναι σωστά ζυγισμένο. Υστερα θα έχεις πρόβλημα όταν το αρματώσεις με χορδές και θα θέλεις να λυγίσει για να μην ταστάρει μετα το 4ο 5ο τάστο (ψάξε γιαυτο στο φόρουμ, είναι δύσκολο να στο περιγράψω με λόγια)

  • Η διάμετρος της τρύπας και το σχήμα της είναι θέμα εμπειρίας (και τι ήχο θες τελικά να βγάλει). Πάρε το σχήμα από ένα αλλο όργανο παρόμοιο με αυτό που πας να φτιάξεις καλύτερα

Αρκετοί κατασκευαστές αποφεύγουν τα χρυσόχαρτα που συνήθως κρύβουν και την κακή ποιότητα δουλειάς εσωτερικά του σκάφους. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δέσουν οι δούγιες, μόνο που χρειάζεται περισσότερος χρόνος δουλειάς από το μάστορα, για να μην φαίνονται οι ατέλειες. Δες κι εδώ ανάλογο θέμα:

πριν λιγες μερες εκανα μια κατεδαφιση ενα παλιο εργοστασιο.
βρηκα ενα κομματι ξυλο διαστασεων 1.00μετρο Χ 60 εκ,ειναι απο παλιο τραπεζι και κατα 90% ειναι μαονι αποτι μου ειπαν και αλλοι που το ειδαν.
ερωτηση.
μπορω να το χρησιμοποιησω για να φτιαξω το μανικι;
μπορω να το χρησιμοποιησω για καπακι ή ρωτησα βλακεια;

α ξεχασα,εχει παχος γυρω στα 5 εκ.

Μπορεις να το χρησιμοποιησεις για μανικι! Θα βαλεις αλλο ξυλο για κοντρα!
Να προσεξεις τα νερα να ειναι καθετα εκει που θα κοψεις το ξυλο για να κανεις το μανικι!

θα βαλω εβενο για κοντρα τοτε.
τα νερα εννοεις να κανω το αντιθετο αποτι με το καπακι ας πουμε;

Iσως βοηθησει τη συζητηση σχετικα με τα ξυλα…παρηγγειλα σημερα το νεο μου μπουζουκι στον Σπουρδαλακη.
Μετα απο πολλες δοκιμες,επιδειξεις και αναλυση στα ηδη υπαρχοντα οργανα (εκπληκτικη εξυπηρετηση και επικοινωνια) σχετικα με τα ξυλα και τον ηχο τους καταληξαμε στο να φτιαξω το οργανο με ενα σκαφος απο παλισανδρο σκαλιστο και ωριμασμενο (το οποιο ηταν ηδη ετοιμο και μου εδειξε επι τοπου) και καπακι απο κεδρο.
Χαρακτηριστικα μου ειπε οτι κεδρος αποδιδει πιο γεματο,ογκωδη και μπασο ηχο και σχετικα γρηγορα κορυφωνεται η αποδοση του εαν θελω να ακουσω το μπουζουκι μου ωριμο και μεστο σε μικρο χρονικο διαστημα…συναμα μου αναφερε οτι το σκαφος το οποιο επελεξα (ηταν σκαφος πιο στρογγυλο 4χορδου) αποδιδει μπασο ηχο σε σχεση με τα αμυγδαλωτα που υπαρχουν στα τριχορδα…βεβαια σταθηκε στο οτι η κλιμακα μανικιου-καβαλαρη πρεπει να μεινει στα 67,5 εκ. προκειμενου να παραμεινει στις συχνοτητες του το οργανο σωστο και να μην ‘‘μπουμαρει’’ στο μελλον και θολωσει,εαν επελεγα 69 εκ π.χ.

Καλή επιλογή ξύλων bourbou, με το καλό να το παραλάβεις και να μας ανεβάσεις βίντεο.

Σε ευχαριστω Μπαμπη…πιστευω οτι ο Χρηστος Σπουρδαλακης εκανε μια σωστη εκτιμηση του τι θελω ως αποτελεσμα,λαμβανοντας παντα το οικονομικο μεγεθος της κατασκευης και απο την πλευρα μου μου ενεπνευσε απολυτη εμπιστοσυνη πλεον,περα απο τις συστασεις…αναμενω και εγω το αποτελεσμα το οποιο με χαρα θα σας δειξω οταν ερθει η στιγμη… : )

Φιλε arxarios οπως βλεπεις στο κομματι ξυλου σου εχω σημειωσει με δυο κουτακια δυο περιοχες!
Η μια περιοχη κατω δεξια ειναι καθετα τα νερα και η αλλη επανω δεξια δεν ειναι καθετα!
Θα κοψεις ξυλο για το μανικι απο την περιοχη με τα πιο καθετα νερα!

Φαντασου το κατω τετραγωνακι στην επανω πλευρα τοποθετειται η ταστιερα και η κατω πλευρα ειναι που στρογγυλευει το μανικο! Ετσι θα φτιαξεις το μανικι!

Βρε παιδιά, φτιάχνω πρώτη φορά ένα οργανάκι, μάλλον πειραματικό να δω τι θα βγεί, χρησιμοποιώ ένα σκάφος από ένα παλιό μαντολίνο φτηνό που είχα, θα κρατήσω και το καπάκι… Για να κρατήσω χαμηλά το κόστος, λέω να βάλω στο χέρι μια κόντρα από βέγκε μόνο, το οποίο δείχνει αρκετά σκληρό και άκαμπτο ξύλο, αυτό συν την ταστιέρα από έβενο με σφηνωτά τα τάστα για να πάρει την κλίση, δεν εξασφαλίζει ακαμψία, πρέπει να βάλω κι’ άλλες κόντρες;
Άλλη μια ερώτηση: Για την αρνητική κλίση του μπράτσου, αρκούν μόνο τα σφηνωτά τάστα που θα δώσουν μια κλίση, ή απαιτείται και πλάνισμα ελαφρώς προς τα πίσω;

Καταρχήν να έχεις υπόψη σου ότι δεν υπάρχει άκαμπτο ξύλο. Απλώς διαφέρει ο βαθμός ακαμψίας από ξύλο σε ξύλο.

Η επιλογή του βέγγε είναι καλή, αλλά να προσέξεις τα νερά να είναι κάθετα στο επίπεδο του καπακιού όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα του Δημήτρη,για περισσότερη ακαμψία, και επιπλέον να έχει φάρδος γύρω στα 12 - 15 χιλιοστά.

Η κλίση να έχουμε υπόψη μας ότι δεν δίνεται με τα τάστα αλλά από πριν. Τα ‘‘σφηνωτά τάστα’’ δεν δίνουν πάντα κλίση. Εξάλλου όλα τα τάστα σφηνώνουν.

Η κλίση επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

  1. Καθώς κολλάμε την ταστιέρα πιέζουμε το μπράτσο προς τα πίσω και όταν κολλήσει μένει η κλίση. Αυτός ο τρόπος χρειάζεται αρκετή εμπειρία.
  2. Καθώς ετοιμάζουμε το μπράτσο, πριν να τοποθετήσουμε το καράολο, από ένα σημείο και πέρα αρχίσουμε να το χαμηλώνουμε προοδευτικά προς τή μεριά την μεριά του καράολου. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε το ξύλο για το καράολο και ομαλοποιούμε την κλίση στο σημείο του καράολου. Στο τέλος κολλάμε την ταστιέρα. Η ταστιέρα καλό θα είναι να έχει πάχος γύρω στα 7 χιλιοστά έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων στο τέλος, ή σε περίπτωση σκευρώματος.

Προσοχή κατά το χαμήλωμα του μπράτσου να διατηρήσουμε το επίπεδό του για να μην παρουσιαστεί στρέψη.

χαιρετε,μια ερωτηση, θελω να αγορασω ενα μεταχειρισμενο μπουζουκι απο ενα φιλο,μου ειπε οτι το καπακι ειναι απο κεδρο,ειναι καλο ξυλο για καπακι;γιατι τα πιο πολλα που διαβαζω εχουν ελατο,ποια η γνωμη σας;

εχω ένα μπουζούκι με κέδρινο καπάκι κατασκευής Καρελλά. Προσωπικά μου αρέσει πολύ. Έχει λαμπερό/δυνατό ήχο σε όλο το φάσμα και ιδιαίτερα στα μπασα και στα μεσαία. Βέβαια αυτό είναι και θέμα κατασκευής συνολικά, οπότε είναι δύσκολο να πεις αν αυτό οφείλεται καθαρά στο υλικό του καπακιού. Το κάθε όργανο έχει τον δικό του ήχο. Το αν σου αρέσει ο ήχος του συγκεκριμένου οργάνου, είτε είναι από κέδρο, είτε έλατο είναι καθαρά δικό σου θέμα. Σε πολλούς δεν αρέσει το κέδρινο καπάκι γιατί το έχουν συνήθως οι κιθάρες και το χρώμα του ήχου διαφέρει από το κλασσικό μπουζούκι.
Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις κάνε το κόπο να πας σε κάποιον οργανοποιό, αν έχει κάποιο μπουζούκι έτοιμο με κέδρο για να το ακούσεις και να το συγκρίνεις εκεί με παρόμοιας ποιότητας όργανο, του ίδιου κατασκευαστή, με ελάτινο καπάκι.

καταλαβα φιλε ευχαριστω,το οργανο ειναι του σταμκου,ειναι απο την σειρα η οποια το καπακι δεν εχει καμια φιγουρα,ειναι σκετο,δεν ξερω αν την εχετε υπ οψιν σας,το οργανο ειναι σε πολυ καλη κατασταση,γενικα σαν οργανα ειναι καλα;η συγκεκριμενη σειρα.

Μιλάω απο προσωπική εμπερία. Τα όργανα του Στάμκου είναι εξαιρετικής κατασκευής είτε μιλάμε για φθηνότερα είτε για ακριβότερα. Είμαι κάτοχος τόσο κέδρινου όσο και ελάτινου. Ο ήχος είναι διαφορετικός. Ο κέδρος διακρίνεται για την οξύτητα και την λαμπερότητα του. Ο έλατος παράγει ήχο πιο γλυκο και “διακριτικό”. Δεν αρέσει σε όλους ο κέδρος. Έχει όμως πλέον και φανατικούς οπαδούς. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης ήχου. Εν κατακλείδι, τα κέδρινα του Στάμκου αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Περισσότερα θα βρείς σίγουρα σε ανάλογες παλιότερες συζητήσεις.

ο κέδρος είναι ωραίο ξύλο, δίνει μια “στρογγυλάδα” στη νότα. αλλά δεν έχει εξέλιξη/ωρίμανση όπως το έλατο, και γι’αυτό δεν προτιμάται σε ακριβά όργανα. επίσης μπορείς να βρεις καλό κέδρο σε χαμηλή τιμή, σε αντίθεση με το έλατο που οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά για καλά και παλαιωμένα κομμάτια.
για φτηνά όργανα μαζικής παραγωγής (όπως αυτό που σε ενδιαφέρει) νομίζω είναι καλή επιλογή, μια που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχες τα οφέλη του έλατου.