Παλιοι ρεμπετεσ

Γεια σας παιδιά,
είμαι ο Μιχάλης απο Κύπρο και θα ήθελα αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Τον ερχόμενο Μάρτη θα 'ρθώ στην Αθήνα μαζί με άλλους δύο φίλους μου, με σκοπό να βρούμε και να ακούσουμε παλιούς ρεμπέτες (π.χ. Τάκης Μπίνης, Αντώνης Ρεπάνης). Θα ήθελα, αν μπορείτε, να με βοηθήσετε να μαζέψω διευθύνσεις διαμονής ή μαγαζιών που τραγουδούν!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μιχάλης

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, όμως αν εννοούμε και οι δύο το ίδιο όταν λέμε “παλιοί ρεμπέτες” τσάμπα ταξίδι θα κάνεις.

Για τον Μπίνη άργησες λίγο… Ο Ρεπάνης, πάντως, είναι ακόμα μάχιμος. Τελευταία φορά που το είχα ακούσει αυτό, εδώ στο Φόρουμ, εμφανιζότανε στην ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ. Ψάχτο.

Νομίζω ότι τραγουδάει ακόμα ο Τόλης Χάρμας αν γνωρίζει κάποιος περισσότερα ας γράψει εδώ.

Ευχαριστώ Πάνο για την πληροφορία. Θα το ψαξω. Τα ονόματα που ανέφερα ήταν παραδείγματα. Εννοούσα γενικά παλιούς ρεμπέτες (κι ας μην είναι επώνυμοι), γιατί απ’ ότι άκουσα υπάρχουν αρκετοί που τραγουδούν ακόμα (π.χ. Δημήτρης Τσαουσάκης).

Έ, ο γυιός του Τσαουσάκη δεν μπορεί να θεωρηθεί παληός ρεμπέτης, όσο και να μοιάζει του πατέρα του και στη φάτσα και στη φωνή.

Αυστηρά χρονολογικά (ρεπερτοριακά ακριβέστερα) ο Ρεπάνης δεν μπορεί να θεωρηθεί ρεμπέτης, αφού το παλαιότερο τραγούδι του, δεν νομίζω να έχει γραφτεί πριν από το '60 (χρονολογία όπου δεν επιβιώνει το ρεμπέτικο). Βέβαια μπορεί ηλικιακά να έζησε δίπλα σε πολλούς ρεμπέτες, ωστόσο μουσικά δεν ανήκει στους καλλιτέχνες που παίζουν ή έχουν γράψει ρεμπέτικα, αλλά πολύ όμορφα, λαικότατα, ελληνικά τραγούδια. Ο Χάρμας είναι ρεμπέτης αφού έχει γράψει τραγούδια ρεμπέτικα από την δεκαετία του '40. Και η Ρένα Στάμου είναι ρεμπέτισσα εν ζωή, η Ανθούλα Αλιφραγκή επίσης, ωστόσο δεν τραγουδούν πουθενά αν δεν κάνω λάθος. Ενδεχομένως ζούν κι άλλοι, αφανείς μουσικοί βέβαια, που δεν θυμάμαι(ίσως κιθαρίστες, ακκορντεονίστες, μπασίστες κλπ) που έζησαν τις δεκαετίες '30, '40, '50, τα στούντιο και τα πάλκα. Μέχρι πριν απο κάποια χρόνια ζούσαν φίρμες της εποχής αλλά παντελώς ξεχασμένοι, ο Τρίμης ( με την φύσα του), ο Τσανάκος, ο Παντελίδης…

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η κατάταξη ενός λαϊκού μουσικού ή δημιουργού στους ρεμπέτες ή όχι δεν μπορεί να γίνει με κριτήριο τη χρονολογία. Οι χρονολογίες είναι απλά μια ένδειξη που ίσως βοηθάει. Μέχρι εκεί όμως.
Παρεμπιπτόντως ο Ρεπάνης τραγουδάει σε 78άηδες τραγούδια του Μπακάλη από το ‘58. Δεν οδηγεί πουθενά αλλού αυτό το στοιχείο, πέρα από το ότι πρόλαβε να συνυπάρξει στη δισκογραφία με ρεμπέτες.
Απ’ την άλλη, ο Μουφλουζέλης δεν έχει καμιά ηχογράφηση πριν το '60. Μάλιστα συντριπτική πλειοψηφία των ηχογραφήσεών του είναι μετά το '70! Κι όμως ο Μουφλουζέλης ήταν Ρεμπέτης (το “Ρ” κεφαλαίο).
Αντίθετα πιστεύω -για λόγους που αφορούν άλλη συζήτηση- ότι ο Χάρμας, που τραγουδάει από το '48, δεν είναι ρεμπέτης.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Αρη. Τον Μουφλουζέλη τον πρόλαβα και γω στη Μυτιλήνη κάποια εποχή, υπήρξε σίγουρα από τις πιό μεγάλες ρεμπέτικες φυσιογνωμίες.

Ευχαριστώ παιδιά για τις πληροφορίες που μου δώσατε. Αυτό που θέλω να μάθω όμως, είναι που μπορώ να πάω να τους δώ ή να τους ακούσω. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που ερχόμαστε.